Zahrada: Krásně kvetoucí byliny, recepty, příroda je harmonie

Dnes si popovídáme o krásných rostlinách, které jsou také využitzelné v domácí medicíně a zavařeninách z orientální kuchyně. A samozřejmě harmonii letních dnů.

V zahradě mají krásně kvetoucí byliny své místo

Řepík lékařský je opravdu půvabná trvalka, která je vhodná pro slunný záhon. Ale výsev musí být uskutečněn koncem zimy nebo brzy na jaře. Dokonce se tvrdí, že by se měl udělat na konci léta nebo z podzimu, a do dobře drenážované půdy. Proč řepík? Anglosasové tvrdili, že řepík ne všelék. Jeho latinský název však je matoucí - Agrimonia - to podle Řeků označuje jakousi oční chorobu - argema.  Už Diskorides přenesl název na řepík - eupatorios, jeho druhové jméno. Obsahuje si 5 % tříslovin, proto se také doporučoval při vydělávání kůže a současně pro léčbu kožních vyrážek.  Dnes se užívá do čajů a dělá se z něho výtažek při zažívacích potížích nebo jako kloktadlo při zánětech ústní dustiny. Údajně ho také lze použít jako oční koupel.

 

Náprstník červený se pěstuje jako dvouletá rostlina a je krásný. Vysévá se na jaře nebo začátkem léta do dobře drenážované a slabě kyselé půdy. Je hlavním léem při srdečních chorobách,ale pozor, je jedovatý a proto se nesmí nikdy používat jako domácí lék, ani při přípravě potravin.

 

Lilie bělostná byla už oblíbená u starých Řeků pro své bílé květy. Šupinaté cibule se vysazují začátkem podzimu do dobře drenované a slabě alkalické půdy tak, aby byl jejich vrchol asi 5 cm pod povrchem půdy. O květech se vždy tvredilo, že jsou antiepileptické, namočeny do alkoholu poskytují chladivý roztok na podlitiny. Cibule vyzvednuté z půdy koncem léta obsahují hodně rostlinných slizů, které se používají v kosmetice a přídávají se do mastí na kuří oka a popáleniny - tzv. liliová mast.

Zimolez kozí list - známý jako růže z Jericha, je krásná popínavá rostlina, která v dobrých podmínkách může dosáhnout až šestimetrové výšky. Množí se stonkovými řízky nařezanými koncem června. Z květů lze připravit parfém vhodný do směsi potpouri. Květy se používají do extraktů nebo sirupů proti kašli, katarům průdušek a při astmatických záchvatech. Obsahuje kyselinu salicylovou, má projímavé a močopudné účinky. Velké dávky způsbují zvracení.

Zavařeniny z Orientu - paní Straková se diví, ale chutná jí to

Musím se přiznat, že jsem se v poslední době věnovala studiu zavařování marmelád, džemů a také přípravě zavařenin. Což není totéž. Moje přítelkyně Vajla Semjonovová, s kterou se známe už velmi dlouho, mi občas posílá e-mailem recepty, nad kterými žasnu. Rozhodně nejsou součástí české kuchyně a já si říkám, že naštěstí, protože to je takové obrovské mlsání, že by se zdramatizoval zdravotní stav některých lidí, kteří mlsní jsou. Rusové jsou velcí jedlíci a labužníci, některá jejich jídla nemusím, a k nim patří borsč, protože mi mi přijde moc sytý. Ale jejich slavná kuchyně je úžasná, jak se mohu dozvídat od Valji, která kromě jiného, píše do ruských ženských časopisů. o kterých tu nemáme žádné velké povědomí. Přiznáváme si, že své ženské postřehy si sdělujeme jen mezi sebou a protože ona i zná čínskou medicínu, kuchyni i kosmetiku, jsou to hovory velmi zajímavé. Pro mne, protože jsem zvědavá na různé zvláštnosti tohoto světa v životním stylu, který neškodí občas trochu proklepnout. Paní Straková na mne už zvonila ráno, chtěla se pochlubit s jablečnými kompoty, v nichž měla strčenou vanilku, a také hřebičky a skořici. Jsou vynikající.

