Zahraničí: První reformy v Egyptě

Nepochybuji o tom, že Egypťané jsou moudrý národ a že se dokáží přenést bez krveprolití počátky vývoje, který zahájili protesty 25.1. 2011. Dnes ještě není možné uhadovat, pokud nebudou svobodné volby, která strana se dostane k moci a jaký kurz Egypt zvolí. Takže nyní sledujme, jak se provádí ústavní reformy, aby mohl egyptský národ přistoupit ke svobodným volbám. V noci ze dne 1. února prezident Husní Mubarak slíbil nový balíček ústavních reforem. K nim patří i změna článků 76 a 77 ústavy. Dne 4. února Omar Suleiman, nově jmenoval viceprezidenta a současně  prohlásil v televizním rozhovoru, že čl. 88 by také mohl být změněn, aby umožnil plný soudní dohled nad volbami.Na základě jednání mezi Suleimanem a opozičními sílami ve dnech 5. a 6. února články ústavy č. 93 a 179 také připraveny ke změně. Výběr zpráv z egyptského tisku - přeloženo z arabštiny. http://www.youtube.com/watch?v=btftg6spQW8&playnext=1&list=PL6C77889DE54FDDC3

Změny v článcích 76 a 77, "říká ústavní expert Mohamed Nour Farahat, mají potenciál ke změně politické tváři Egypta, a to pro příští roky. "Mohly by učinit konec příliš dlouho zavedené faraonského stylu vlády ve prospěch demokratické a liberální proměny. Po tisíce let Egypťané neměli žádné slovo při volbě jejich vládců. Protesty, které začaly dne 25. ledna mohou mnoho změnit."

Článek 76 Volba prezidenta - změna již v roce 2005 a pak v roce 2007

Článek 76 byl poprvé změněn v únoru 2005 po tlaku ze strany administrace prezidenta George Bushe. Tento pozměňovací návrh nahrazuje výběr prezidenta prostřednictvím veřejného referenda s volbou mezi více kandidáty na post prezidenta. A článek 76 byl pozměněn znovu v roce 2007, což je o něco snazší pro opoziční strany, aby pole pro  prezidentské kandidáty bylo ještě více nezávislé.

Farahat věří, že článek musí být přepracován tak, aby umožnila vstup nezávislých kandidátů na prezidentský úřad. Významným krokem vpřed je, říká Farahat, že Mubarak konečně připustil, že článek 77 se mění.

"Když ústava byla vypracovávána v roce 1971," říká Farahat, "bylo stanoveno, že prezident republiky by mohl zůstat u moci déle než dva až  šest roků. Bylo to v roce 1980, když poslanci z vládnoucí Národní demokratické strany (NDP) požádali parlament, aby upravil článek tak, aby bylo možné, aby prezident mohl být zvolen i na další období."

Článek 88 Dohled nad volbami

Viceprezident Suleiman také řekl, "není  žádná námitka, aby byly provedeny změny podle čl. 88 ústavy". V červenci 2000 Nejvyšší ústavní soud (SCC) nařídil, že volby musí být pod plným soudním dohledem v souladu s článkem 88. Volby do lidového shromáždění a šúra v roce 2000 a 2005 se konaly pod plným soudním dohledem. A výsledek? Jen zvýšení počtu opozičních poslanců.

V návaznosti na rozhodnutí prezidenta Mubaraka, aby byl změněn článek 88 a eliminován soudní dohled, bude podporovat více než 95 křesel. Současně také Suleiman prohlásil, že je nemožné, aby rozpustil lidové shromáždění vzhledem k časové tísni a chybějícímu potřebnému množství bezpečnosních sil.

"Je to lepší v okamžiku, kdy se u kasačního soudu, jak to umožňuje článek 93 Ústavy, zkoumá stávající odvolání proti výsledkům voleb. Pak bude možné změnit znění článku 88 ústavy tak, aby vyloučil soudní dohled v budoucích volbách. "

Parlamentní řečník Fathi Sorour řekl, proces bude trvat nejméně dva a půl měsíce. Tato doba bude provázena četnými zasedáními poslanců. K uspořádání nových voleb bude třeba ještě více času.

