- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Solyanka je polévka nebo guláš, kterou umí vařit výborně muži. Je velmi pikantní a Rusové stejně jako Němci ho milují. Alespoň v NDR ho vařili vynikajícím způsobem. Dámy a pánové, nic pro slabší povahy s vrtkavým zažíváním, na to upozorňuji. Také pro děti to není vhodné. Jsou různé druhy Solyanky: s masem, uzeninami, rybami nebo houbami. Nejdůležitější ingredience jsou okurky nebo solené houby.
Ingredience (pro 4-6 osob)
2 l (= 8 šálků) vývaru z masa a kostí
500 g (= 1,1 lb) různých druhů masa (uzené vepřové kotlety, šunka, klobásy, vařené maso z vašich zásob, kuřecí)
2 cibule
2 okurky
100 ml (= 1 / 2 šálku) slaného nálevu
2 lžíce rajského protlaku
1 bobkový list
černý pepř
citrón
olej nebo máslo
čerstvé bylinky (kopr, petrželka)
Solyanka step by step
Uvařte masový vývar (jako třeba u boršče ). Předehřejte pánev, přidejte olej a máslo. Nařezejte cibuli na tenké plátky a míchejte. Okurky nakrájejte do pruhů a vložte na pánev, k nim přidejte rajský protlak a míchejte několik minut. Různé druhy masa nakrájíte na malé kousky přidáte na pánev, kde jste umíchali cibuli, okurky, přidejte slaný nálev, koření a duste na pánvi asi deset minut. Podávejte s kouskem citronu, čerstvé bylinky a zakysanou smetanou.
Tato polévka je opravdu skvělá pro ty, kteří mají rádi ryby. Je hustá a koření ji dává opravdu skvělou chuť. Proto jsem ji zařadila do svých receptů v domácím vaření. Nikdy nezklame a je vhodná i pro starší děti.
Potřebujeme:
2 kg rybího masa, 2,5 l vody, 1 mrkev, 1 snítka celerové nati, 1 cibule, 1 pórek, 3 bobkové listy, 10 kuliček pepře, 1 lžička soli, 1 lžíce citrónové šťávy.
A vaříme:
Zeleninu a koření dáme vaříme ve vodě 15 minut. Přidáme polovinu rybího masa a vaříme doměkka. Uvařené maso protřeme sítem nebo vykostíme a rozmixujeme. Znovu je přivedeme k varu. Zbylé rybí maso nakrájíme na plátky, přidáme do husté polévky a 15 minut prohříváme (těsně pod bodem varu). Nakonec ochutíme citrónovou šťávou.
Bliny s kysanou smetanou
Potřebujeme
20 dkg droždí, 125 ml mléka, sůl, 150 g pohankové hladké mouky, 150 dkg mouky hladké, 125 g másla, 1 lžičku cukru, 200 g kysané smetany. 1 svazek kopru, 2 ks vajec, 300 g uzeného lososa.
A vaříme:
Promícháme oba druhy mouky, Do jiné mísy vlijeme ½ litru vody a rozdrobíme do ní droždí. Metlou přimícháme polovičku mouky a necháme na teplém místě kynout asi hodinu. Rozehřejeme asi 40 g másla, kvásek promícháme, oddělíme žloutky od bílků. Do kvásku přidáme máslo, sůl, cukr, žloutky, zbytek mouky a mléko. Necháme zase asi hodinu kynout. Z bílků ušleháme sníh, vmícháme ho do těsta a na pánvičce třeba v lívanečníku pečeme malé placičky na másle. Upečené bliny potřeme trochou másla a skládáme je na sebe. Bliny na talíři zdobíme kysanou smetanou, přiložíme kousíček lososa a zdobíme koprem.
Další články autora |