Úlohy v rodině: Už se na tu diskriminaci mužů nemohu dívat

Žena má vařit a uklízet, muž zase živit rodinu, míní většina Čechů. Vyplývá to z výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Péče o děti by pak měla ležet stejnou měrou na ženách i mužích. Nejsem feministka, ale rozhodně tvrdím, že si muži nezaslouží, abys stáli stranou běžnému domácímu životu, pokud se žena nevysloví, že se chce výlučně sama starat o domácnost. Ale takových mnoho nebude. Myslím, že většina stojí o to, aby muž stejnou měrou o domácnost a rodinu pečoval. Pokud ovšem to muž výslovně neodmítne.

Proč má muž jen vydělávat peníze a zajišťovat rodinu?

Myslím, že je to chybný trend nechat samotného muže živit rodinu, byť by i vydělával slušné peníze. Může se cítit odtržený od rodinného krbu, protože zatímco žena s dětmi, s babičkami a dědečky tráví, v tomto případě, celé dny pospolu, muž se vrací večer domů a za chvíli je tam jak cizinec a vetřelec. Takové případy znám a nepůsobí to dobře na nikoho. Podle mého názoru je pouhá role muže jako živitele rodiny pro něho diskriminující. A s tím nemohu souhlasit. A v mnoha případech, kdy mladí lidé spolu začínají, nemohou žít o jednom platu. Náš sociální systém a ani pracovní trh není založen výlučně na práci mužů. A dokonce naše pracovní právo zakazuje diskriminovat ženy v pracovním procesu, jak tomu bývalo v minulých dobách, kdy ženy byly zaměstnávány jen ve výjimečných případech. Myslím, že jsme už překonali dobu, kdy žena neměla přístup ke vzdělání a její jedinou úlohou bylo zajišťovat chod rodiny a starat se o děti a pracujícího muže. Dnes je doba jiná a páry si zvykly pracovat v domácnosti spolu. Pokud si však zkoumaný vzorek myslí, že bychom se ještě mohli vrátit do 19. století a praktikovat způsob života, jako přechozí generace, pak si neuvědomuje, proč tomu tak bylo a proč je tomu nyní jinak. Rozhodně, takové názory diskriminují muže a na tom trvám.

Tyto úvahy jsou jen tak pro zasmání ...

Neumím si představit běžnou rodinu, která by žila z jednoho platu. Proto úvahy o tom, že ženy by měly být v domácnosti a muži živit rodinu mi připadají komické, protože ji ve většině případech neuživí. A o to více, když pomyslíme, kolik rodin se dnes rozchází a žena se pak stará o děti. Horko těžko bojuje o alimenty a pokud delší dobu nepracovala, pak začne s opravdu mizerným platem a svým dětem rozhodně nebude schopna sama připravit budoucnost takovou, jakou by si zasloužily. Nevím, kde lidé, kteří se vyslovují do takových výzkumů, žijí.

A tak, nediskriminujme muže v oblasti péče o domácnost. Dělají to dobře a rádi. Nechtějí být jen stroji na peníze, ale také manželi a otci. Dokonce znám několik mužů, kteří se odhodlali k mateřské dovolené a tvrdí, že je to baví. Tak proč jim tyto možnosti brát? Proč by se nemohli stát skutečně rovnocennými partnery žen a sdílet s nimi péči o domácnost a o děti stejnou měrou? Asi by bylo hodně zajímavé, kdyby z tohoto pohledu na to někdo fundovaně odpověděl.

 

Autor: Irena Aghová | pondělí 19.12.2011 23:41 | karma článku: 16,02 | přečteno: 1163x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 11,10

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,61