Serri Seyam, předseda kasačního soudu, byl pověřen, aby zahájil, za účasti deseti- členného výboru národní dialog týkající se článků 76, 77, 88 a dalších. Výbor je zastoupen několika reformačními soudci a ústavními odborníky, vedle opozičních aktivistů, kterými jsou  Mahmúd Mekki, El-Gamal Yehia a Ahmed Abul Kamal-Magd.

Politický analytik Amr Hashem Rabie řekl, že tento vývoj jako významný krok směrem k ústavní reformě.

"Režim vypadá, upřímně," řekl,  "sliby reformy a změny myslí vážně," říká, "i když je i nadále nezbytné, aby tlak z náměstí Tahrir i nadále zachoval dynamiku."

Další navrhované změny patří článek 179 ústavy, který byl změněn v roce 2007 v tom smyslu, aby prezident republiky mohl odvolat civilisty vojenských tribunálů, a článek 93, který učinil z  Lidového shromáždění posledního arbitra u podaných odvolání proti výsledkům parlamentních voleb. V současné době, musí kasační soud, který je pověřen prošetřováním odvolání, své zjištění ještě dát schválit  Lidovým shomážděním nadpoloviční většinou.

"Článek 93 je třeba změnit, aby kasační soud měl konečné slovo v odvolání," trvá na tom, Rabie.

 

 

Měl jsem strach, že nebudu mít chleba

Na pozadí velkých událostí v Egyptě, které sledoval celý svět, neustal život i obavy z dopadů revoluce na plynulé zásobování rodin.

Domácí trh se od 25. ledna dostal do  nestability. Lidé začali mluvit o nedostatku v dodávkách základních komodit, zejména chléba. V reakci na  vládou uložené zákazy vycházení, egyptské rodiny se řadily ve frontách a kupovali chléb ve větším množství, než by skutečně potřebovali.  To byla reakce na obavy, že by země upadla do chaosu a nestability. To následně vedlo k nedostatku chleba na trhu a přirozeně i zvýšení ceny chleba. Vládou dotovaná cena chleba se prodávala za pět piastrů a cena zůstávala stejná. Ale obrovská poptávka po chlebě v prvních dnech demonstrací nebyly z důvodu nedostatku chleba, ale kvůli rozšířenému zákazu vycházení pro občany. "Občané měli omezený čas k vycházení a tak byli nuceni nakupovat základní potřeby ve velkém množství. Od té chvíle však vláda dovolila pohyb nákladních vozidel, které přepravovaly zákoladní komodity a tak byla mouka pro pekárny k dispozici každou noc. Tím byl chleba dostupný na místním trhu a v dalších dnech klesla jeho poptávka. Kromě toho, egyptská armáda začala produkovat 3,5 milionu bochníků chleba ve dnech protestů s cílem přispět k zásobování místního trhu s pečivem. Soukromé pekárny začaly však zvyšovat ceny tak, že místo čtyř bochníků za LE1 prodávaly za stejnou cenu 3 bochníky. Ale zvýšení ceny dlouho nepokračovalo a ceny se brzy vrátily na původní.

 

Nová vláda slíbila řešit sociální situaci v zemi

Sociální pomoc

V souladu se změnou politiky vlády se egyptská vláda rozhodla zvýšit počet rodin pobírajících sociální důchod s finanční pomocí mezi LE160 a LE360 pro lidi, kteří nejsou schopni vydělávat na své živobytí, jako jsou vdovy, starší lidé a osoby se zdravotním postižením. Ministerstvo financí odhaduje, že bude tuto pomoc poskytovat 1,2 miliónům rodinám.  Ali Meselhi, ministr sociální solidarity, oznámil, že vládní plán je, zdvojnásobit počet příjemců v průběhu příštích pěti let. Kromě toho vláda plánuje zvýšit strop důchodů v příštím fiskálním roce, podle Meselhi.

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost byla jedním z klíčových otázek, které mládež uvedla do pohybu na Tahrir náměstí. Radwan slíbil, že se vláda bude věnovat pomoci v nezaměstnanosti pro lidi, kteří ztratili práci v důsledku nedávných událostí. Zaměstnancům bude vyplacen plných šest měsíců 'plat a částečný plat o dalších šest měsíců, když doloží dokumenty, že přišli o zaměstnání kvůli nepokojům.

