Krása: Přírodní kosmetika na jaro

Začíná pěkné jarní počasí. Brzy, milé dámy, odložíte kabáty a odhalíte některé části našeho těla. Jestli jste o sebe v zimě pečovaly, pak se budete nyní jen udržovat.

Kůže pokrývá celou plochu těla a opravdu si zaslouží pečlivou péči nejen umýváním, peelingem nebo čistěním, ale také masírováním. Rozhodně je dobré k ošetřování kůže používat olej. Kůže, která je ošetřována olejem, je pevná, měkká, odolná vůči zátěži i pohybu. Je prokázáno. Že lidé, kteří ošetřují kůži olejem, lépe snáší zranění. Ruce i nohy vypadají dobře, takže se nemusíte obávat nosit halenku s krátkým rukávem anebo kratší sukně. Postup je takový, že před koupelí, asi dvě hodiny, si tělo lehce namasírujte olejem, pak se zabalte do prostěradla a nechte olej působit. A po koupeli se znovu naolejujte nebo si potřete pokožku jemným a kvalitním tělovým mlékem. Pokud se umýváte mýdlem, pamatujte na to, že pokožku velmi vysušuje. Ale vysoušení pokožky můžete zabránit tím, že do mýdlové pěny nakapete olej a pak se pěnou můžete omývat a pak tělo znovu naolejovat. Ve Francii se lidé umývají Savon de Marseille, v Česku je také na trhu. Myslím, že sprchové gely hodně vysušují pokožku, ale záleží na pozorování každého jedince. Mohou ulpívat na povrchu pokožky a nejdou tak snadno smýt.

Bylinková mýdla

Jak vyčistíte obličejové póry

Tento recept používají kosmetické salóny. Ale můžeme si jej připravit i doma. Ingredience: 5 ml včelího vosku, 50 ml růžové vody, 15 ml lanolínu, 15 ml valchařské hlinky, 5 ml lněného semene, které roztlučete na prášek.  Lanolin zvláčňuje a zvlhčuje, má vysokou schopnost vázat vodu. Podle výzkumů EU je lanolin, pokud je zbaven reziduí pesticidů, nejméně alergenní surovinou používanou v kosmetice. Roztavte vosk a lanolin společně na mírném plameni za stálého míchání. Odstavte z ohně a přidejte růžovou vodu. Míchejte do vychladnutí. Vmíchejte valchařskou hlinku a tlučené lněné a míchejte, až dostanete hladkou pastu.

Domácí kosmetické přípravky

Pleťové přípravky

Je nutno říci, že výroba pleťových krémů není nic tajemného a nedostupného. Skládají se z roztavených vosků, olejů a vonných vod. Všechny složky musí mít přibližně stejnou teplotu.

Vosky

Vosky se taví a mírném ohni.

Oleje

Oleje se zahřívají a zašlehávají do vosků.

Pak se do smíšených vosků a olejů pomalu přikapávají zahřáté aromatické vody a směs se míchá do vychladnutí. Tento proces je možno připodobnit výrobě majonézy, je to však jednodušší a trvá 10 minut.

Konzistence krému

Pro tužší krém přidáváme více včelího vosku, pro měkčí krém pak více oleje. Větší množství způsobuje, že je krém lehčí a nadýchanější, ale složky se oddělují. Přidáním rostlin (proskurník netřesk). Které obsahují změkčující sliz, dosáhneme houbovitější konzistenci krému.

Silice

Několik kapek silice pak způsobí, že krém voní a také získá žádoucí vlastnosti.

Růže, pelargónie levandule jsou zvlášť vhodné pro všechny tyty pleti.

Výroba čistícího krému z  růžového oleje

Ingredience:

60 ml lanolinu

80 ml mandlového oleje

15 ml glycerinu

0,65 ml boraxu (nemusí být)

45 ml růžové vody

5 ml oxidu zinečnatého

6 kapek éterického růžového oleje

Roztavte lanolin a mírně zahřejte mandlový olej a glycerin dohromady. Směs oleje a glycerinu pomalu vlijte do lanolínu za stálého míchání.

Rozpusťte borax v zahřáté růžové vodě a postupně přidávejte do směsi lanolinu a oleje za stálého míchání. Nechte zchladnout-

Když se směs chladná a krémovitá, vmíchejte zinkovou mast a růžový olej.

Lžičkou naplňte kelímek a označte jej.

Jak vařit levně a přitom zdravě

V tomto období je už budete jíst vitamínovou lehkou stravu a připravovat se na mírnou redukční dietu před letními měsíci. Zkušenost, že nárazové diety jsou škodlivé, všichni mají. Hubněte pro zdraví i pro krásu, zbavujte se zbytečných kil, abyste se cítily dobře a mohly si obléci posléze odvážnější letní šaty. Tento měsíc bychom měly jíst nízkokalorická jídla s omezením cukru a tuku, spíš se soustředit na ovoce a zeleninu, zvýšit spíš potraviny, které obsahují bílkoviny. Mezi ty patří netučné mléko, tvaroh, jogurty. Nejlépe bude, když vysadíte cukr, zapomenete na uzeniny a sladkosti i smažená jídla. Také trochu omezte solení, Z masa volte ryby a libové maso. Protože koření zvyšuje chuť k jídlu, omezte ho.

Kalorická hodnota jednotlivých jídel by měla být rozdělena následujícím způsobem:

snídaně - 250 kcal, přesnídávka - 100 kcal, oběd - 350 kcal, svačina - 100 kcal, večeře - 200 kcal.

Několik nápadů na pestrou stravu

Saláty s jablky a sýrem připravíme z těchto ingrediencí: 2 zelené saláty, 2 jablka, 120 g strouhaného sýra, šálek jogurtu a pokračujeme: Lístky zeleného salátu poklademe na talíř. Neloupaná jablka zbavíme jaderníků a nakrájíme je na tenké plátky. Položíme je ke středu talíře. Strouhaný sýr vmícháme do jogurtu a směs vkusně nalejeme na jablka. Podáváme pěkně vychlazené. Sýrový salát připravíme z těchto ingrediencí: 250 g balkánského sýra 2 cibule, paprikový lusk, hrst potočnice nebo zelené petrželky, 4 lžíce mléka, 2 lžíce strouhaného kokosu, lžička mletého pepře, citron, sůl, případně trochu másla a pokračujeme: Drobně nakrájenou cibuli posolíme a necháme půlhodinku odpočinout. Kokos namočíme do mléka. Paprikový lusk a potočnici nebo petrželku nasekáme nadrobno. Pak to všechno promícháme se všemi ostatními přísadami a případně zjemníme trochou másla.  Květák na jogurtu připravíme z těchto ingrediencí: velký květák nebo dva menší, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 kelímky jogurtu, lžičky mletého zázvoru, lžička práškového cukru, 2 lžíce másla, sůl a pokračujeme: Do rozšlehaného jogurtu vmícháme jednu rozemletou cibuli, utřený česnek, zázvor, cukr a sůl. Rozebraný květák vložíme do směsi a necháme tam aspoň dvě hodiny. Na másle dozlatova osmažíme druhou nakrájenou cibuli a pak na ni hodíme květák s jogurtem. Podlijeme dvěma třemi lžícemi vřelé vody a vaříme, až je květák měkký. Nezapomeňte na pitný režim. Můžete zkusit i bylinkové neslazené čaje, minerálky, čerstvou vodu. Ovocné šťávy pouze 100%, nejlépe, když si je připravíte doma z čerstvých citrusů.

© Maura, 03/2011

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | sobota 12.3.2011 17:06 | karma článku: 21,55 | přečteno: 1419x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07