Osobnosti.Stuartovci. Marie Stuartovna je ukryta matkou

Ono to zní jako pohádka a dobrodružný film, ale když se člověk vžije do té doby, není o co stát. Umíte si představit to dítě, co vystálo? A nebylo samo. Kolik dětí z královských rodin bylo vystaveno krutému zacházení, aniž se někdo nad nimi smiloval. Byly prostě zbožím ...

Ale politika je za všech dob vědou nerozumu. Příčí se jí prosté, přirozené a rozumné řešení; nade všecko si libuje v nesnázích, spory a sváry jsou jejím nejpřirozenějším živlem. Brzy vyrukuje katolická strana se skrytými machinacemi, nemá-li se dítě - ještě neumí nic než broukat a usmívat se - přece jen raději zaprodat francouzskému králevici než anglickému, a když Jindřich VIII. zemře, je ochota dostát smlouvě už zcela nepatrná. Ted však žádá vydání malé nevěsty do Londýna pro nezletilého krále Eduarda anglický regent Somerset, a když se tomu Skotsko vzpírá, vyšle vojsko, aby lordi porozuměli jediné řeči, které dbají: násilí.

Bitva u Pinkie Cleughu

Dne 10. září 1547 je v krvavé seči - nebo spíš jatkách - u Pinkie Cleughu skotská moc rozdrcena a bojiště pokrývá více než deset tisíc mrtvých. Marie Stuartovna nedosáhla, ještě pátého roku, a už pro ni byly prolévány potoky krve.  Bezbranné Skotsko je teď vydáno Angličanům napospas. Ale ve vypleněné zemi už není co loupit; pro Tudorovce vlastně má už jen jediný skvost: toto dítě, které ztělesňuje korunu a právo na trůn.

Matka ukrývá své královské dítě

Ale k zoufalství anglických vyzvědačů zmizí Marie Stuartovna náhle beze stopy ze zámku Stirlingu; ani v nejdůvěrnějším kruhu nikdo neví, kam ji královna matka ukryla. Neboť ochranné hnízdo je vybráno znamenitě: za noci a v největší tajnosti dala dítě dopravit zcela spolehlivým sloužícím do kláštera Inchmahome, který je nepřístupně skryt na malém ostrůvku jezera Menteith, "dans le pays des sauvages", v zemi divochů, jak sděluje francouzský velvyslanec. K tomuto romantickému místu nevede žádná cesta: drahocenný náklad musí být dopraven na břeh ostrova v loďce, a zde jsou na stráži mniši, kteří klášter nikdy neopouštějí: nic nevědoucí dítě tam žije dokonale skryto a úplně odloučeno od vzrušeného a neklidného světa ve stínu událostí, zatímco přes země a moře tká diplomacie pilně jeho osud.

Královská princezna poslána jako balík do Francie

Neboť mezitím hrozivě vystoupila na kolbiště Francie, aby zabránila Anglii v úplném podrobení Skotska. Jindřich II., syn Františka I., vysílá silné loďstvo a jeho jménem se generálporučík francouzského pomocného sboru uchází o ruku Marie Stuartovny pro jeho syna a dědice trůnu Františka. Osud tohoto dítěte se přes noc změnil díky politickému větru, který ostře a bojovně burácí přes Kanál: místo za královnu anglickou je malá Stuartovna obratem vyhlédnuta za královnu francouzskou. Sotva je tento nový a výhodnější obchod pravoplatně uzavřen, je drahocenný předmět dítě Marie Stuartovna staré pět roků a osm měsíců, 7. srpna zabaleno a posláno do Francie. Ne naposledy utváří cizí vůle její osud.

Poznámky k osudu Marie Stuartovny: Možná, že mnozí z vás neví, že manžela cara Mikoláše, který byl popraven za ruské revoluce,  byla její praprapravnučka.

 

Autor: Irena Aghová | pátek 26.11.2010 0:12 | karma článku: 15,27 | přečteno: 683x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07