Staročeská jídla jsou IN

Představuji Vám nyní  recepty, které jsem vylovila z kuchařky paní Rettigové a také z poznámek mé babičky. Zkoušela jsem to, je to vynikající a nedá se to zkazit. Vyděste svou rodinu recepty z 19. století a uvidíte, že jim budou chutnat. Vaření je hra. A když se to povede, člověk má radost, protože je to projev lásky a péče o ty, které milujeme.

Recepty ze staročeské kuchyně

 

Turecké knedlíčky

Příprava knedlíčků
Umeleme trochu masa. Oblíbila jsem si směs mletého masa hovězího a vepřového v poměru 1:1. Ale vy můžete použít jakékoliv mleté maso podle svých zvyklostí a chuti. Tak a do mletého masa pak přidám trochu slaniny. Samozřejmě, že opražené, aby náplň dostala chuť, ale pokud se vám zdá, že by to nebylo vhodné, pak jen slaninu pokrájejte a vložte do mletého masa. V hovězí polévce uvařte napolo rýži a přidejte k umletému masu. To je dost důležitý postřeh, protože jsem dříve rýži máčela a pak přidávala k mletému masu, když jsem chtěla plnit papriky. Takže do masa přidejte poloměkkou rýži, mleté maso se slaninou, krájenou cibulku na másle lehce opraženou, zelenou na drobno posekanou petržel a majoránku. Dále přidáme 1 celé vejce, 1 žemli máčenou v mléce, z které jsme však mléko vyždámali, vše dobře osolíme a promícháme.

Příprava zelných listů
Zelné listy pěkně očistíme a necháme ve slané vařící vodě 17 minut vařit. Pak je vyndáme a sítu je necháme okapat.Z připraveného těsta, které jsme si udělali z masa a rýže, jak je výše uvedeno, si vytvoříme knedlíčky, o něco větší, než jsou játrové do polévky, ka každý zelný list vložíme jeden knedlíček a zabalíme ho do tvaru koule.

Dušení
Do kastrolku vložte kus másla, nechte roztát a na to máslo vkládejte koule a nechte je Äž hodiny dusit. Podlévejte hovězím vývarem. Podávejte je ze zeleninou. Ale můžete je také posypat strouhanou žemličkou a polít máslem.

Knedlík

Ubrouskový knedlík ze zeleniny
Nemohu si tento recept odpustit protože je opravdu vynikající, všem, který jsem dala ochutnat, byli spokojeni. Je to trochu pracné, ale vaření se musí člověk zkrátka věnovat pořádně.

Příprava
Na kostky pokrájej žemličky nebo rohlíky. Podle svého. V hrnku rozmíchej 1/8 l mléka, 3 celá vejce a 10 dkg parmezánu. Nezkoušjte nahrazovat jiným sýrem, parmezán má pro hotový pokrm specifickou chuť.Tím pak polij krájené žemle nebo, chcete-li, rohlíky. Přidej 10 dkg na jemné lístky nakrájené žampiony, 20 dkg na drobno nasekaného uzeného masa nebo šunky, na nudličky nakrájete růžičkovou nebo hlávkovou kapustu, 10 dkg květáku, 10 dkg zeleného hrášku. Zelenina musí být před tím dušená. Toto vše zamíchej a vař v ubousku jako jediný knedlík asi 1 hodinu.Uvařený knedlík polij horkým máslem a posyp strouhaným parmezánským sýrem.

Nákypy

Morkový nákyp
Rozetřeme 6 dkg morku, přidíme strouhanku, na kostky nakrájené žemle namočíme do smetany , vymačkáme a přidáme rozetřený morek. Pak dva žloutky, dvě celé vejce, pokrájenou citronovou kůru, na špičku nože skořice, sůl 5 dkg cukru a dobře promícháme. Pak vlijeme do formy. Pokud je hmota příliš hustá, můžeme ji zředit smetanou. Upečeme do žluta, velmi zvolna, vyklopíme, posypeme cukrem ze skořicí.

To je „fajnové“ jídlo. A jistě nezvyklé v naší kuchyni a v rejstříku obvyklých jídel, které vaříme běžně.Nicméně, paní Rettigová vychází zajisté z hlubokých znalostí a svých velkých kuchařských zkušeností. Tak co? Vyzkoušíme si tento netypický sladkoslaný nákyp?

Nákyp z tvrdých žloutků
Uvaříme 9 čerstvých vajec natvrdo, vyndáme žloutky z bílků, utřeme je s trochou sladké smetany, připravíme si strouhanku, prosypeme ji přes cedník, usmažíme ji dozlatova. Pak do ní vlieme tolik sladké vařící smetany, abychom vyrobili hustou kaši, pořád mícháme, až těsto drží pohromadě, jakobychom připravovali knedlíky a máslo se oddělí. Pořád míchejte, až do vychladnutí, přidejte ke žloutkům. A ještě do toho „vrazte“ čtyři žloutky, 6 dkg cukru, 2 dkg ustrouhaných mandlí, sníh ze čtyřech bílků, dobře to umíchejte. Vymazanou formu vysypte žemličkou a nechte zvolna upéci. Do zlatova. Vyklopte , posypte cukrem a podávejte na stůl.

Nákyp s fleků a se šunkou
Usekej libovou šunku na dorbno, tučné ze šunky pokrájej na drobno. Uvařte v uzeném vývaru fleky, oceďte a dejte na mísu. Pak do fleklů zamíchejte maso a tučné ze šunky. Rozkloktejte dva žloutky v sladké smetaně. Osolte, přidejte nakdrájenou citronovou kůru, květ, dobře zamíchejte a vlijte do vymazané formy, kterou vysypeme strouhankou. V troubě upečte a pak vyklopte a podávejte.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | pondělí 8.11.2010 1:24 | karma článku: 13,14 | přečteno: 1748x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07