Moje domácí kuchyně: Zdravě a cibulovo-česnekově

Všimli jste si, že je počasí už trochu nevlídné? I když je pořád hezky. A dokonce hygienik pravil, že letos se žádná chřipková epidemie nekoná. Tak to je dobře, ale to neznamená, že bychom si neměli nasadit prevenci a pustit se do jídel, která obsahují přírodní antibiotika, vitamíny a látky, které pomáhají posilovat imunitu. A jde i o jídla rychlá, na kterými nemusíte stát celé dopoledne, než je uvaříte.

Myslím, že následující jídlo je nejen zdravé, celkem nenáročné na přípravu, ale také jím vhodně vyplníte mezeru vitamínů a jiných látek, které většinou při "normálním stravování" chybějí. Nemusí být každý den maso! Ani vaření na sádle nikoho nezabije, pokud ovšem nemáte sádlo v potravinách s červeným puntíkem jako zakázané. Myslím, že neexistuje tuk, který by neměl patřičnou dávku kalorií a sádlo navíc obsahuje vitamíny, které jen tak někde nenajdete. Takže recepty na pondělí, když se po víkendu nechce moc vařit anebo není na velké vaření moc času.

Česnekové placky

Asi 1 kg uvařených brambor (ale je nejlepší, když je uvaříte den předem), oloupete, nastrouháte do mísy, osolíte a přidáte do nich utřený česnek. Já dávám do 1 kg 1 paličku česneku.  A třu ho ze solí. Ale do brambor také dám trochu soli.  Pak přidám majoránku, pepř, celé vejce, mouku podle potřeby a vypracuji pěkně těsto. Na tom si dávám záležet, aby se všechno pěkně zapracovalo stejnoměrně do těsta. Pak vytáhnu vál, pomoučním ho a vyválím těsto na silnější plát a skleničkou vykrajuji stejnoměrné placičky. V kastrolu rozpálím tuk (někdo to dělá na sádle)  a na něm  smažím tyto placky po obou stranách do červena. Tyto úžasné placičky podávám s kysaným červeným nebo bílým zelím.

Bramborové topinky s česnekem

Asi půl kg podlouhlých brambor pečlivě omyjete a nakrájíte podélně tak, jako veku na chlebíčky. Asi půl centimetru silné. Pak plech slabě potřete sádlem nebo jiným tukem, na něj narovnáte připravené brambory a v troubě zprudka opečete. V kastrolu rozpálíte tuk, na něm smahnete na plátky nakrájený česnek, na který dáte dočervena opéci bramborové topinky. Poté je vyjmete, narovnáte na mísu a podle chuti osolte. Tyto topinky jsou senzační se špenátem nebo také k různě upraveným masům. To už záleží na vás.

Bramborová roláda

Asi 1 kg syrových brambor oloupete, na jemném struhadle nastrouháte a dáte na cedník okapat, aby z nich vyšla voda. Pochvíli je vyklopíte do mísy, přidáte sůl, několik lžic škvarků, tlučený černý pepř, majoránku a špetku tlučeného zázvoru. Do okapané škrobové vody v hrnci přidáte pak česnek utřený ze solí, na 1 kg brambor 1 palička česneku, podle potřeby namoříte žemle a vše přidáte k nastrouhaným bramborám. A nyní děláte těsto. Já ty žemle namáčím do vody. Těsto dobře vypracujete. Do pekáčku dáte několik lžic rozpuštěného sádla nebo jiného tuku a na něj nalijete připravené těsto. Povrch urovnáte, pokapete ještě tukem a v mírně vyhřáté troubě  pečete do zlatova A teď přijde vrchol kuchařského umění! Po upečení ještě horkou placku oddělíte nožem ode dna pekáče a opatrně ji stočíte jako jablečný závin. Hned nakrájíte na silnější řezy. Jako příloha je vynikající kysané nebo dušené zelí.

Jak připravíme kysané zelí s jablky

V předchozích receptech je psáno, že se má přidávat zelí jako příloha. Nám k tomu chutná kysané zelí s jablky. A to tak, že okrájené kysané zelí vařím ve vlastním láku, který trochu zředím vodou. Nakrájím velkou cibuli nadrobno a zpěním v kastrolu na sádle nebo na oleji. Oloupané velké jablko nastrouhám a přidám je i s cibulí do podušeného zelí. Za občasného míchání dodusím zelí pod pokličkou. A nakonec podle chuti osolím a osladím.

Dušené červené zeli

Koupím větší hlávku červeného zeli a odstraním špatné listy i košťál. Zbytek hlávky nakrájím na slabé nudličky. Nadrobno nakrájenou velkou cibuli a několik stroužků česneku osmažím v kastrolu na sádle nebo na jiném tuku. Pak přidám krájené zelí, několik hřebíčků a celých pepřů, kmín, rozinky, podle chuti ocet, několik lžic marmelády a vše zaliju skleničkou vína. Zelí podusím a před koncem dušení přidám dvě oloupaná a na drobno nakrájená jablka. Dusím do měkka, aby se všechna voda pěkně vydusila. Toto zelí ničím nezahušťuji, podávám ho teplé k placičkám nebo roládě, o které jsme mluvili výše anebo místo salátu,  studené.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | neděle 30.10.2011 19:08 | karma článku: 21,67 | přečteno: 1213x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07