Informace: Kupte si je a uvidíte

Američtí novináři nejsou „novinářští psi“, ale  prodavači, kteří nabízejí produkty svých zaměstnavatelů.Hezké obličeje, které se uzkazují v televizích, stejně jako jiné celebrity a modelky. Prodávají se  historky pro cílené potěšení svého publika. A tak to asi bude na celém světě ... Tento článek věnuji přednostně těm, kteří jsou smutní a zdecimovaní ze zpráv, ač na ně pořád koukají, dokud neusnou nebo nezkolabují nebo se žalem neopijí o)))

Svoboda tisku - dobře nebo špatně?

Obecně se vždycky říkalo, že kontrolovanému tisku nelze zase tak důvěřovat. Ale svobodnému tisku ano, protože podává objektivní zprávy. A tak zpravodajství TASS bylo často atakováno americkým zpravodajstvím, že podává své informace na základě ovlivňování vládou. Tedy, většina svobodného tisku, u kterého lze předpokládat, že není vládou kontrolován a ovlivněn, se dá věřit, že podává své zprávy fundovaně a objektivně. A dá se mu věřit? Ne, nekupujte si křišťálovou kouli, přeci záleží na vašem úsudku. Jsou to  j e n  z p r á v y. Ne stav světa!

Ale stroprocentně se nedá věřit nikomu a ničemu

Na co máme rozum? Tisk funguje proto, že ho lidé čtou a je velkým nástrojem k prosazování svobodné politiky. Lidé by se měli tedy vyjadřovat svobodně a druzí by měli zase tříbit své názory. Proč nadávat a spílat autorovi, že napsal svůj názor? Když s ním nesouhlasím, nemusím si ho přebírat a ani se jím vnitřně zaobírat. Ale jestli nemám dostatečně vytvořený názor, pak mne jeho článek přivede k tomu, že si ještě přečtu a zjistím, o čem vlastně píše. Pokud to ví sám a někde to jen neopsal. O)))

Co více láká čtenáře? Svobodný a nebo kontrolovaný tisk?

Tisk, který je financovaný a kontrolovaný vládou, neláká čtenáře, ale svobodný tisk závisí na čtenářích, díky nimž zůstává ekonomicky naživu. Tak  musí "své zboží" prodávat.  Jedním ze způsobů, jak to udělat, je zmanipulovat zprávy tak, aby byly atraktivní pro cílové skupiny, na něž jsou mediální organizace zaměřeny. Za tímto účelem zkresluje všechny příběhy, o kterých svobodný tisk informuje. Svobodný tisk tvrdí, že udržuje svou nestrannost tím, že dává prostor lidem s rozdílnými politickými názory. Není zase tak jednoduché vybrat dva lidi,  aby se dosáhlo zdání, že jedna strana vítězí. A tak se média rozdělila do ideologických skupin a valná většina z nich je označována jako bulvár.

Trh zpráv

Nejznámějšími jsou nejtradičnější sítě – ABC, CBS a NBC. To jsou nejznámější odbytiště, které se dobře poslouchají. Moje nejoblíbenější je NBC a CNN.  Také mají své cílové publikum, které hltá "story" svých moderátorských hvězd, která jsou předem pro diváka krásně upravena, aby byla stravitelná, poslouchatelná, citově přijatelná a hlavně - měla své třešničky na dortu. Ale jestli hledáte v takových Zpravodajství jen fakta, to asi hledáte zbytečně. Hezky se to poslouchá a je to příjemné, moderní, vzrušující. Ale ne pro každého. Tzv. špatné zprávy se střídají a člověk je nakonec s toho divadla světa deprimován.

Novináři na etiku nehledí

Když chcete být novinářem, nemusíte nikomu přísahat že budete podávat jen pravdivé informace. A nikdo ani nepožaduje, aby byl novinář ohleduplný, diskrétní, šaramantní a úžasně vzdělaný. Pokud si objednáte u něho kebab, donese vám kebab. A to neznamená, že zprávy tohoto druhu jsou neobjektivní nebo zmanipolované. Ale média, pochopitelně musí odlištit své výrobky od konkurentů, a také vymezuje své okruhy historek, o kterých lze informovat. Co je důležitější? Zprávy o Íránu a nebo demonstrace proti úsporné politice na Islandu? Hádejte 3x.

Proč nic nevíme z tisku o jiných zemích více?

Na to jsou specializované časopisy, internetové stránky a televizní zpravodajství. My se jen dozvíme, že například v Africe zvolili královnu krásy nebo že v některé africké zemi  vypukl mor, ale situaci afrického kontinentu musíme sledovat každý sám. Z těch krátkých zpráv se o ní moc nedozvíme. A pokud je někdo živ jen ze zpráv, které večer uvidí v televizi na několika stanicích, pak dopadne tak, že svět vně evropských hranic zůstane územím hic sunt leones. Zbigniew Brzeziński řekl, že „většina Američanů je ve stavu blízkém absolutní nevědomosti o světě. Jsou to ignoranti.“ Nikdo však nechápe to, do jaké míry je tato ignorance následkem potřeby amerického „svobodného“ tisku překrucovat své zprávy. Brzeziński to má za „nezdravé“, a má pravdu, protože americká „zahraniční politika musí mít podporu lidu, pokud má uspět“. A tato ignorance usnadňuje vládě, aby přesvědčila svůj lid, že některá katastrofická politická opatření jsou oprávněná.

Život a profese Zbigniewa Brzezińskiho

http://cs.wikipedia.org/wiki/Zbigniew_Brzezinski

Miluji zprávy a současně jsem smutná, že se lidi kvůli ním trápí. Jsou to jako pohádky o kocourovi, ovšem perfektně a profesionálně udělané. S trochou pravdy, s trochou účelovosti a někdy obdivuhodné novinářské práce, kterou obdivuji a bez které bych se neobešla. Díky Bohu za ni! Patří k našemu životu a dívejte se na ni spravedlivým okem a nadsázkou si pohrajte ve své fantazii se světem tak blízkým a přeci tak vzdáleným.

Různá zpravodajství

http://www.youtube.com/watch?v=TpMYd9D69oM&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=ZGrgMfKXCs0

http://www.youtube.com/watch?v=ccuvOQWok5k

© Maura, 02/2011

Prostudujte si :

John Kozy vydal učebnici formální logiky a jako externista napsal velký počet příspěvků do novin. Jeho internetové články můžete najít na http://www.jkozy.com/.iNFO

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | pondělí 7.2.2011 0:00 | karma článku: 7,30 | přečteno: 674x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07