Lidé v Česku: Zvládnout život a ještě se radovat

V odkazu tohoto článku je velmi zajímavá stať, na kterou se však odkazuji pouze nepřímo. Ve světle všech událostí a intelektuálních střetů i bojů o moc jsou tu ještě lidé ...

Je velmi důležíté, jací lidé vedou stát

Většina lidí se nezabývá intelektuálními tezemi, ale hlavně hledí, aby utáhli vlastní výdaje a měli slušné příjmy. A doufají, že stát povedou zodpovědní lidé, kteří mají zájem na tom, aby odvedli slušnou práci, snížili napětí ve společnosti a trochu drželi státní kasu, aby se z ní nerozkulálely zlaťáky. A hlavně, musí hledět na svou pověst, protože marná sláva, i oni jsou zaměstnanci, i když vysocí státní úředníci. A z jejich činnosti lid v pohradí nejvíce zajímá, aby si mohli na úřadech, pokud možno, v místě svého bydliště, zařídit své věci, děti nemusely dojíždět daleko do školy, aby veškerý servis pro občana fungoval na úrovni, když se už do toho dalo tolik peněz a rodiny se mohli postarat o své rodinné příšlušníky a poskytnout jim svou péči v době nemoci a nemohoucnosti. Suma summárum, lidi nejvíce zajímá, jak dobře funguje stát, v kterém žijí, kterému odvádějí daně a poplatky a za to chtějí mít zajištěnou bezpečnost, zdravotnictví, sociální péči a fungující trh práce. To je tak zhruba, co je třeba zajistit. Občané rádi zvolí člověka, který je spolehlivý, důvěryhodný a chápe potřeby lidí.

Komunální politika je také důležitá a hodná pozornosti

Takže, vzato do důsledku, lidé nemají ani čas a ani energii se vkládat do jakýchkoliv her, i když jsou jimi smýkáni zleva i zprava a jejich zájem o politiku upadá. Natolik upadá, že to bude mít brzy následky i v oblasti komunální politiky, která dosud jakž takž fungovala. A k té by měli lidé, ať jsou znechucení jak jsou znechucení, upnout trvale svou pozornost, protože je jim bližší, než tzv. velká politika, jejíž činnost je sice velmi významná, ale z hlediska jejich života je důležitá podpora fungování obcí a krajů. Obce mají zajímavé programy pro své občany a mohou s nimi řešit i jejich životní situace, pokud obec funguje i jako obec s rozšířenou působností. Obec má významné pravomoci a pokud je zastupitelstvo rozumné, což většinou je, pak zdařile rozvíjí život a uchovává i ráz a tradice a pěstuje kulturu i v lokalitách, které mnoho lidí v Česku nikdy nenavštívilo, i když znají třeba půlku světa. Lidé tak žijí více pospolitě a pokud je v obci dost aktivních lidí, kteří si uvědomují význam takových činností, pak můžete přijmout tu a tam na webových stránkách obcí příjemnou pozvánku k zábavě i zajímavému představení. A tak pravda o lidech v Čechách a na Moravě i ve Slezsku je právě na těchto místech.

A ve víru politických bojů šarvátek, zájmů a zájmečků zapomínáme, že naše vlast není jen Praha, nebo Brno, ale také kraje, v nichž působí obce s mnoha lidmi, kteří se každodenní prací a činností přičiňují o to, že ještě držíme jakž takž pohromadě. Ozimy jsou zasety! A v lesích se hajní starají o pořádek a krmí lesní zvěř. V zasedacích místnostech se tvoří plány zimní údržby pro místní a účelové komunikace, třídí se odpad, zajišťuje se jeho odvoz, organizuje se zdravotní služba a zametají se dvory a dvorky. Také zahrádky a sady už upadají do zimního spánku, řeky, říčky, jezera, rybníky a potůčky zamrzají a je třeba, aby rybáři prosekali led a ryby mohly dýchat. A nad tím vším se klene české nebe, poseté hvězdami. Není to lehký život, ale pokud by tam byla práce, vsadím se, že lidi z těchto požehnaných míst by do města jeli jen na občasné nákupy. Ale nesmí se zapomínat, že jsou to také voliči, jak do komunální, tak i do velké politiky. A jejich hlas je hlasem lidu, který uvažuje racionálně.

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 29.12.2011 22:13 | karma článku: 18,70 | přečteno: 940x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07