- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Myslím, že mnoho lidí nevaří meníčka z lososa a to je chyba. Jídla z lososa nikdy nezklamou. A můžete vařit i sváteční i každodenní obědy a vždycky se zavděčíte těm, kteří mají rybí maso rádi.
Jeho maso je velmi ceněno a má typickou oranžovočervenou barvu za syrova, která se po uvaření mění dorůžova. Vedle rybolovu v přírodě je značná část lososího masa získávána na lososích farmách, kde jsou jedinci chováni pro maso. Na farmách se někdy k přibarvení masa přidává do potravy barviva, např. kantaxantin. Losos se servíruje vařený nebo pečený. Velkou oblibu má také uzený losos, ale i tepelně neupravený.
Průměrný obsah látek a minerálů
My se samozřejmě musíme vždycky starat o znalosti výživné hodnoty potravin. které míníme zařadit do jídleníčku.
Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v mase lososa.
Složka | Jednotka | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
voda | 67,2 | Na | 45 | stopy | ||
bílkoviny | 20,2 | K | 360 | |||
tuky | Ca | 21 | 1,91 | |||
cukry | 0 | Mg | 27 | 0,75 | ||
3,23 | P | 250 | 0,004 | |||
vláknina | 0 | Fe | 0,4 | karoten | stopy | |
9,5 | Cu | 0,03 | thiamin | 0,23 | ||
cholesterol | 50 | Zn | 0,6 | riboflavin | 0,13 | |
Se | 0,026 | I | 0,037 | niacin | 7,2 | |
energie | 750 | Mn | 0,02 | Cl | 58 |
Tak a teď víme skoro všechno ...
A nyní se budeme soustředit na recepty.
Co takhle dát si teplého lososa?
Dejte vařit 2 dcl vína, 1 díl octa a 3 díly vody, kousek cibule a několik zrnek pepře. Do vařící marinády vložte lososa, přikryjte a nechte rybu asi 10 - 15 minut pomalu vařit. Podávejte ho teplého i s kůží a k němu malé brambory, posypané zelenou petrželkou. Mezi rybu dejte kousky citronu a kousky zelené petrželky. Můžete také udělat do omáčníku holandskou omáčku anebo postavit v koflíku na stůl horké máslo.
Losos na paprice
Vložte do kastrolku kousek másla a v něm nechejte do žluta usmažit pokrájenou cibuli. Do osmažené přdejte trochu papriky a 2 lžíce kasoviny z rajských jablíček. DO toho vložte lososa pokrájeného na díly, osoloeného a nechejte jej dusit tak, že ho budete polévat vlastní šťávou. Uvařeno budete mít za půl hodiny. Udušené maso opatrně vyndejte, složte na mísu a šťávu hned přeceďte.
Záviny ze studeného masa lososa
Nakrájejte potřebné množství řízků z pěkného lososa, asi tak 5 cm široké a 10 cm dlouhé, zaviňte každý řízek, zavažte jej motouzkem a dejte vařit do bílého vína. Uvařené závitky pak nechejte zchladnout. B9lou majonézu smíchejte s již tuhnoucím aspikem. Každý závin do této směsi namočte a rovnejte na mísu, kterou položte na led. Pak z chleba vykrojte podle mísy podstavec několik centrimetrů vysoký a namažte ho dobrým máslem a postavte ho na mísu. Rolované záviny na podstavec pěkně narovnejte.. doprostřed dejte světlý sekaný aspik, kolem dokola můžete podstavec ozdobit podle chuti. Třeba sardelovými závinky.
© Maura, 02/2011
Nepřehlédněte:
Kompletní energetické tabulky:
Další články autora |