Stravování: Polévka je grunt ...

Dle svého slibu nyní předkládám několik receptů na polévky z české kuchyně a doufám, že se ujmou. Polévky z turecké kuchyně jsou vynikající, nedají práci a pokud si člověk zvykne na neobvyklé ingredience, jistě zjistí, že mu trávení nezatíží. U polévek z indické kuchyně bych se trochu zamyslela, kolik toho pálivého koření člověk snese, ale jsou také dobré. Jsem vždy proto, aby polévky byly nápadité, přitom se neservírovalo velké množství, ale byly takových správným doplňkem dalšího jídla.

Tyto polévky pochází původem z tradiční české kuchyně a mohou být vhodné i k večeři. Děti by měly jíst kroupy a luštěniny. Jistě jim v celodenním stravování chybí.

Dejme přednost luštěninám

Čočková polévka

Přebranou a v čisté vodě omytou čočku vařme ve vodě. Připravíme světlou máslovou jíšku, přidáme cibuli jemně nasekanou a necháme ji na másle zrůžovět. Poté přidáme trochu rozetřeného česneku, zalijeme vodou a necháme povařit. Polévku pak scedíme do vody k čočce, přidáme majoránku a sůl. Do polévky se zavaří buď nočky anebo kroupy.

Polévka kroupová

Do hrnce dáme trochu vody. Pak přebereme malé kroupy a ve vodě je opláchneme a dáme vařit. Až jsou uvařené, uděláme hodně růžovou máslovou zásmažku. Do ní usekáme cibuli. Když cibule zežloutne, zalijeme ji vodou a necháme povařit. Přecedíme ji do hrnce, kde se vaří kroupy a necháme povařit. Polévku osolíme a přidáme do ní trochu zelené nasekané petržele.

Zelená hrachová polévka

Pro 6 – 8 osob dejte do 2 litru vody vařit 1 l zeleného hrášku, přidáme též kousek mrkve, petržele a soli. Až je hrách měkký, zasmažíme polévku máslovou jíškou. Zeleninu vyndáme a povařenou polévku přelisujeme. Pokud je málo zelená, přidáme trochu vařeného, přelisovaného špenátu. Do polévky vložíme na kousky rozebraný květák, vařené hlavičky chřestu a smažený hrášek. Můžeme do ní také rozkvedlat žloutek.

Inspirace z indické kuchyně

Káfirská šorba


Káfirská šórba
200 g tučnějšího skopového nebo hovězího, 150 g čerstvých nebo 30
g sušených hub, 4 vejce, lžička pálivé papriky,
lžička sladké papriky, lžička koření karí, sůl
Houby dáme vařit do vody. Maso pěkně osmažíme na vlastním tuku a
přidáme do polévky. Osolíme a okořeníme. Když jsou houby i maso
měkké, rozkvedláme do horké polévky vejce.
Mozečková polévka
4 vepřové mozečky, 4 šálky silného masového a zeleninového
vývaru, 4 žloutky, sůl, případně šlehačka a strouhaný sýr
V silném vývaru, který osolíme podle chuti, rozvaříme očištěné
mozečky a odstavíme z ohně. Do polévky rozkvedláme žloutky a
můžeme přidat šlehačku nebo strouhaný sýr, případně obojí.
Čočková polévka
4 šálky silného masového vývaru, šálek čočky, cibule, 4 lžíce
másla, šálek rajčatové šťávy, pepř, sůl
Do horkého vývaru vložíme vypranou čočku a necháme máčet několik
hodin. Pak čočku uvaříme doměkka. Na másle osmažíme nasekanou
cibuli a přidáme do polévky. Povaříme ještě, vlejeme rajčatovou
šťávu, osolíme a opepříme. Stejně připravujeme i polévky z jiných
luštěnin.
Podhimálajská polévka
250 g čočky nebo jiné luštěniny, 125 g sušených meruněk nebo
švestek, cibule, 4 stroužky česneku, ˝ lžičky mletého pepře, ˝
lžičky tlučeného hřebíčku, špetka skořice, šálek vepřové nebo
husí krve, lžíce octa, cukr, sůl
Vypeckované meruňky nebo švestky namočíme asi na dvě hodinky do
vlažné vody. Čočku nebo jinou luštěninu, máčenou přes noc,
zalejeme vodou, přidáme nakrájenou cibuli a utřený česnek a mírně
vaříme něco přes půlhodinku. Na to vložíme sušené ovoce, koření a
krev a vaříme ještě půlhodinku. Nakonec ochutíme octem, cukrem a
solí.Káfirská šórba

200 g tučnějšího skopového nebo hovězího, 150 g čerstvých nebo 30 g sušených hub, 4 vejce, lžička pálivé papriky, lžička sladké papriky, lžička koření karí, sůl

Houby dáme vařit do vody. Maso pěkně osmažíme na vlastním tuku a přidáme do polévky. Osolíme a okořeníme. Když jsou houby i maso měkké, rozkvedláme do horké polévky vejce.

Mozečková polévka

4 vepřové mozečky, 4 šálky silného masového a zeleninového vývaru, 4 žloutky, sůl, případně šlehačka a strouhaný sýr

V silném vývaru, který osolíme podle chuti, rozvaříme očištěné mozečky a odstavíme z ohně. Do polévky rozkvedláme žloutky a můžeme přidat šlehačku nebo strouhaný sýr, případně obojí.

Čočková polévka

4 šálky silného masového vývaru, šálek čočky, cibule, 4 lžíce másla, šálek rajčatové šťávy, pepř, sůl

Do horkého vývaru vložíme vypranou čočku a necháme máčet několik hodin. Pak čočku uvaříme doměkka. Na másle osmažíme nasekanou cibuli a přidáme do polévky. Povaříme ještě, vlejeme rajčatovou šťávu, osolíme a opepříme. Stejně připravujeme i polévky z jiných luštěnin.

Inspirace z turecké kuchyně

Sultánská polévka

350 g jogurtu. 8 okoralých rohlíků, 3 sklenice vývaru a 50 gr másla

V jogurtu rozmixujeme 6 na kostičky nakrájených rohlíků, a necháme je odpočinout přes noc v lednici.


Jogurtovou směs dáme do hrnce, osolíme, a za stálého přilévání vývaru vaříme na mírném ohni. 2 rohlíky nakrájíme na kostičky, a dozlatova osmažíme na másle.  Polévku servírujeme posypanou trochou červené papriky, a ozdobenou kostičkami osmaženého rohlíku.
Kroupová polévka
1 sklenice krup 1,5 l vody  sůl sušená máta  jogurt  olej a mouka
Kroupy dobře opereme, a povaříme na mírném ohni v 1,5 litru vody. Až kroupy změknou, osolíme je, pokud je nutné uděláme z oleje a mouky zásmažku a vlejeme do krup. Polévku na talíři ozdobíme jednou lžící jogurtu, a posypeme lžičkou máty.

 

 

Autor: Irena Aghová | úterý 10.1.2012 0:00 | karma článku: 11,69 | přečteno: 904x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 11,10

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,61