Kniše, nebo-li pirožky

Musím se pochlubit! Uspěla jsem s kuchařským uměním na jedné párty s pirožkami, kterým se také říká kniše. Byly součástí tabule. A víte, dělala jsem je z dvojnásobného množství. A přesto se všechny snědly. Určitě si je zkuste, někteří je dělají z listového těsta, ale jsou moc těžké a kromě toho, listové těsto je pro umělce, což já nejsem v žádném případě. Ale když jsem k vaření dohnána okolnostmi, tak se snažím, jak můžu a hledím dělat taková jídla, která bezpečně zvládám, abych si neuřízla ostudu.

Pořádala se malá slavnost, která se konala za zahradě, při lampionech a jejím vrcholem měl být domácí koncert. My, ženy jsme přemýšlely, co připravit. Léto se už schylovalo ke konci, takže letní recepty nepřipadaly moc v úvahu.

„Máš nějaký nápad?“ ptala se mne Eva, lterá zoufale listovala v kuchařské knize. Nepřipadalo ji, že by tam bylo něco neobvyklého.

Zamyslela jsem se.

„Víš, naši přátelé, téměř všichni, mají sedavé zaměstnání a drží dietu. Musíme jim v tom vyjít vstříc. Taky se určitě nepřijdou nacpat, ale občerstvit se. Napadlo mne, že bych udělala kniše. A ty taky něco vymysli. Hlavně, aby se to dobře konzumovalo a aby si nikdo neušpinil róbu, kdyby se netrefil do pusy.“

Obě jsme se rozesmály, protože takový průšvih se stal s rádoby tvahorovým dortem zrovna na jaře. Nepovedl se. Tak jsem šla domů, abych připravila ten malý zázrak, Jednoduchý, dietní, ale moc chutný.

Těsto na 24 porcí

2 vejce
2 lžičky soli
1 lžičku prášku do pečiva
2 lžičky rostlinného oleje
necelých 250 g hladké mouky
1 žloutek smíchaný s 1 lžičkou vody na potření

Jak na to?

Vejce rozšlehejte se solí, práškem do pečiva a olejem. Postupně přidávejte mouku. Těsto musí být měkké, ale nesmí se lepit. Zpočátku míchejte vidličkou, pak těsto zpracovávejte rukou. Hněťte 10 minut, až je velmi hladké a pružné. Pokud shledáte, že je to třeba, poprašujte moukou. Do misky vlijte trochu oleje a těsto v něm několikrát převalujte a pak vyndejte, dejte do mísy, přikryjte tenkou folií a nechte hodinu odležet. Po hodině těsto vyndejte z mísy, ještě ho chvíli hněťte a potom rozválejte na potřebnou tloušťku. Pak z něho vykrájejte kruhy o průměru asi 8 cm. Těsto je pružné, smršťuje se, nebojte se ho trochu roztáhnout. Do středu každého kruhu vložte lžíci náplně, pak těsto přeložte, po okrajích spojte a přitlačte. Jednotlivé kusy přeneste na předem vymaštěný plech, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte v předehřáté troubě na teplotu 80 st. Celsia asi 20 až 25 minut do zlatova. Podávejte horké.

Celý vtip je v náplních ...

Náplně mohou být plně v režii vaší fantazie. Ale přesto zde předkládám několik vyzkoušených a velmi chutných náplní.

Náplň z krémového sýru:

Množství stačí na naplnění 24 pirožků

300 g tvarohu nebo krémového sýra

4 lžíce kysané smetany

Sůl a bílý pepř

4 lžíce sekané pažitky nebo kopru

1 vejce, mírně rozšlehané

Všechny tyto přísady řádně smíchejte

Masová náplň:

1 nasekaná cibule
2 lžíce oleje
259 g netučného mletého hovězího masa
sůl a pepř
2 lžíce sekané petrželky

Cibuli osmažte dozlatova. Přidejte maso a smažte asi 8 minut, míchejte a vidličkou drťte hrudky, dokud maso nezmění barvu. 
Osolte, opepřete, přimíchejte petrželku. Před použitím nechte vychladnout.

Možná, že i vaši přátelé, příbuzní a známí ocení příjemnou změnu pohoštění a nebudou mít ani pocit, že překročili míru kalorií.Když se ovšem nebudou zbytečně přejídat. Jako doplnění malé hostiny jsou kniše nebo pirožky velmi vhodné.

Příště:

Něco ze staročeské kuchyně

 

Publikováno v Třetím věku a v Magazínu pro ženy

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | úterý 19.10.2010 0:00 | karma článku: 16,93 | přečteno: 2135x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07