- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Ale nyní se vrátím k tématu, k jalovcovému zelí. Výroba kysaného zelí se v mnoha domácnostech příliš nepraktikuje a konečně, dá se koupit v obchodech. Většinou se přidávalo k určitým pokrmům a jeho použití k vaření bylo a je krajovou záležitostí. Nedostatek času odvrací lidi od složitého vaření původních jídel a může se stát, že zmizí z jídelníčku, což by byla škoda, protože obsahuje mnoho významných vitamínů a látek, které rozhodně slouží ke zdraví a může omezit i avitaminozu. Jalovcové zelí se doporučuje lidovou medicínou k zmírnění vysokého tlaku. A kromě toho je velmi chutné a dobrým doplňkem stravy, která je na některé důležité látky chudá.
Jak vyrobit jalovcové zelí
Připravíme si pětilitrovou hliněnou nádobu, zevnitř glazovanou. Na tento objem se dává 15 g celého nebo tlučeného jalovce a stejné množství kmínu nebo majoránky. Čerstvé bílé zelí jemně nakrájíme a silně pěchujeme ve vrstvách do nádoby, dokud se neukáže šťáva. Prosypeme jalovcem, kmínem a majoránkou. Přidáme půl sklenice jablečného octa a přikryjeme čistým prkénkem a zatížíme kamenem. Aby fermentace probíhala rychleji, uchováváme zelí při teplotě 20 - 26 st. C. Po několika dnech - pokud jsme nepřidali jablečný ocet - sebereme pěnu. Tento úkon opakujeme každý třetí den a nezapomínáme na omytí prkénka a kamene. Když se pěna přestane tvořit, došel proces fermentace ke konci. Po dvou týdnech můžeme zelí jíst. Uchováváme ho ve sklenicích v lednici. Proces kysání zelí můžeme také urychlit tím, že na dno nádoby nasypeme dvě vrchovaté lžíce žitné, pšeničné nebo ječné mouky, kterou přikryjeme zelnými listy.
Pár slov k jalovci:
Když budete listovat knihami pojednávajícími o lidové medicíně, setkáte se formami jeho používání: je to nálev, vodní výtažek, alkoholový výtažek, tinktura, odvar z bobulovitých šišek, jalovcový prášek, sirup, jalovcové víno, jalovcová pálenka, povidla, mazání, koření, koupele, jalovcové pivo.
Jalovcová povidla
Čerstvé bobule jemně utlučeme, abychom nepoškodili semena, která zlepšují chuť a vůni a zalijeme je vodou tak, aby byly zakryty. Vaříme 1/2 hodiny na mírném ohni, pak přecedíme přes plátno, vymačkáme a zahříváme na mírném ohni až do konzistence medu. Přidáme trochu cukru nebo medu. Užíváme 1 lžíci povidel+ 2 lžíce vína nebo vody po jídle a na noc. Pří astmatu lze užívat i marmeládu získanou zavařením vrcholků mladých výhonků s cukrem, do hotové marmelády přidáme med. Staří používali jalovcová povidla na atritidu. Jalovcová povidla byla hitem ve staré arabské medicíně.
Koupel při otylosti
Uděláme si koupel z jalovcových bobulí, listu máty, květu levandule, nati meduňky, nati komonice, nati mateřídoušky, oddenku puškvorce. Na litr vroucí vody dáme dvě hrsti této směsi.
Nedám dopustit na jalovcovou silici, která se vtírá při hostcových bolestech, neuralgiích a zánětu nervových kořínků.
Na trhu je dostání i jalovcový gel i olej do koupele, významné to prostředky při podzimních hexenšúsech a bolestech kloubů.
Ale o nich až to bude aktuální.
Další články autora |
V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...