Modleme se též za naši vlast.

Letošní volby silně zapůsobily na většinu občanů, a to rozhodně ne proto, že zrovna nevyhrála ta strana, kterou volili, ale z nečekaných reakcí médií se line též celá řada názorů na zdraví hlavy státu. 

Každý má podle naší Ústavy právo na vlastní názor, takže pro důstojnost našeho demokratického státu to respektujme, protože jsme  demokraté, uznáváme důstojnost každého člověka. Není třeba se chytat každého názoru, který je vyjádřen slovy na veřejnosti nebo prostřednictvím tisku. Názor, který je vynesen na veřejnost ukazuje na hodnoty, které ten člověk, který ho vyjadřuje vyznává a těmi jsou úcta k vlasti, k člověku a společensky vyznávané etiky, která hodnotí to důležité, co je dobře a co je špatně. Jenže nyní jde o něco jiného, zřejmě  se tu projevuje ještě výrazněji  než kdy jindy generační propast.

Volby nevyhrálo ANO, které nebylo jen soustředěno na starší generaci, jak se tvrdilo již dříve proto, že zvýšilo důchody jakoby si to naši rodiče, prarodiče nezasloužili, protože do důchodového fondu celý aktivní život odevzdávali státem určený příspěvek ze svých a často mizerných platů. Nevraživost způsobily i příplatky k důchodům, které byly odsouhlaseny sněmovnou, a i prezidentem republiky. Tedy řádnou ústavní cestou.

Chápu ovšem mladou generaci, která má též mnoho problémů a pokud nejsou podporováni svou rodinou a po letitých studiích těžko hledají práci, protože často nevyhoví požadavkům budoucího zaměstnavatele, který je třeba přijme a během zkušební doby propustí, než se stačili zaběhnout nebo ukázat mu své kvality, veškeré náklady na jeho vzdělávací proces jsou jakoby zbytečně vynaložené. V minulých dobách byly jako politický program přísliby pomoci mladým rodinám. Ano, v naší společnosti je mnoho problémů je to otázka odvahy se pustit do reforem, které jsou přirozenou součástí politiky státu a vyžadují si velké výdaje. Za Babišovy vlády byly pokusy o důchodovou reformu, která se projevila. Ale současné poltické subjekty, které ve volbách zvítězily, vlastně žádné podstatné reformy pro současné generace nepředložily a ani programy těchto reforem, které by byly veřejně známy. Místo toho se ukazuje hluboká propast mezi politickými stranami, které měly program svrhnout Babišovu vládu, a to nelze považovat za nějaký výrazný průlom k budování právního demokratického státu s milióny občanů. Politické subjekty nemohou existovat samy o sobě, ale jsou povinni vést po volbách tuto zemi jak v tuzemské, tak i v zahraniční politice. Jde tu o mnoho, protože je třeba dělat investiční pobídky a udržet současný průmysl pro vývoz. I v době COVIDU, který zbrzdil rozjetou hospodářskou politiku a různé iniciativy, které jsou též přínosem pro rozvoj společnosti a výchovu přicházející generace, kterým už nemůže stačit v roce tablet a chytrý mobil, ale potřebují řádné vzdělávání. Covidová rána zasáhla všechny země a oslabila je, jenže je třeba jít dál všemi silami.

Nyní víme z médií, že se bude zdražovat, víme o procentu inflace, pokud je to pravda. Nezávidím nové vládě, která nastoupí bez zkušeností, jak bude zvládat další problémy, protože denně stoupají další nakažení. Kolik nově narozených dětí ještě skončí třeba do konce roku v baby boxech? Mluvme o rodinné politice, do které spadá i péče o starší generaci. Takové články by měly vycházet ve veřejných mediích a takové veřejné debaty by měly probíhat a do nich by se měli zapojovat občanské iniciativy. Spekulace kolem zdraví pana prezidenta už přesahují zdravý rámec etiky. Pan prezident se uzdraví a vrátí se do práce, aby dokončil svůj mandát. Ano, modleme se za něho a též za naši zemi za budoucnost, která je už za dveřmi. Je tu mnoho témat, o kterých je záhodno přemýšlet a diskutovat, slušně a ve jménu demokracie.

       

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | úterý 12.10.2021 18:25 | karma článku: 19,82 | přečteno: 335x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07