- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Ve všem by měl být systém, nejvíc v udržování zdraví!
Bavme se o zelí a kapustě. Myslím, že v Česku zelí je využíváno jako příloha k masu anebo do salátů, ale dají se z něho vařit vynikající jídla, která nejsou nákladná a přitom, vzhledem k blahodárným účinkům na zdraví, je zelí nezastupitelnou potravinou v našem jídleníčku.
Co na to fytoterapeuti?
V německých časopisech, které se zabývají vařením a strategií stravování je běžné, že se zelí považuje za jedničku mezi deseti nejúčinějšími rostlinami. A samozřejmě také kapusta. Bílé a červené zelí a kapusta mají zevní i vnitřní použití, léčivé vlastnosti mají jak čerstvé listy, tak i zelí vařené, dušené a kysané, salát ze syrového zelí i kapusty a zvláštní vlastnosti mají červené listy, které mají široké zevní použití jako obklady, zejména na vředové nemoci, vnitřně ho užíváme k výrobě salátů a šťáv. Nesmím zapomenout napsat, že do salátu ze syrového zelí musíme přidávat kmín s majoránkou, abychom si usnadnili trávení.
Léčebný účinek zelí a kapusty
Železo, hořčík a měď jednoznačně léčí anémii. Zelí bylo jednoznačně vždy jedinečným lékem při nedostatku vitamínu C. Konzumace zelí se doporučuje všeobecně také diabetikům. Za léčebný účinek vděčíme klihovatým rostlinným slizům, síře, solím draslíku a vatimínu U, který chrání sliznice, dále vitamínu K, který je protikrvácivý. Jelikž vitamínu U vařením ubývám je, v případě jeho potřeby, lepší jíst zelí syrové. Mléčné enzymy zelí účinkují na trávicí trakt silně dezinfekčně a proto se nedoporučuje například kysané zelí proplachovat. při problé,mech s močovody a dýchací a střevní soustavy je dobré vypít 1 sklenici čerstvé šťávy ze zelí přímo z odšťavňovače. Jasně, že samotná šťáva ze zelí není chuťovně nic moc a proto se doporučuje přidat k ní šťávu z mrkve.
Při zařazování zelí do domácí kuchyně bych upřednostnila jeho zpracování jak v syrové, tak i v tepelné formě i s rizikem nějaké ztráty jeho účinných látek, protože zpestřuje jídelníček a potraviny z něho připravené jsou chutné. Upřednostnila bych ho i cenově. Takže jsem adoptovala do své domácí kuchyně následující tři recepty ze zelí. Sice se postupu držím, ale také si ráda zaexperimentuji. Zelé závotky dávám také do pekáče zapékat s hustou rajčatovou šťávou, lehce ochucenou skořicí. Ono se k tomu hodí všechno. Co kdo má rád.
Několik receptů
Zelné závitky
Zelé závitky se jedí ve všech koutech světa. Židé a Arabové rádi přikládají česnek. Do závitků přidávají i skopové maso.
Potřebujeme:
Na omáčku:
1-2 citróny
1 lžíce kukuřičné nebo polohrubé pšeničné mouky
1 šálek studeného mléka
1 šálek vydušené šťávy
Postup přípravy:
Příprava omáčky:
Salát ze zelí podle turecké kuchyně
Salát ze zelí z následující receptu je vynikající a já jsem k němu jedla rýži s praženými mandlemi. Turci mají, podle mého názoru "plechové žaludky" takže tento pokrm jedí i bez přílohy. V každém případě neškodí ho zkusit ochutnat. Zvláště ti, kteří drží redukční dietu, pro ně je to blahodárné, jen bych vynechala jíšku ...
Potřebujeme:
Na jíšku:
Postup přípravy:
Sarma
Sarma je v naší rodině obecně oblíbené jídlo a nedá velkou práci. Výsledek je však výborný, pokud nemáte problémy s trávicím traktem. Za dietní jídlo bych sarmu rozhodně nepovažovala.
Suroviny:
Postup přípravy:
Sarma se podává jako sváteční jídlo na pravoslavné vánoce. Samozřejmě, že celý Balkán se s vámi bude dohadovat, jaká je nejlepší, protože každý má svou tajnou recepturu, ale vy si ji udělejte po svém. Experimentujte, určitě přijedete na to, co vám bude chutnat nejlépe.
Další články autora |
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!