Výročí: Za Mistrem Janem Husem - část 1

Dne 6. července 1415 byl upálen Mistr Jan Hus. A já nyní píši o jeho životě a díle, abych, spolu s vámi, čtenáři,  na chvíli pobyla v té pohnuté historii, protože se zajisté sluší mu věnovat vzpomínku a poodhalit i dějinám jejich vznešené roucho, pod nímž se leccos skrývá, co by bylo lepší přikrýt zapomněním … Ale Mistr Jan Hus má památník na Staroměstském náměstí, ano, tam, kde za více než dvěstě let se konala poprava českých pánů a měšťanů po Bílé hoře … nelze ho přehlédnout a jednou, když jsem v dětství, v létě jela s dědečkem do Prahy na výlet, tak jsme u té sochy stáli a dědeček mi vyprávěl příběh o Mistru Janovi a jeho mučednické smrti. O tolik století od Golgoty! Kdo by to z lidí dokázal obětovat svůj život, a tak dát směr myšlení a cestu k pravdě dalším generacím? Je to má soukromá úvaha, ale jistě nejsem sama, kdo to tak cítí ...

Mistr Jan Hus se dožil přibližně čtyřiceti pěti let, ale o prvních dvou třetinách jeho života nevíme nic určitého. Určitě existuje hodně informací, ale fakta? Nevíme například nic o jeho mládí a jedna věc je umělecká fantazie, která zapálí naši zvědavost po velké postavě našich dějin, druhá věc je pravda, že se mnoho skutečností ztratilo, a to nenávratně, do temné jámy dějin.

Zaprášená minulost

Alois Jirásek byl navštívit Husův domek ale musel zkonstatovat, že pietní atmosféra dostala přednost před historickou věrohodností. A v roce 1825 podal o Husově domku i svědectví básník František Turínský. Byl hlboce otřesen. V Husově rodném domku se totiž začátkem minulého století pálila kořalka. O moc lepší to tady nevypadalo, ani když se tu vařilo mýdlo. V roce 1871 (tedy 500 let po pravděpodobném Husově narození) se sem podíval i Jan Neruda. Našel jeho domek v takovém stavu, že napsal:

„Kdybych to mohl sám upravit, stěny vybílit a navěsit aspoň ty věnce, které mně tu nechali od slavnosti. Aspoň by to bylo něco, no, pojďte se na ně podívat ...Za chvilku sedím ve svém povoze a ujíždím k našim staroslavným a poněmčeným Prachaticům. Sedím mlčky a nemám odvahu, abych se ohlídl k Husinci zpět...

Rodný dům M.J. Husa v současnosti

 

Piesnička

"Tato piesnička jest složena ke cti a k chvále boží od mistra Jana, svaté paměti mistra Husi, i ke cti všie říši nebeské."

Jezu Kriste ščedrý kněže

http://www.youtube.com/watch?v=WllYaue2PA8

Jesukriste ščedrý kněže,
s Otcem, Duchem jeden Bože,
tvoje ščedrost, naše zbožie
z tvé milosti!

A ty nynie zde před námi,
tvé tělo trpělo rány
za ny, za hřiešné křesťany
z tvé milosti.

Tys ráčil v nás přebývati,
chléb vezdajší chtěls náš býti,
chtě nás tudy obživiti
z tvé milosti!

Ktož tu piesničku zpievají
a Ježíše v srdci mají,
štědřeť jeho požívají
v tvé milosti.

Chvála Bohu Otci, Synu,
milému, svatému Duchu,
vše jednomu Hospodinu
v tvé milosti.

Jakož byla od věčnosti,
bude na věky v radosti
mezi námi bez žalosti
z tvé milosti.

Víte, že ji napsal Mistr Jan Hus? On byl zřejmě plodný autor a napsal mnoho textů, které se zachovaly: kázání, také řada traktátů, rovněž výklady, desatera a páteře, kniha o novém českém pravopise a postily a promluvy, a ještě listy, psaní, dopisy, poznámky, glosy. O sobě však Hus nenapsal prakticky nic. A tak nám nedal nahlédnout do svých dětských let a let mládí.

