- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Odsolování nasolených jídel
Určitě většina z nás by neměla jíst nasolená jídla. Je třeba je před použitím odsolovat. Když kupujeme nasoleného sledě, je třeba vědět, jak dlouho se má máčet. Matjesům stačí 1 hodina. I v našich obchodech najdete různé nasolené a marinované sledě. Stejně jako balkánský sýr, který dám nakrájený do misky, přeliji vařící vodou a nechám stát. Voda se zakaluje, sýr krásně změkne, vodu pak z misky odleji a sýr potom dále upravuji podle receptů.
Vymáčený sleď
Pokud koupíme nasoleného sledě, máčíme ho 1 - 2 dny ve studené vodě. Voda se musí několikrát vyměnit. aby vyplavila z masa sůl. Matjes se nakládá do solného nálevu a není tak prosolený. proto se máčí pouze hodinu. Ovšem nejlepší je, když se sleď máčí v mléce.
Nutriční hodnoty
662 | 1324 | 8% | |
18 | 36 | 36% | |
9 | 18 | 14% | |
0 | 0 | - | |
1729 | 3458 | - | |
130 | 260 | - | |
(mcg) | 13,7 | 27,4 | 228% |
0,3 | 0,6 | 15% | |
1628 | 3256 | 407% | |
Selen(mcg) | 36,5 | 73,2 | 52% |
Fosfor(mg) | 236 | 472 | 24% |
32 | 64 | 8% |
Upozorňuji žlučníkáře, slinivkáře a ty, kteří bojují s obezitou, že sleď je hodně tučný. Ale obsahuje, jak je vidno z tabulky, vysoké procento vitamínů a proto je dobré ho zařazovat do jídleníčku.
Oblíbené jídlo
Bramborový salát se sledi a jablky
Ingredience:
500 g nových brambor
2 kyselá jablka
3 filety slanečků (odsolené a stažené, nebo nakládané filety či marinované filety)
2 stvoly řapíkatého celeru, nakrájené na tenké plátky
1 sladká, na jemno nasekaná cibule
300 ml kysané smetany
Postup:
Ve slané vodě uvaříte neoškábané brambory. Oloupejte je a nekrájejte je na silné plátky. Oloupejte a nakkrájejte jablka a zastříkněte je ciotrónovou šťávou, Všechny přísady smíchejte. Do kysané smetany můžete také přimíchat lžíci dijónské hořčice a přidat 1 lžíci cukru. Místo jablek lze použít také 3 Lžíce strouhaného křenu.
Sleď naložený v oleji s jogurtem
500 g sledě již naložené v oleji
Na omáčku:
Postup:
Z jogurtem smíchejte nakrájená jablíčka na kostky, cibuli, kopr, pepř, sůl a omáčku dejte vychladit do lednice. Sledě vyjmete z oleje, stočíte a smotek zajistíte párátkem. Smotky ze sleďů položte na omáčku na talíř a do jeho středu navršte brusinky.
Přeji dobrou chuť!
©Maura, 03/2011
Další články autora |