Zavařeniny, které jsou výborné, ale ... však víte, dámy

Nechápala jsem, proč mi babička odkázala křišťálové misky na stříbrných podnosech se lžičkami a vysokými sklenicemi. Ale stejně jako soupravu na mátový čaj, kterou jsem dostala právě od Valji, jsem to brala jako ozdobu svého skleníku a nějak jsem nad tím nepřemýšlela. Je to krásné a dost. Až potom, když jsme s Valjou zapředly korespondenci o zavařování, mi objasnila, že ty misky a lžičky jsou na zavařeniny, které se zapíjejí ledovou vodou a jsou součástí tradiční židovské kuchyně a že Rusové takové zavařeniny dělají také. Nicméně den před tím, že mi paní Straková ukazovala své skleničky, jsem poslušně a velmi opatrně kouzlila něco, co mi Valja napsala.

Pomerančová zavařenina

Pomeranče omyjte a nechte ve studené vodě nejméně hodinu máčet. Potom je nakrájejte na silné (asi 1 cm) plátky a odstraňte pecičky, Cukr, vodu a citrónovou šťávu (rozumějte pak sirup)  dejte do hrnce a přiveďte k varu. Do sirupu vložte plátky pomerančů, dobře je upěchujte ke dnu. Zakryjte poklicí a nechte velmi pomalu asi 1- 1 1/2  hodiny povařit, až hodně změknou. Plátky vyjměte a rozložte na servírovací mísu. Nezakrytý sirup odvařte, až zhoustne tak, že nestéká z vařečky a pak jím zalijte pomeranče. Stejně tak můžete připravit i citrony a grepy.

Datlová zavařenina

Tato zavařenina je velmi lahodná a oblíbená. Připravte si 500 g datlí, 39 oloupaných mandlí, 500 g cukru, 250 ml vody a šťávu z ½ citronu. Datle oloupejte a vypeckujte, místo pecek vložte loupané mandle. Vodu s cukrem a citronovou šťávou 5 minut svařte. Vložte do ní naplněné datle a 20 minut mírně povařte. Nechte zchladnout, potom datle vylovte a nakládejte do sklenice, zalijte sirupem.

Kokosový džem

Připravte si 500 g neslazené kokosové moučky, 2 lžíce vody z pomerančových květů nebo růžové vody, 500 g cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 100 g sekaných loupaných mandlí nebo pistácií. Kokos zastříkněte vodou z pomerančových květů a takovým množstvím studené vody, aby jenom provlhl, trochu jej načechrejte rukama. Nechte přes noc nasáknout a změknout. Cukr, 150 ml vody a citronovou šťávu několik minut svařte na sirup. Přidejte kokos a za stálého míchání znovu přiveďte do varu. Jakmile začne vařit, stáhněte z plotny. Džem nechte trochu zchladnout a pak jej přelijte do sklenic. Podávejte v miskách, posypaná sekanými mandlemi nebo pistáciemi. Džem se jídává i se šlehačkou.

Nedělala jsem velké množství, jen na ochutnávku a paní Straková velmi pečlivě analyzovala mé výrobky.

"Tak tohle by se nemělo nikdy dostat na domácí stůl," řekla pak a povzdychla si.

"Proč?" zeptala jsem se udiveně?"

"Protože by můj chlap neprolezl dveřmi. To můžeme nabídnout doktoru Rybářovi, který je připravený tělesně takové věci nejen sníst, ale i strávit. Co myslíte?"

Pravda je, že tyto zavařeniny jsou tak dobré, že by člověk mlsal celý den, takže přátelé, pozor na to!!

Příroda je harmonie

Ano, je to harmonie drobných rozkoší, které člověk vnímá citlivě, pokud je naladěn. A proto z ní vychází vše dobré a krásné pro člověka, který žije v souladu sám se sebou, jehož smysly, tělo, city a duše žijí ve vzájemném přátelství.

A třeba je to také o hudbě

Mike Rowland

http://www.youtube.com/watch?v=TfCMHaXjXMg&feature=related

Cesta do snů

http://www.youtube.com/watch?v=vghFFD6qVsg&feature=related

Následuj hvězdu

http://www.youtube.com/watch?v=5eCwo8rnAWU&feature=related

Duch

http://www.youtube.com/watch?v=9-kZU2fB0w0

Kouzelný okamžik

http://www.youtube.com/watch?v=dVJ_t3BYPGs&feature=related

Držte se svých snů

http://www.youtube.com/watch?v=weLKTBhYZZY&feature=related

Krásný den!

Autor: Irena Aghová | úterý 26.7.2011 12:38 | karma článku: 21,43 | přečteno: 1772x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07