Národní stravování: Pane ministře dopravy, bravo!

V tisku jsme se dočetli, že pan ministr dopravy vyslovil velmi odvážnou větu, že jsme tlustý národ a jistě mnohé dámy i některé pány přinejmenším upozornil na nezdravé stravování, po kterém se tloustne. Pan ministr je právník, a tak to klidně může říci. Kdyby si to dovolil říci nějaký lékař, na veřejnosti, asi by sklidil na svou hlavu ostrou kritiku.

Mnoho lidí nepřemýšlí, co jí ...

Nedávno jsem seděla se svou známou u nás doma a povídaly jsme si. Chtěla jsem ji nabídnout své Tiramissu ke kávě, ale ona, že drží dietu - vždyť se podívej, jak jsem tlustá - a vytáhla z  tašky celý velký sáček s českými brambůrkami a začala je křoupat. Trochu jsem ztuhla, ale já lidem do života už dávno nemluvím, protože to můžete myslet i dobře, nezištně a jak jim sáhnete na jejich přesvědčení podpořené egocentrismem, dokáží být i kvůli hlouposti neuvěřitelně agresivní a jistě vás někde za rohem pomluví. A to my nemáme zapotřebí, a tak jsem ji neupozornila, že jeden kousek Tiramissu není zdaleka tak kalorický jako sáček osolených a tučných brambůrek. A v obchodech je podle mého odhadu asi 80% potravin, které mají podobný charakter.

Asi by bylo potřeba proklepnout tzv. zdravou výživu

Když se člověk začne zabývat kalorickými hodnotami výrobky LIGHT, tak se nestačí divit. Není však těžké, aby výrobce něco lidem namluvil a něco prodal. Je to závislé na rozumu lidském, má to tam každý všechono napsané na obalu a pokud si to nepřečte, jeho smůla. A to nemluvím o některých výrobcích musli, polévané sladkým jogurtem a nebo s mnoha dalšími ingrediencemi, o kterých jsou lidé přesvědčeni, že jsou "dietní." Vím, že v touze zhubnout, a to je ta nejsprávnější touha směrem k vlastnímu zdraví, jsou lidé schopni utratit spoustu peněz za výrobky, které se na ně usmívají jako měsíček: "Vem si mne, ne, vem si mne ..." Asi by mnoho lidí nelibě neslo, kdyby se do té tzv. zdravé výživy vneslo jasno a ze všech těch úžasných nabídek ze všech koutů světa by nám zbyla jako nejzdravější původní česká kuchyně. Ale to by se muselo doma vařit a na to není čas, že ...

Světoví vědci na výživu brojí proti konzervám ...

... a říkají potravinám takto upraveným, že jsou mrtvé a pro člověka nemají hodnotu. Asi bude třeba se nad tím zamyslet. I obézní člověk může trpět podvýživou a avitaminózou, protože obezita není spojována v žádném případě s blahobytem a zdravím. Svědčí o poruše, zaviněné nejen nesprávným fast foodovým a pouličním stravováním, zaviněné spíše mlsáním než správnou a cílenou výživou, stressem, nesprávnou životosprávou a životní filozofií, ale také o duševním rozpoložení.

Takže pane mistře dopravy, pokud skutečně máte takovou filozofii, že jsme tlustý národ, možná nejvíc v Evropě, pak jdete na to správně. Nákup mnoha potravin, které leží v regálech v těch skvělých a úžasných supermarketech skutečně zbytečně lidem vyprazdňuje peněženku, ale také dramatizuje jejich přítomný nebo budoucí zdravotní stav. A to nemluvím o alkoholu, který lidé nadměrně použivají a je s ním jen problém, přeslazených nealkoholických nápojích, přeslazených dětských KINDER a jiných výrobcích, které dětem přidávají na váze,  a tuků, které lidé mylně považují za dietní.

© Maura. 02/2011

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | úterý 22.2.2011 7:29 | karma článku: 10,81 | přečteno: 1157x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07