Platební karty pro důchodce: Bábinky v naší ulici o tom rokovaly

Je opravdu okurková sezóna a já si myslím, že ten nápad s platebními kartami pro důchodce a chození si pro důchod na poštu si vymyslela média. Nějak mi to nejde do hlavy! Jedna bábinka povídala, že má platební kartu od České spořitelny, na účet, kde má úspory, ji chodí důchod a současně na něm má trvalé příkazy na placení inkasa. Druhá bábinka pravila, že to bude tak, že asi popadne berličky, pomaže do toho speciálního bankomatu, vybere peníze na důchod, zajde do spořitelny a peníze na účet uloží, aby byly včas všechny účty zaplaceny. A jeden starší pán ji poradil, aby si udělala střelecké zkoušky a koupila si zbraň, protože kolem těch bankomatů se budou pohybovat nepřizpůsbiví občané, kteří budou hledět se k těm lidem nějak přitočit a ... http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/politici-volicum/206031.aspx

Bábinka pravila, že tohle ještě nezažila. Dokonce přemýšlela, zda ty speciální bankomaty nebudou spojeny s bankou, v které účet nemá, takže si ho tam bude muset založit. Protože jinak by muselo ministerstvo nechat po lidech, kterých se to týká, běhat oběžník, kde zapíší všechny  své osobní údaje a banku, v které současné nebo inkriminované době budou mít složený důchod. A taky si myslí, že ty speciální bankomaty budou jen lidem na obtíž.

"Ale pan ministr to s vámi myslí dobře, babi," řekl soused, který šel z nákupu a nedalo mu to, aby se v tom hloučku nezastavil.

"Víte, kolik uzdravil invalidů? Nevíte. Já sice také ne, ale jisté je, že chce, aby i staří lidé byli fit a procházky k bankomatům a na poštu budou fajn a bude se na ně dlouho vzpomínat. Kromě toho, projdete se, cestou si něco koupíte a než dojdete domů,babi, budete o deset let mladší."

Bábinka se na něho pohoršeně podívala.

"Víte, že pohodlnost starších lidí vede k zvyšování cholesterolu a ucpávání cév? A určitě, po nějaké době řeknete před spaním: "Díky, pane ministře. Mohla bych teď tancovat."

Bábinka na něho zahrozila prstem.

Ovšem horší bude, když někdo nebude moci osobně vyzvednout důchod, nebo jak to u starších lidí bývá, nedostane se do vzdáleného bankomatu, protože mu to špatně chodí. Má snad někoho zplnomocnit, aby mu ten majlant vyzvednul? A tak je o starost víc. Většinou mladí nemají toho času nazbyt a žádat sousedy - proč by měl někdo vědět, kolik bere ten či onen důchod? A tak bude rozmrzelost narůstat. A možná, že se zvedne nejedna hůlka nebo berlička směrem ku Praze a zahrozí. Ono je na tom dost, říkal jeden starší pán, že je člověk starej a je rád, když se ráno probudí a nic ho nebolí. Však se každý toho dočká, když si počká. Hlouček se rozešel a i když bylo tak krásně, jejich tváře zesmutněly. Zase jedna starost navíc. A kdoví, co přijde potom.

Není možné od toho upustit a nechat staré lidi v pokoji dožít jejich už dost komplikovaný život? Můj hlas sice do nebe nedojde, ale přesto se za ně přimlouvám ...

Pro babičky a dědečky, které miluji ze všech nejvíce

http://www.youtube.com/watch?v=qtni1GxRthw&feature=related

 

Autor: Irena Aghová | úterý 23.8.2011 0:25 | karma článku: 33,66 | přečteno: 3259x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07