Z mého receptáře: Proskurník lékařský

Je vynikající při zánětech sliznic, ale musíte postupovat přesně podle předpisu. Ně každá bylinka se dá spařovat, výluh z proskurníku se získává macerací. Tak pozor na postup!

o   Proskurník lékařský

Sliz v droze obsažený chrání sliznice před škodlivými vlivy, proto tlumí kašel, ulehčuje odkašlávání, mírní dráždění sliznice, užívá se při chorobách plic a průdušek, angíně, bolesti v krku, astmatu, droga se osvědčila i při chorobách cest močových, ledvin či trávícího ústrojí (těžké průjmy, ale i zácpy neboť sliz mechanicky podporuje vylučování stolice). Zevně se užívá při popáleninách nebo poleptání, na abscesy, na špatně se hojící rány nebo na změkčení zatvrdlin. Jako kloktadlo se užívá při zánětu mandlí a dutiny ústní.

Macerát

Sliz se nejlépe získá macerací ve studené vodě, v níž se dobře rozpouští (luhuje se 6 až 8 hodin). Berou se obvykle 2 čajové lžičky na sklenici vody, macerát se lehce přihřívá.

Odvar

Při zánětu střev se připraví odvar z 20 g drog na ½ l studené vody, která se přivede k varu a nechá se 10 minut vyluhovat.
Informace v tomto odstavci převážně převzaty z: J. Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin, díl 4.

 

Recept : Čaj z proskurníku

Připravíme tak, že 1 čajovou lžičku  rozdrceného kořene dáme do studené vody a 1 až 2 hodiny necháme za občasného míchání vyluhovat, scedíme a mírně ohřejeme. Při kašli pijeme  až čtyřikrát denně po doušcích vypijeme 1 šálek.

Použitá literatura

Dr. Johanes Gottfried Mayer a spol., Bylinky z klášterní lékárny, str. 52

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | středa 22.12.2010 2:00 | karma článku: 20,45 | přečteno: 609x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07