Poslední dny Ježíšovy: Část 4 - Pilát v Judeji

Ještě dříve, než se budu zabývat Pilátovým soudem, myslím, že je pro naše potřeby docela důležité si přiblížit jeho povahu a osobnostní rysy. Prožil si v Judei svá bouřlivá léta ... 

V Ježíšově procesu je cosi skryto i z života Piláta...

Na první pohled se zdá všechno vždycky jednoduché, ale i pod tou zdánlivou jednoduchostí Ježíšova procesu se odehrává jiné skryté drama v chování Piláta Pontského. Víme, že byl členem ordo equester a po nějakou dobu sloužil pod Germanicusem v Germanii. V Římě se seznámil s Claudií Proculou, pravnučkou Augusta Césara a jeho spojení s vládnoucí skupinou mu pomohlo, aby na doporučení Sejanuse v roce 26 byl jmenován prokurátorem v Judeji. Dostal povolení, aby mohl vzít Claudii Prokulu s sebou. 

Aféry během deseti let

Nejznámější tři Pilátovy aféry, které poznamenaly vztahy mezi Římany a Judeou jsou: aféra římských standard a znaků, aféra zv. "Corbanu", a aféra votivních erbů, dále pak aféra samaritánského podvodu, která zapříčinila Pilátovo vyhnání. O Pilátovi se tvrdí, že byl velmi autoritativní, tvrdohlavý a netaktní. Nebral na nikoho ohledy, agresivní, vyznačoval se totálním nedostatkem politického rozhledu, což potvrdila právě jedna z afér, že nechal poslat standardy a jiná insignie Legie do Jeruzaléma. Zajímavé bylo, že je tam poslal v noci, takže se můžeme domnívat, že očekával následné problémy. Ty se dostavily a posléze Pilát znaky stáhl a kapituloval před židovskou demonstrací. Konečně, všechny ostatní Pilátovy maléry byly vyřizovány se stejným nedostatkem mentální pružnosti a pochopení čehokoliv. Další malér, aféra "Corban“ jinak řečeno, aféra posvátné pokladnice, ano to Pilát zabavil peníze na projekt "vodovod Šalamounových bazénů„ do středu města Jeruzaléma. Jistě, že projekt to byl potřebný, mnoho význačných osobností před ním se snažilo přivést  vodu a zabezpečit dodávku vody. Jiný člověk by se asi snažil se dohodnout s místními autoritami o příspěvku, ale Pilát vyraboval "Corban", fond pouze pro náboženské účely. A obyvatelstvo pochopitelně protestovalo. Pilát vyprovokoval krvavou konfrontaci tím, že poslal své vojáky převlečené za civilisty mezi protestující dav. A v aféře votivních erbů a znaků (obrazy a sochy darované bohům) ukázal opět svou nesmiřitelnou povahu, když je nechal instalovat v Herodiánském paláci. Až po Tiberiově výtce nechal tyto předměty odstranit.   

Krista osvobodit za každou cenu…

Překvapivě dojdeme, i navzdory jeho činům k zajímavé okolnosti při soudu s Kristem. Najednou se nám Pilát zase jeví v jiném světle. Z jedné strany chce uspokojit žalující stranu a z druhé strany projevuje neochotu vyhovět jejich přání. Jako by byl rozpolcený mezi dvěma nesmiřitelnými tábory. A tento motiv vidíme v celém následujícím příběhu - třeba v pokusu to celé svést na Heroda, ve trojím prohlášení neviny Krista, umývání rukou, a nakonec, zoufalý pokus nabídnout za výměnu Barabáše. Až když uslyšel to volání "Ty nejsi Césarův přítel?" strach v něm zvítězil…

Nesmíme však zapomenout na to, že pravděpodobně byla Claudia Procula v Herodiánském  paláci tu noc, před procesem a najdeme poznámku: „snila jsem o Ježíši Kristu noc před jeho smrtí". Když se ráno probudila, Pilát už nebyl doma, a tak za ním poslala spěšnou zprávu:

"Neměj nic s tím spravedlivým! Dnes jsem pro něho ve snu mnoho vytrpěla! (Matouš 27:19).  

 

 

Pokr. Ježíš před Pilátovým soudem

 

Autor: Irena Aghová | sobota 1.9.2012 23:47 | karma článku: 20,09 | přečteno: 896x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07