Knihy jako lék k překonání návalů stresu.

Ve veřejném prostoru zaznělo, že v této napjaté době je dobré si číst knížky a možná, věnovat se svým blízkým a též koníčkům. Zamyšlení nad dobou kovidní i pokovidní.

Čtení knih není snadné, zvláště, když člověk neví, jakou si vybrat, aby ho zaujala a přinesla mu pěknou chvilku pro rozptýlení obav či v pocitech prázdnoty a chvilkového pocitu opuštěnosti. Ti, kteří dlouho neměli čas na čtení a svou mysl upírali k jiným záležitostem si těžko vybírají v tom obrovském světě knih, které se předvádějí v nabídkách nakladatelství. Knihy mají velkou konkurenci v televizním zpracování příběhů, v možnostech si vybrat na youtube.cz čtenou knihu příjemným hlasem našich herců jako mluvené slovo, což umožňuje současně naslouchat příběhu a dělat ještě jiné potřebné věci, třeba se pustit úklidu a věnovat se jiným aktivitám v domácnosti. 

Stejně jako COVID má kniha tu moc změnit náš dosud stereotypní život a tu změnu překonat svým příběhem, nebo i ulehčit vnitřní pnutí z toho, že není něco v pořádku a jaké to bude mít důsledky v budoucnosti pro nás, pro naše děti, pro přátele a nejbližší příbuzné. Každý z nás to cítí téměř stejně a každý z nás se s tím podle svých schopností vypořádává. COVID, ať je to s ním tak nebo jinak, nás k něčemu vyzývá. Ten, kdo vyřkl tu větu a čtěte si knížku, se pokusil, ať chtěl nebo nechtěl o psychologický tah. Asi tak - obraťte svou mysl také na něco jiného, než na problém zvaný COVID, který uvolnil prostor pro aktivity, které jsme opomíjeli pro samou starost o práci, o rodinu, vlastní zdraví, o budoucnost, o udržení svého životního standardu. 

Čtení je také umění převzít do naší mysli příběh ať je o čemkoli a přijmout ho. Proto čtení není snadné, není to jen o přebírání informací, ale též se oddat umění, které nám nabízí autor, který se oddal svému nápadu a ztvárnil ho do podoby literárního díla. Každý z nás má svůj příběh, v němž vystupuje celá řada lidí, které nás čas od času doprovázeli jako přátelé, kolegové, sousedé, prodavači v obchodech, úředníci a řada jiných lidí různých profesí. Pro nás jsou v přítomném čase minulostí, ale oni žijí v přítomnosti své osudy. 

Až jednoho dne COVID zmizí jako problém a nevíme, za jak dlouhou dobu, otevře se nový prostor do kterého vejdeme s určitou zkušeností s kovidním příběhem, v němž jsme měli pocit, že více bral než dal a přijdou další změny, které nemusejí být příjemné, protože už nebude snadné navázat na předkovidní způsob života a možná, že je to tak dobře, pokud jsme povolní k vnitřní  transcendenci. 

V současné době se k situaci vyjadřují různí lidé a různými názory, z nichž některé probouzejí obavy, jiné zase jsou optimistické a mají svůj příběh, v němž vězí lidská zkušenost s utrpením, obavami, nejistotou až strachem.

Hrdinové příběhů, které se nabízejí v knížkách též prožívají ty lidské problémy a různým způsobem je řeší. Zatímco autor se snaží ty své postavy vytáhnout z momentální temnoty na světlo a určit jim budoucnost po překonání všech životních problémů, my v reálném životě musíme vyvinout všechny své vnitřní síly pro zatím nepředstavitelnou budoucnost v pokovidní době. Asi je důležité si vzít z přítomnosti do té budoucnosti to, co nám tato zvláštní doba přinesla a nepadat do tenat toho, co minulo. Reálný život je jedině ten, který se děje v přítomnosti, to ostatní jako minulost jsou vzpomínky a co je budoucností, je sen. Takže, čtěme knížky, vraťme se ke vlastní historické tradici čtenářů.                        

            

Autor: Irena Aghová | úterý 29.9.2020 7:07 | karma článku: 15,85 | přečteno: 183x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07