Velikonoce: Sorbet, bowle, krampampule

Sorbet je vynikající osvěžující arabský nápoj, který se podává při velkých hostinách před poslední pečení. Klásá se z ovocných zmrzlin, do kterých se přimíchávají jemní vína- Podává se v kívových sklenicích nebo ve sklnicích určených na šampaňské víno. Pro každého hosta se přidává malá kvedlovačka, zabalená v hedvábném papíru. Pozor, Sorbet se nesmí podívat napůl zmzlý! http://www.youtube.com/watch?v=yFtQQv6zMYE&feature=related

Výroba zmrzliny

Pokud jste si pořídili domácí zmrzlinovač, pak máte už nakročeno na výrobu sorbetu. A když už jsme u takového mlsání, vybrala jsem vám ze straých receptur několik typů na výrobu senzační domácí zmrzliny, která se bude pro sorbet hodit.

Malinová zmrzlina s maraschinem

Přelisujte hustým sítem 1 1/2 l čerstvých malin, k domu přodejte 55 dkg cukru rozpuštěného ve 1/4 litru studené vody, šťávu z 1 citronu, malounko vody, a tolik maraschina, aby měla zmrzlina příjemnou chuť. Takto upravenou tekutinu dej do zmerlinového stroje a nech zmrznout. Malinovou zmrzlinu dejte do sklenice a nahoře můžete ozdobu lístky vařeného ananasu v cukru.

Jahodová zmrzlina s vínem

1/2 l jahod přelisujte, do toho naspyte 30 dkg cukru, šťávu z 1 citronu, 1/2 litru bílého vína a 4 lžíce vody. Všechno dobře zamíchejte a dejste zmrznout.

Sorbet z hroznů

 

Vylisujte 1 kg pěkných hroznů, k nim přidejte šťávu ze dvou citrónů a 65 dkg hustě vařeného cukru. Směs vlijte do mraznice a nechte zmrznout. D polozmrlé směsi vlijte trochu dobrého koňaku a zase nechte zmrznout. Potom naplňte do vhodných sklenic.

 

Malinový sorbet

Připravte si zmrzlinu z malin stejně jako v předchozím receptu (malinová zmrzlina s maraschinem) a až ji dáte do sklenice, dolijte malagovým vínem a můžete podávat na stůl. 

 

Bowle anglická

Pěkný cerel oloupejte, omyjte a pokrájejte na tenké plátky. Pokapejte je citrónovou šťávou, posypte citrónovou kůrou a hodně cukrem, vložte do hliněné mísy, přikryjte a nechejte dvě hodiny stát na ledě. Po té přilijte na 1/4 kg cerelu 3/4 l bílého kvalitního vína, přikryjte a zase nechte stát 2 hodiny na ledě. Před podáváním nápoj přeceďte a přilijte asi 1/8 litru sifónu. Bowle musí stát po celou dobu na ledě. Je vynikající, chutná jak ananasová.

 

Krampampule

Tak pozor! To neděláme každý den! Ale můžete tím hodně překvapit své velikonoční hosty. Následující recept je z české kuchařky z roku 1927. Ale samozřejmě, že existují modernější, z řecké, maďarské a jistě i italské kuchyně.

Do hluboké hliněné mísy vlijte 2 láhve dobrého bílého nebo šampaňského vína a 2 láhve červeného vína. Na mísu položte rošt a na rošt 1 kg cukru v homoli a celou homoli pojte arrakem. Nyní arrak zapalte a tak bude hořící kapat s s rozpuštěným cukrem skrz rošt do vína. Pokud se vám bude zdát nápoj příliš silný, přidejte do něho trochu vody. Kdo nesnáší alkohol, tak tento nápoj moc nedoporučuji. Pro silné nátury je vynikající.

 

A ještě si můžete zazpívat

Na případný dotaz čtenářky astrudiny, proč jsem to napsala, mám odpověď: chtěla jsem na chvíli odvrátit pozornost autorů od válek a politiky a je na nich, zda si nápoje připraví, aby dostali lepší náladu, neboť je jaro ... ale nechtěla jsem je svádět k alkoholu, to chraň Bůh a opatruj!!

Dobeš - Pražce

http://www.youtube.com/watch?v=zbMCt73kVy4&feature=related

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | pondělí 21.3.2011 20:16 | karma článku: 22,30 | přečteno: 1788x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07