Společnost a politika: Středočeský kraj a jeho památky

Ochrana a rekonstrukce památek, kterých je v naší zemi opravdu mnoho, je drahá záležitost. Dlouhodobé chátrání některých budov, ať sakrálních nebo světských, je nyní výzvou i do budoucnosti, jak je chránit před zkázou, aby se nejen uchovaly, ale také se nestaly nebezpečnými pro obyvatele a turisty. A tak čeká naše komunální politiky dřív nebo později problém. Jak to ufinancovat a kterých památek, zřícenin a  starých tvrzí, již polozbořených se budeme muset vzdát, pokud bude jejich rekonstrukce nerentabilní. To je asi otázka do budoucnosti.    

Buštěhradské památky a jiná historická místa ve Středočeském kraji

Nejdříve začnu svým chvalozpěvem na Středočeský kraj. Podotýkám, že o Moravě budu psát příště. I když můj rodný kraj, Východní Čechy, je také zajímavý, středočeský kraj oplývá krásnými místy a památkami, které byly budovány nejvíce v barokní době. Zámek paní velkovévodkyně Toskánské chátral již v době, kdy jsem jezdila ke svým prarodičům a příbuzným na prázdniny. A myslím, si, že nakonec někdo shledá, že ten zámek, původně tak krásný a přepychový (zkrátka baroko), jako zbytečné mrhání penězi a navrhne demolici. A taky doufám, že to někdo zarazí a dotáhne do konce z rekonstrukcí, protože jinak bude v krajině chybět. Těch krásných zámečků, kaplí a božích muk je po kraji rozeseto mnoho. Například v obci Loděnice u Berouna. Pamatuji si tam každý kámen. Do zámku v Loděnicích jsem chodívala s babičkou na odpolední svačinu. Měl starorůžovou fasádu a kolem byla růžová zahrada. Takové dojmy se vám vetknou do paměti a v pozdějších letech máte takový ohříváček (jak pravil milovaný pan Hrušínský ve filmu Vesničko má středisková), na ty horší časy. A ty, ať chcete nebo nechcete, přicházejí, ale naštěstí i odcházejí. Procházka krajem Karla VI. je nezapomenutelná. A samozřejmě, posetá památkami, jejichž údržba je finančně velmi náročná. A na následujícím obrázku vidíte krásnou krajinu a pod ní zajímavou obec Chrustenice. A zde jsou fotografie překrásné krajiny v okolí obce Mořina, odkud pochází jeden můj prapředek. A to je jen kousek světa Středočeského kraje. Jedno z nejkrásnějších barokních areálů je Svatá hora. Je velmi snadné se dát tím vším uchvátit, protože tam dýchá česká historie a současně půvabná, krásná krajina.  


Drahé, ale krásné a přitom tíživé dědictví 

Krása krajiny a bohatá historie může být důvodem k hrdosti, ale také koulí na noze. To člověk, který nad vším přemýšlí, snadno pochopí. A na tom si každý, kdo má na starosti údržbu historických a sakrálních staveb, začleněných do krajiny, vyláme nepochybně zuby. Dlouhodobé zanedbávání údržby je výzvou k rekonstrukcím a modernizacím, což stojí ohromné finanční prostředky a i v budoucnu to nebude jiné. Ale když je ta naše země tak krásná, až někdy srdce usedá ...

Rozloha kraje

Kraj zcela obklopuje hlavní město Prahu a dále sousedí na severu s územím samosprávného  Libereckého kraje, na severovýchodě s Královéhradeckým krajem, na východě s Pardubickým krajem, na jihovýchodě s  krajem Vysočina, na jihu s Jihočeským krajem, na jihozápadě s Plzeňským krajem a na severozápadě s Ústeckým krajem. Zároveň sousedí s územními kraji Jihočeským, Západočeským, Severočeským a Východočeským. Územně náleží k Českému masivu, který je jednou z nejstarších částí evropské pevniny. Krajinný reliéf přechází z rovinatého severu v blízkosti tokuLabe ve vrchovinnou jižní a jihozápadní část kraje. Nejvyšším bodem území je Brdský vrchol Tok v okrese Příbram, nejnižším je hladina Labe v okrese Mělník.

Rozhloha kraje

 

Pokr. Kraj Východočeský

Z internetu

      

 

Autor: Irena Aghová | středa 25.7.2012 0:24 | karma článku: 9,96 | přečteno: 777x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07