Léta studentská

Naštěstí, existují dokumenty, takže víme, kde skládal bakalářské zkoušky. Skládal je na artistické fakultě, kde se tehdejším posluchačům dostávalo dosažitelné vědění od přírodních věd po filozofii a historii. Dokonce se zachovalo jméno toho, kdo Jana Husa testoval na titul „bakalář svobodných umění“. Mistr Petr z Hradce, Mistr Petr z Přemslavě, Mistr Jakub z Bartensteina a Mistr Jan z Eichstättu. Známe také jméno jeho promotora: Mistr Jan z Mýta. Po dalších dvou letech, během kterých byl Hus povinen konat přednášky a poslouchat ty, které byly předepsány pro získání další hodnosti, předstoupil v lednu 1396 opět před examinátory, tentokrát jimi byli mistři Stanislav ze Znojma, Petr z Redinu, Jan Arsen a Helmhold Gledensted a Jan z Husince se stal mistrem svobodných umění spolu s dalšími patnácti úspěšnými absolventy mistrovských zkoušek.

 

Husova universitní kariéra

„Věrně slýchal jsem v školách ty řeči od mistróv - o pokoře, o trpělivosti, o chudobě a o statečnosti i o jiných ctnostech, že tak pilně a tuze sú se vymluvili, jako by již nemohlo lépe býti a jakoby ty všecky ctnosti naplnili; a pak v skutcích nic těch ctností jsem nenalezl, ano plno pýchy, lakomství, netrpělivosti a nestatečnosti."

Staré známé naříkání – od slov ke skutkům

To mladý intelektuál Hus hovoří o své době. Do naší snad nedohlédnul. Od roku 1398 je jmenovitě známo dvanáct studentů, kteří u Jana Husa promovali jako mistři, a dva žáci, kteří se stali bakaláři. Celkem jich však bylo hodně přes třicet. Jsou mezi nimi i jména, která se zapsala do dějiny university i země: Matěj z Knína, Mikuláš ze Stojčína, Petr z Mladoňovic.

 

Kostel svatého Michala

"Již roku 1398. počal sám profesorovati na universitě a nedlouho potom pohádal se ponejprv s kolegy svými, zastávaje některé Wicleffovy články v disputaci, která držána byla ve faře svatomichalské, na Starém Městě."

V kostele sv. Michala nebyl ustanoven jako kazatel. Sám si to vyžádal, tedy aby mohl mluvit k posluchačům.

Studium na teologické fakultě

V té době studoval na teologické fakultě a v roce 1400 získal nižší stupeň jáhenství a za dva měsíce nato ho pražský arcibiskup Olbram ze Škvorce v roudnickém klášterním kostele vysvětil na kněze.

Hus byl charismatický kazatel

U svatého Michala se sice neříkaly příjemné věci, ale nicméně si Hus získával u svých posluchačů oblibu. Čechami pořád profukovalo … a Hus ze své kazatelny mluvil o všech aktuálních závažných otázkách.. V prvním roce 15. století to byla například válka, kterou proti králi Václavovi zvedli páni, míšeňská markrabata a moravský markrabě Jošt. Jejich vojska přitáhla v létě ku Praze a začala pustošit vesnice před městskými hradbami. V této situaci říkal Hus z kazatelny u svatého Michala tato slova:

"Čechové jsou bídnější než psi a hadi, protože pes hájí lůžko, na kterém leží, a kdyby jiný pes ho chtěl odehnat, bojoval by s ním, a had tolikéž; nás však Němci utiskují a zabírají úřady v Čechách, a my mlčíme. Čechové mají býti v Království českém podle zákonů, ano podle zákona božího a přirozeného první v úřadech jako Francouzové v Království francouzském a Němci ve svých zemích, aby Čech řídil poddané své a Němci německé."

Z pramenů se dozvídáme o další postupu v jeho kariéře:

"Mistr Jan Hus volen jest 15. října 1401. roku k důležitému úřadu děkanství fakulty filosofické a presentován co takový za kazatele v Kapli betlémské. Vikář arcibiskupský ustanovil ho k úřadu tomu listem obyčejným dne 14. března 1402 vydaným. A hned nato, v měsíci říjnu, povýšen jest již Hus i k nejvyššímu důstojenství akademickému, k rektorství pražské university, jímž i vládl až ke konci měsíce dubna 1403."

 

Část 2 - Na skok k Wiklefovi - zítra v 00:00:00 hod.

 

Odkazy:

 

Video k výroční M.J.Husa

http://www.youtube.com/watch?v=-qT8Kw4fwDI

 

Ukázka z filmu Mistr Jan Hus

http://www.youtube.com/watch?v=G1YoXUM9Bes&feature=related

 

K dnešku :))

http://www.youtube.com/watch?v=t6I-e0j6koM

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | pondělí 4.7.2011 1:30 | karma článku: 15,81 | přečteno: 1320x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07