- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Pořádala se malá slavnost, která se konala za zahradě, při lampionech a jejím vrcholem měl být domácí koncert. My, ženy jsme přemýšlely, co připravit. Léto se už schylovalo ke konci, takže letní recepty nepřipadaly moc v úvahu.
„Máš nějaký nápad?“ ptala se mne Eva, lterá zoufale listovala v kuchařské knize. Nepřipadalo ji, že by tam bylo něco neobvyklého.
Zamyslela jsem se.
„Víš, naši přátelé, téměř všichni, mají sedavé zaměstnání a drží dietu. Musíme jim v tom vyjít vstříc. Taky se určitě nepřijdou nacpat, ale občerstvit se. Napadlo mne, že bych udělala kniše. A ty taky něco vymysli. Hlavně, aby se to dobře konzumovalo a aby si nikdo neušpinil róbu, kdyby se netrefil do pusy.“
Obě jsme se rozesmály, protože takový průšvih se stal s rádoby tvahorovým dortem zrovna na jaře. Nepovedl se. Tak jsem šla domů, abych připravila ten malý zázrak, Jednoduchý, dietní, ale moc chutný.
Těsto na 24 porcí
2 vejce
2 lžičky soli
1 lžičku prášku do pečiva
2 lžičky rostlinného oleje
necelých 250 g hladké mouky
1 žloutek smíchaný s 1 lžičkou vody na potření
Jak na to?
Vejce rozšlehejte se solí, práškem do pečiva a olejem. Postupně přidávejte mouku. Těsto musí být měkké, ale nesmí se lepit. Zpočátku míchejte vidličkou, pak těsto zpracovávejte rukou. Hněťte 10 minut, až je velmi hladké a pružné. Pokud shledáte, že je to třeba, poprašujte moukou. Do misky vlijte trochu oleje a těsto v něm několikrát převalujte a pak vyndejte, dejte do mísy, přikryjte tenkou folií a nechte hodinu odležet. Po hodině těsto vyndejte z mísy, ještě ho chvíli hněťte a potom rozválejte na potřebnou tloušťku. Pak z něho vykrájejte kruhy o průměru asi 8 cm. Těsto je pružné, smršťuje se, nebojte se ho trochu roztáhnout. Do středu každého kruhu vložte lžíci náplně, pak těsto přeložte, po okrajích spojte a přitlačte. Jednotlivé kusy přeneste na předem vymaštěný plech, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte v předehřáté troubě na teplotu 80 st. Celsia asi 20 až 25 minut do zlatova. Podávejte horké.
Celý vtip je v náplních ...
Náplně mohou být plně v režii vaší fantazie. Ale přesto zde předkládám několik vyzkoušených a velmi chutných náplní.
Náplň z krémového sýru:
Množství stačí na naplnění 24 pirožků
300 g tvarohu nebo krémového sýra
4 lžíce kysané smetany
Sůl a bílý pepř
4 lžíce sekané pažitky nebo kopru
1 vejce, mírně rozšlehané
Všechny tyto přísady řádně smíchejte
Masová náplň:
1 nasekaná cibule
2 lžíce oleje
259 g netučného mletého hovězího masa
sůl a pepř
2 lžíce sekané petrželky
Cibuli osmažte dozlatova. Přidejte maso a smažte asi 8 minut, míchejte a vidličkou drťte hrudky, dokud maso nezmění barvu.
Osolte, opepřete, přimíchejte petrželku. Před použitím nechte vychladnout.
Možná, že i vaši přátelé, příbuzní a známí ocení příjemnou změnu pohoštění a nebudou mít ani pocit, že překročili míru kalorií.Když se ovšem nebudou zbytečně přejídat. Jako doplnění malé hostiny jsou kniše nebo pirožky velmi vhodné.
Příště:
Něco ze staročeské kuchyně
Publikováno v Třetím věku a v Magazínu pro ženy
Další články autora |
Sušice, okres Uherské Hradiště
2 000 000 Kč