Kauza: Zubař u soudu

Již delší dobu se chystám napsat článek o události, která mne hodně překvapila. Zpráva vyšla v časopisu Týden dne 23.2.2011.  Toho dne u soudu zkolaboval bývalý primář zubního odělení benešovské nemocnice MUDr. Pavel Seidl, bratr hejtmanova náměstka pro zdravotnictví Zdeňka Seidla z ČSSD, kterého žaloba viní  z pohlavního zneužití dítěte. Hrozí mu až deset let vězení ...

K trestnému činu mělo dojít dne 24. 2. 2010. Dívka (11. let), kterou přivedla maminka do nemocnice, byla poslána z ORL na oddělení stomatologie. Měla teplotu a bolesti hlavy. Zatímco matka zůstala se zdravotní sestrou v ordinaci, lékař si dívku odvedl do lékařského pokoje. Matka zřejmě vypověděla, že se domnívala, že bere dceru na rentgen. Jenomže mi v tom něco nehraje. Kdyby měl v úmyslu jít na rentgen, jak se matka domnívala, tak by asi napsal papír s praveděpodobnou diagnozou, na rentgenologické oddělení by zavolal a pak by poslal maminku s dcerou na rentgenové vyšetření s tím, že ať mu přinesou snímek a popis snímku. Lékař přeci nedoprovází sám pacienty po vyšetřeních, které potřebuje ke stanovení konečné diagnozy, aby mohl pak stanovit datum případného zákroku, ošetření nebo předepsat případně léky. A sestra musí u vyšetřování pacienta přeci být. Je mi divné, že ani matka dceru s lékařem nedoprovázela a klidně dál seděla se sestrou a zřejmě si povídaly. Lékař měl vyšetřovat pacientku na lékařském pokoji, který však k vyšetřování pacientů neslouží, ale slouží k tomu místnost zvaná ordinace, kde má k dispozici veškeré potřeby k vyšetřování.

Podle žalobkyně ...

Podle žalobkyně lékař dívku v pokoji přiměl k tomu, aby se svlékla, a prohmatával ji na tříslech, z boku na prsou a v podpaží a také jí lehce vsunul prst do vaginy a konečníku. Dívka se domnívala, že jde o součást vyšetření.

Seidl obvinění odmítá ...

Vypověděl, že pacientka byla vyplašená a nemluvila. Chtěl ji prý rozptýlit, aby se dozvěděl, kde a co ji bolí, proto ji údajně vzal stranou. V čekárně byli lidé, a tak šli do lékařského pokoje, kde pouze vypil kávu a ptal se jí, co ji tíží a z čeho má strach. Dívka ale dál nekomunikovala. "Sepsali jsme zprávu pro ORL a byl konec," dodal Seidl. Obhájce naznačil, že dívka měla v té době prázdniny, na které se těšila, a hospitalizace v nemocnici se jí zřejmě nezamlouvala.

A druhý případ se stal tentýř den odpoledne ...

Lékař údajně v pokoji vyšetřoval sedmileté sourozence. Dívce prý prohmatával břicho, podpaží a třísla, chlapci podle jeho matky možná sahal i na přirození. "Ale nevím, jestli je to pravda," dodala žena, kterou soud vyslýchal jako svědkyni.

Děti běhaly po chodbě ...

Pan doktor Seidl byl v pokoji sám a děti běhaly po chodbě. Zpráva však neříká, kde byla jejich matka, která je nechala na chodbě samotné. A tak vyšel z pokoje, ujal se jich a prý jim ukázal prý nové pracoviště pohotovosti.

Jeho chování ji bylo divné až zpětně ...

Dále ze zprávy vyplývá, že matka zřejmě nechala děti běhat na chodbě a byla v ordinaci, protože vypověděla, "že se všichni tři vrátili do ordinace ve veselé náladě". Poté stomatolog údajně do pokoje odvedl i matku dvojčat a vyšetřoval jí břicho. Řekl jí také, ať si sundá kalhoty, ale to již žena odmítla. Lékařovo chování jí prý začalo být divné až zpětně.

Během výslechu dětské psycholožky MUDr. Seidl zkolaboval a soudkyně odložila líčení na 23. 3. 2011.

Seidl byl na nucené dovolené a později byl z nemocnice propuštěn

Seidl byl zpočátku na nucené dovolené a později byl z nemocnice propuštěn. Rozhodnutí vedení nemocnice ale napadl u soudu a nyní se vede spor o to, jestli byla jeho výpověď právoplatná.

Z článku nevyplývá, zda trestní oznámení na něho podaly matky dětí, které měly být doktorem Seidlem zneužity. Na složitost trestního stíhání podle našich zákonů mi připadá tento článek v Týdeníku hodně zkratkovitý. Podle mého názoru je to však velmi závažný případ. A to z tohoto pohledu: nezletilé děti mají být doprovázeny na lékařské prohlídky a vyšetření zákonný mi  zástupci nebo dospělou osobou, která za ně v tu chvíli odpovídá (například i učitelem). Předpisy stanoví postupy, jak a za jakých podmínek mají být pacienti lékařem vyšetřováni. V přítomnosti sestry nebo jiného lékaře. Doprovod slouží také k tomu, že kdyby mělo být dítě hospitalizováno anebo by byl žádoucí souhlas se zákrokem, pak za nezletilce zodpovídá jeho právní zástupce nebo osoba jím písemně pověřená. Jestliže však byl vznesen návrh na trestní stíhání, pak Policie musela dospět k závěru, že je doktor Seidl právem stíhaný za pokus o zneužití dětí. A co zneužití matky, která, ač zdráva, protože článek nehovoří o tom, že by měla nějaké potíže a přitom souhlasila s vyšetřením na lékařském pokoji, nikoliv v ordinaci, se dala lékařem vyšetřit v soukromí, za nepřítomnosti asistující sestry,  a až posléze ji to přišlo divné?Je to zapeklitá kauza a pokud pan doktor takto běžně porušoval předpisy při vyšetřování pacientů, pak ho trest nemine. Pokud však se zjistí jeho nevina, a to by měl jeho obhájce na tom zapracovat, pak budou stíhání ti, kteří na něho podali trestní oznámení. Ale v každém případě se život pana doktora Seidla změní, a to k horšímu. Přinejmenším proto, že na to lidé jen tak nezapomenou. A v šestapadesáti letech se člověk sotva profesně ještě vzpamatuje. Kariéra je rozhodně ztracená tak jak tak.

Uvidíme, co z toho vzejde.

Autor: Irena Aghová | pátek 25.2.2011 19:44 | karma článku: 5,45 | přečteno: 1126x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07