Moje domácí kuchyně: Polévky - 2. Solyanka a jiné pochoutky

Do domácí kuchyně jsem zařadila některé recepty z ruské kuchyně. Občas je vaříme a chutnají nám. Dokonce je vařím i při společenské večeři, když máme hosty, kteří očekávají, že dostanou něco na zub. Polévky, o kterách se v receptáři zmiňuji, jsou u nás hlavním jídlem. Děsně syté! Můžete si je vyzkoušet. Bliny jsou vynikající, můžete dosadit místo uzeného lososa jiné maso, podle chuti. Tato jídla zdomácní, když si na ně zvyknete, jejich výhoda je, zvláště v zimních měsících, že zasytí a zahřejí. Solyanka se dá vařit s obměnami, to se dá všechno vyzkoušet.  Je to na fantazii a také na vytříbené chuti.

Solyanka  je polévka nebo guláš, kterou umí vařit výborně muži. Je velmi pikantní a Rusové stejně jako Němci ho milují. Alespoň v NDR ho vařili vynikajícím způsobem. Dámy a pánové, nic pro slabší povahy s vrtkavým zažíváním, na to upozorňuji. Také pro děti to není vhodné.  Jsou  různé druhy Solyanky: s masem, uzeninami, rybami nebo houbami. Nejdůležitější ingredience jsou okurky nebo solené houby.

Ingredience (pro 4-6 osob)

2 l (= 8 šálků)  vývaru z masa a kostí

500 g (= 1,1 lb) různých druhů masa (uzené vepřové kotlety, šunka, klobásy, vařené maso z vašich zásob, kuřecí)

2  cibule

2  okurky

100 ml (= 1 / 2 šálku) slaného nálevu

2 lžíce    rajského protlaku

1    bobkový list

černý pepř

citrón

olej nebo máslo

čerstvé bylinky (kopr, petrželka)

Solyanka step by step

Uvařte masový vývar (jako třeba u boršče ). Předehřejte pánev, přidejte olej a máslo. Nařezejte cibuli na tenké plátky a míchejte. Okurky nakrájejte do pruhů a vložte na pánev, k nim přidejte rajský protlak a míchejte několik minut. Různé druhy masa nakrájíte na malé kousky přidáte na pánev, kde jste umíchali cibuli, okurky, přidejte slaný nálev, koření a duste na pánvi asi deset minut. Podávejte s kouskem citronu, čerstvé bylinky a zakysanou smetanou.

Rybí ucha

Tato polévka je opravdu skvělá pro ty, kteří mají rádi ryby. Je hustá a koření ji dává opravdu skvělou chuť. Proto jsem ji zařadila do svých receptů v domácím vaření. Nikdy nezklame a je vhodná i pro starší děti.

Potřebujeme:

2 kg rybího masa, 2,5 l vody, 1 mrkev, 1 snítka celerové nati, 1 cibule, 1 pórek, 3 bobkové listy, 10 kuliček pepře, 1 lžička soli, 1 lžíce citrónové šťávy.

A vaříme:

Zeleninu a koření dáme vaříme ve vodě 15 minut. Přidáme polovinu rybího masa a vaříme doměkka. Uvařené maso protřeme sítem nebo vykostíme a rozmixujeme. Znovu je přivedeme k varu. Zbylé rybí maso nakrájíme na plátky, přidáme do husté polévky a 15 minut prohříváme (těsně pod bodem varu). Nakonec ochutíme citrónovou šťávou.

Bliny s kysanou smetanou

Potřebujeme

20 dkg droždí, 125 ml mléka, sůl, 150 g pohankové hladké mouky, 150 dkg mouky hladké, 125 g másla, 1 lžičku cukru, 200 g kysané smetany. 1 svazek kopru, 2 ks vajec, 300 g uzeného lososa.

 

A vaříme:

Promícháme oba druhy mouky, Do jiné mísy vlijeme ½ litru vody a rozdrobíme do ní droždí. Metlou přimícháme polovičku mouky a necháme na teplém místě kynout asi hodinu. Rozehřejeme asi 40 g másla, kvásek promícháme, oddělíme žloutky od bílků. Do kvásku přidáme máslo, sůl, cukr, žloutky, zbytek mouky a mléko. Necháme zase asi hodinu kynout. Z bílků ušleháme sníh, vmícháme ho do těsta a na pánvičce třeba v lívanečníku pečeme malé placičky na másle. Upečené bliny potřeme trochou másla a skládáme je na sebe. Bliny na talíři zdobíme kysanou smetanou, přiložíme kousíček lososa a zdobíme koprem.

Autor: Irena Aghová | úterý 8.11.2011 0:00 | karma článku: 21,65 | přečteno: 1148x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07