Moje domácí kuchyně: Zeleninové polévky - 1. Petrželová polévka

O přínosu celeru pro naše zdraví jsem psala v minulém článku. O užitečnosti kořenové petržele jsem vybrala několik zajímavých údajů z německých receptů pro lidovou medicínu.

Petrželová polévka

Do dvoulitrového hrnku vody dáme vařit 2 prostředně velké, na kousky nakrájené kořeny petržele a přidáme lžíci soli. Můžeme k tomu přidat i kosti nebo játra. Měkké petrželové kousky na prkénku jemně utřeme nožem, polévku z kostí přecedíme, přidáme 4 lžíčky do růžova opražené jíšky a necháme dobře povařit a zahoustnout. Polévku okořeníme tlučeným pepřem a zelenou usekanou celerovou natí. Nebo petrželovou natí. Můžeme také kousky vařené petržele ještě nakrájet na kousky, osmažit na másle  a do polévky přidat. Do polévky dáváme osmažené kousky žemle.

Tato polévka je velmi posilující pro nemocné a rekonvalescenty.

Kořen petržele můžeme používat každý den. Přidávat ji do obložených chlebů, do salátů a polévek, omáček, k masu, k vařeným vejcím i k rýži.

Petržel je velmi zdravá. Vždyť 20 g natě dodá organismu 48 mg vitamínu C z denní potřeby organismu, která je 78 mg. Nať poskytuje 4krát více provitamínu A (12 mg), než je potřeba (3 až 4 mg). Obsahuje chlorofyl, aminokyseliny, hodně éterických silic. Semena petržele obsahují mnohem více éterické silice a flavonoidů než kořeny, a proto působí močopudně.

K vnitřnímu použití:

Petržel je vhodná při anémii, astenii, jaterních potížích, občasných horečnatých stavech, při rakovině, při poruchách trávení, revmatizmu i plynatosti a proti infekci.

Domácí léky:

Kořen petržele se maceruje, obvyklým způsobem, v 70% lihu a to je vhodné léčivo pro neuralgie.

Ke kosmetickým účelům  používáme jemný teplý vývar k omývání obličeje a to působí na rozjasnění pleti.

 

 

Autor: Irena Aghová | sobota 5.11.2011 9:01 | karma článku: 22,82 | přečteno: 1998x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07