Úvěry na studium mohou přinést v budoucnu problémy

Některé bankovní domy poskytují půjčky studentům na studium. Což se může zdát na první pohled zajímavou nabídkou, zvláště tam, kde soukromé vysoké školy požadují vysoké poplatky za studium.

Je úvěr na studium výhodný? Stále stejné tři výhody, za jejichž využití ovšem rodiče či sám student musejí krvavě zaplatit. První výhodou je nižší úroková sazba studentských půjček. V současné době se pohybuje mezi 8,44 a 8,9 %, zatímco spotřebitelské úvěry mají sazbu od 1,5 až 2 procentní body vyšší. Nízký úrok u studentských půjček ovšem přinese výhodu jen těm, kteří začnou půjčené peníze splácet hned, tedy již během studia. Kdo využije dalších dvou výhod – tj. možnosti odkladu splátek až o pět let a prodloužení splatnosti úvěru na 10 let, ten zaplatí i při nižším úroku vysokou částku peněz.

http://www.mesec.cz/produkty/spotrebitelske-uvery/1237/

http://www.letuska.cz/studium/financovani/

Současní rodiče spoléhají na úvěr a nestřádají dětem na studia

Mnoho rodičů si asi neuvědomuje, že je nutné dětem na budoucnost a ukládat peníze na studia a pokud děti nestudují, mohou peníze využít k založení svého podnikání, nebo k jiným účelům, které směřují k obživě jejich syna nebo dcery. Lidé hodně spoléhají na úvěry, které sice v tu chvíli pomohou, ale do budoucna mohou přinést velké problémy, až katastrofu. Splacení půjček na studium se sice v některých případech odkládá až na dobu, kdy mladý člověk, který vystudoval nějakou prestižní školu ve stupni magisterského studia, MBA, doktorátu a doktorandského studia, dostává pravidelný příjem. Jenomže půjčka se úročí, a pokud si peníze někdo půjčí od soukromých bank nebo soukromých věřitelů, dostanou se půjčky do konkurzu a s tím už máme své zkušenosti.

Vyberte obezřetně směr studia

Je sice lákavé studovat třeba i na soukromé škole různé obory, které dříve nebyly ani myslitelné. Jde o obory v bankovnictví, různých specializací v oboru práva, v medicíně, v ekologii, na humanitních fakultách v nejrůznějších vědeckých oborech. Některé se studují i v zahraničí, což může vyhlížet jako prestižní záležitost a navíc, je to velmi drahé. Proč si tedy nevzít úvěr? Nějak to dopadne, že? Ale mnohé absolventy, po návratu ze studií, čeká velmi nemilé překvapení a samozřejmě, že jejich rodiče také. Jejich syn nebo dcera, tak vysoce kvalifikovaní, nemohou najít práci. A tím si nemohou založit vlastní domácnost, musí žít se svými rodiči, což může být příčinou deprese a tato situace je dlouhodobě psychicky poznamená. Tito lidé mohou trpět víc, než průměrný člověk.  A nemusí být výjimkou, že propuštěný vysokoškolsky vzdělaný člověk, který vložil do svého vzdělání spoustu peněz s vyhlídkou vysokého platu a možnosti snadného splácení může i spáchat sebevraždu, neboť se dostane do bezvýchodné situace, což v zahraničí není vzácným fenoménem. Absolventy z roku 2009 a 2010, kteří vstupují na trh práce, nečeká nic zářivého, protože pozice, které jsou výhodné a dobře placené jsou obsazeny staršími, zkušenými a stejně tak kvalifikovanými lidmi. Je tedy nutné, aby celá rodina, které se týká to, že se jejich syn nebo dcera rozhoduje o úvěru na studium, přemýšlela dobře o oboru, na který si zařizují děti úvěr, aby se nejen po studiu uplatnily v zaměstnání a mohli splácet dluh anebo, pokud dětem na studium střádali, musí přemýšlet, aby tyto peníze nebyly zbytečně vynaložené. A podle mého názoru, pokud se to týká rodinných financí, musí o takové transakci rozhodovat celá rodina a přizpůsobit přání realitě možností.

Zaměstnání ve státní správě je nejisté

Být zaměstnán ve státní správě není již tak výhodné, jako dříve. Tedy ani studium orientované na budoucí povolání spjaté se státní správou. Možností, jak se uplatnit, ubývá. Jde o místa spjaté s fungováním vlády, která vytvářela specializovaná místa pro absolventy nejrůznějších vědních oborů, místa spojená s fungováním moci zákonodárné i soudní, i na úrovních krajů. Ale lze počítat s tím, že budou i nadále taková pracoviště rušena, dojde k propouštění i tak kvalifikovaných zaměstnanců, kteří pro svou vynikající, ale úzkou specializaci nebudou schopni najít odpovídající místo, tak se budou muset spokojit s místy hůře placenými s náplní, která je nemůže v žádném případě uspokojit.  A člověk, vysoce kvalifikovaný, který je nucen hledat práci, se může setkat s tím, že ve státní sféře nebudou chtít takové lidi, kteří mohou ohrozit pozice stávajících úředníků, kteří sice takové vzdělání nemají, ale budou se jejich přijetí bránit. Jiní zaměstnavatelé mohou spatřovat v těchto lidech riziko, že když je přijmou, mohou o ně přijít, protože si najdou při první příležitosti jiné, lukrativnějších zaměstnání.

Zmařené sny a splácení půjček

Tento tlak, který může být na vysokoškoláky vyvíjen, může skončit katastrofou. Buď propadnou depresi, která zmaří další možnosti k činnosti, anebo spáchají sebevraždu. A rodina pak musí splácet úvěry, což je může připravit o všechno. S prohlubující krizí se snižuje příjem peněz a i příležitosti pro velmi nadané jedince se realizovat uplatnit budou snižovat. A lidé začnou docházet k tomu smutnému faktu, že náklady, které na studium vynaložili, nejsou zdaleka  tak výhodné, jak se zprvu domnívali.

Rodiče by měli myslet na budoucnost dětí dnem jejich narození

Nemůžeme se spoléhat na to, že se situace bude řešit, až nastane, protože nemůžeme asi očekávat, že se tato situace zlepší. A z hlediska toho musí bezpečně fungovat rodina, která je schopná se postarat i o budoucnost svých dětí. Nacházet pro ně možnosti, jak se uplatnit, vést je k řádnému plnění školních a studijních povinností a žádat po nich dobré výsledky, aby jejich oběti, které vynaložili na úspory pro studium a budoucnost, nebyly zbytečné. A nic jiného se s tím nedá prakticky udělat. Takové jsou i zkušenosti ze zahraničí.

Autor: Irena Aghová | středa 15.12.2010 0:00 | karma článku: 6,64 | přečteno: 891x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07