Právní stát: Myslete proboha hlavou, lidi!

Kancléř sněmovny Petr Kynštetr rozhodl, že zákonodárce, který sedí ve vazbě, nepotřebuje pobírat k platu všechny finanční náhrady. Otázka na Vás: Rozhodl legitimně? Včera jsem o tom diskutovala s jedním diskutérem. Zatím sice nejsem přesvědčená o tom, v té spleti zákonů, že skutečně pan Kancelář by jednal protiprávně, doufám, že nějaký právní důvod ke svému rozhodnutí měl, ale nyní o tom tak přesvědčená nejsem, že lze tak jednoduše rozhodnutím zrušit část příplatků poslanci, který z vazebních důvodů nemůže vykonávat mandát. Zřejmě o rozhodnutí pana Kancléře bude rozhodovat Ústavní soud. Vyčkejme tedy, jak si s tím paní Němcová poradí. A nyní k logice a liteře zákona.  






Kancléř Poslanecké sněmovny Petr Kynštetr rozhodl, že zákonodárce, který sedí ve vazbě, nepotřebuje pobírat k platu všechny finanční náhrady a předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) věří, že půjde o precedens pro podobné případy.

 
Má to přeci logiku, ne?
"Litera zákona je skutečně taková, logiku to však v nastalé situaci žádnou nedává. Občanům, kteří platí poctivě daně, se dá takový nesmyslný postup těžko vysvětlit. Proto jsem přivítala, kdy mě pan kancléř informoval, že po poradě s právníky vyplácení náhrad poslanci Rathovi zastaví," řekla šéfka sněmovny Miroslava Němcová. Občané by si však přáli, aby jim to vysvětlila podle zákonů.  
 
Paní Němcová však věří v lidský rozum a logiku
 
Možná, že sněmovně hrozí soud, u kterého by se se Rath mohl nevyplacených náhrad domáhat.

"Existuje naděje, že soud rozhodne podle logiky, a nikoli striktně podle litery zákona. Pak by to byl cenný precedens pro další podobné případy. Pokud ne, žádné velké ztráty sněmovně nehrozí. Náhrady by se vyplatily zpětně a k tomu možná nějaká menší pokuta." Ano, naděje umírá poslední a s ní umírá i naděje, že se nadále budeme držet, jak to v právním státě bývá obvyklé, litery zákona. 
 
"Existuje naděje, že soud rozhodne podle logiky a nikoliv striktně podle zákona," pravila předsedkyně Sněmovny a nad Prahou se objevil černý mrak, z kterého uhodil hrom a chrámová opona se sama o sobě rozhrnula. To bude zase problém!
 
Ne po právu, ale podle rozumu, přeci! (Slavnosti sněženek)
Lidský cit pro svobodu a spravedlnost, rovnost před soudy jsou základními kameny právního demokratického státu. Jenže, jak se zdá, ještě to někde vázne. Omezení příplatků v případě vazby není v zákonech upraveno, otázka je, zda Kancléř, ve výkonu své funkce a působnosti, může, ovšem ze zákonů, takto rozhodnout o zatím nikde neupravené věci, ale například ze souvisejících předpisů či ze svých Směrnic, které jsou interními předpisy Kanceláře. Poslanec, který je ve vazbě, nemůže vykonávat svůj mandát podle zákona, jedině, kdyby se zúčastňoval schůzí do té míry, že by alespoň minimálně své povinnosti splnil. 
 
Věc zatím nechávám otevřenou. Nevíme, podle čeho právníci, kteří panu kancléři radili, postupovali. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | úterý 17.7.2012 22:12 | karma článku: 15,58 | přečteno: 1409x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07