Vaření: Zkuste je a uvidíte - Sledě

Všimla jsem si, že málokdo přichází na chuť sleďům a matjesům, i když se dají velmi dobře a chutně připravovat, ale česká kuchyně má své zvyklosti a lidé je velmi neradi mění. Ale třeba, říkala jsem si, přijdete na chuť sleďům, které jsou v obchodech k dostání.

Odsolování nasolených jídel

Určitě většina z nás by neměla jíst nasolená jídla. Je třeba je před použitím odsolovat. Když kupujeme nasoleného sledě, je třeba vědět, jak dlouho se má máčet. Matjesům stačí 1 hodina. I v našich obchodech najdete různé nasolené a marinované sledě.  Stejně jako balkánský sýr, který dám nakrájený do misky, přeliji vařící vodou a nechám stát. Voda se zakaluje, sýr krásně změkne, vodu pak z misky odleji a sýr potom dále upravuji podle receptů.

Vymáčený sleď

Pokud koupíme nasoleného sledě, máčíme ho 1 - 2 dny ve studené vodě. Voda se musí několikrát vyměnit. aby vyplavila z masa sůl. Matjes se nakládá do solného nálevu a není tak prosolený. proto se máčí pouze hodinu. Ovšem nejlepší je, když se sleď máčí v mléce.

Nutriční hodnoty

66213248%
183636%
91814%
00-
17293458-
130260-
(mcg)13,727,4228%
0,30,615%
16283256407%
Selen(mcg)36,573,252%
Fosfor(mg)23647224%
32648%

 

Upozorňuji žlučníkáře, slinivkáře a ty, kteří bojují s obezitou, že sleď je hodně tučný. Ale obsahuje, jak je vidno z tabulky, vysoké procento vitamínů a proto je dobré ho zařazovat do jídleníčku.

Oblíbené jídlo

Bramborový salát se sledi a jablky

Ingredience:

500 g nových brambor

2 kyselá jablka

3 filety slanečků (odsolené a stažené, nebo nakládané filety či marinované filety)

2 stvoly řapíkatého celeru, nakrájené na tenké plátky

1 sladká, na jemno nasekaná cibule

300 ml kysané smetany

Postup:

Ve slané vodě uvaříte neoškábané brambory. Oloupejte je a nekrájejte je na silné plátky. Oloupejte a nakkrájejte jablka a zastříkněte je ciotrónovou šťávou, Všechny přísady smíchejte. Do kysané smetany můžete také přimíchat lžíci dijónské hořčice a přidat 1 lžíci cukru. Místo jablek lze použít také 3 Lžíce strouhaného křenu.

Sleď naložený v oleji s jogurtem

500 g sledě již naložené v oleji

Na omáčku:

  • 500 g bílého jogurtu
  • 4 zelená jablka
  • 100 ml smetany
  • 4 lžíce brusinek
  • 1 velká cibule
  • kopr
  • bílý pepř, sůl

 

Postup:

Z jogurtem smíchejte nakrájená jablíčka na kostky, cibuli, kopr, pepř, sůl a omáčku dejte vychladit do lednice. Sledě vyjmete z oleje, stočíte a smotek zajistíte párátkem. Smotky ze sleďů položte na omáčku na talíř a do jeho středu navršte brusinky.

 

Přeji dobrou chuť!

 

©Maura, 03/2011

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 3.3.2011 21:03 | karma článku: 14,08 | přečteno: 2366x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07