Fond na úhradu zničených podniků

Navíc se ministerstvu financí podařilo vyčlenit LE5 miliardy na fond, který  poskytne náhradu za lidi, jejichž podniky byly zničeny v průběhu nepokojů. Podle Radwana, bude tato náhrada rozdělena, jakmile budou škody kompletně včetně stížnosti předloženy.

Snížení zatížení menších podniků

Vláda také slíbila opatření, aby se snížilo zatížení malých a středních podniků tak, že zdrží splatnost daně z prodeje a sociálního pojištění. Radwan vysvětlil, že předložil žádost k lidovému shromáždění ke schválení tohoto rozhodnutí.

Státní zaměstnanci

Pokud jde o státní zaměstnance, vláda oznámila zvýšení ročního bonusu od sedmi do 15 procent základního platu státních zaměstnanců,'splatného v červenci. Premiér Ahmed Shafik řekl, že vláda udělá vše proto, aby byl použit bonus co nejdříve, a nakonec to bylo oznámeno, že bude v platnosti v dubnu.

Co na to odborníci?

Vládní krok přivítali i odborníci. "Tyto zásady jsou na správné cestě a přispějí k posílení důvěry mezi občany," řekl Husajn Hegazy, profesor ekonomie na Univerzitě v Hradci Králové.

"Měl by to být jen začátek, protože existuje mnoho postupů, které zbývají realizovat ve prospěch obyčejných lidí ke zvýšení jejich životní úrovně, a vyvolání pocitu, že jejich potřeby jsou upřednostňovány v programu vlády," přidal se Hegazy.

Hamdi Abdel-Azim, profesor ekonomie a bývalý prezident Sadatovy akademie pro správní vědy, řekl, že tato opatření jsou považována za léky proti bolesti pro občany, kteří čekají víc. Podle Abdel-Azim, měla by vládní politika zahrnovat mnohá další rozhodnutí, jako je zaměstnávání mladých lidí ve veřejných a soukromých sdružení a zvýšení maximálního stropu sociální solidarity a finanční pomoci lidem se vypořádat s rostoucími cenami.

Nicméně, Dohá Abdelhamid, profesor financí na Americké univerzitě v Káhiře, řekl, že většina z těchto rozhodnutí byla plánována ještě před krizí, jako je nárůst počtu rodin pobírajících sociální důchod, který byl naplánován být v platnosti do začátku v roce 2011 po aplikaci nového zákona upravující sociální pojištění a důchody, a v souladu s jeho legislativním návrhem. Podle Abdelhamida, vláda by měla přejít na restrukturalizaci mezd i důchodů se vyrovnat se změnami cen.

Myslím, že tento přehled zpráv a úvah o změnách v Egyptě může pomoci k lepšímu vnímání dopadů lednových událostí na další vývoj Egypta, zejména po stránce zlepšování sociální situace ve společnosti. A ta je přednostní.

http://www.youtube.com/watch?v=_tWJtRy_zHk&feature=related

Přeložila Maura 02/2011

Články z tisku

http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/225041-egyptsky-prezident-mubarak-rezignoval.html

http://zpravy.idnes.cz/egyptska-armada-rozpustila-parlament-a-pozastavila-ustavu-p46-/zahranicni.asp?c=A110213_151813_zahranicni_vel

http://zpravy.idnes.cz/egyptska-armada-vydala-seznam-mubarakovych-lidi-nepusti-je-ze-zeme-1dv-/zahranicni.asp?c=A110212_145339_zahranicni_velhttp://zpravy.idnes.cz/rezignacni-projev-proskrtal-mubarakovi-syn-chtel-udrzet-dynastii-u-moci-1q9-/zahranicni.asp?c=A110213_153524_zahranicni_jwhttp://www.novinky.cz/zahranicni/svet/225095-zoufaly-mubarak-se-snazil-udrzet-u-moci-zuby-nehty-pak-armade-dosla-trpelivost.html

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | neděle 13.2.2011 5:18 | karma článku: 5,32 | přečteno: 794x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07