Exotika do kuchyně: Pozvání do indické kuchyně a relax

Je krásně, že mám pravdu? A zatímco někteří jen utrácejí čas v bojích o moc a peníze, druzí si zase lebedí při sobotním odpočinku anebo si povídají na Interetu či z očí do očí. A to je dobře.  Lidé mají sdílet své city a myšlenky, mají si vyjasňovat své postoje a mají si vyznávat lásku. Já pořád věřím, že v Čechách bude líp! A k tomu čekání neškodí si dát něco dobrého.

Jablečná raita

Báječná osvěžující směs bílého jogurtu, jablek, koření a čerstvě nakrájených bylinek.

Dávka na 375 ml

170 g bílého jogurtu

3-4 lžíce vody

sůl

1 zelené jablko zbavené jádřinců, oloupané a nastrouhané čtvrt lžičky mletého římského kmínu čtvrt lžičky mletého koriandru čtvrt lžičky papriky čtvrt lžičky mango prášku 2 lžičky čerstvě nakrájeného koriandru 2 lžičky čerstvě nakrájené máty

A teď pozor!

Jeden jogurt, vodu a sůl dejte do misky a ušlehejte do hladka. Přidejte jablko, římský kmín, mletý koriandr, papriku, mango prášek. Dobře promíchejte. Podávejte na jídelní misce posypané čerstvým koriandrem a mátou.

Raita se však může dělat z různých druhů zeleniny, má mnoho variant. Dosaďte si za jabko okurku, můžete i okořenit kurkumou a dát do ledničky před konzumací.

Relaxujte při hudbě

http://www.youtube.com/watch?v=aqTW3LFVuVQ

 

 

 

Indická curry vejce

Vejce natvrdo s curry omáčkou zapékaná s cibulí, kořením, rajčaty a kokosovým mlékem jsou výbornou pochoutkou, kterou snadno zvládnete, i když nejste žádní velcí kuchaři,

4 porce

6 natvrdo uvařených vajec rozdělených na poloviny

Nejdříve si připravíme curry omáčku:

Ingredience

1 lžíce rostlinného oleje

1 najemno nakrájená větší cibule

1 utřený stroužek česneku

1 lžička najemno nasekaného čerstvého zázvoru

1 lžička mletého římského kmínu

1 lžička mletého koriandru

půl lžičky mletého chilli

1 lžička mleté kurkumy

400 g sterilovaných rajčat zbavených zrníček a namačkaných

125 ml kokosového mléka

čerstvě namletý černý pepř

A nyní přijde vrcholný okamžik zapékání vajec

A. Troubu předehřejte na 180°C (střední teplota). Příprava omáčky: na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli, česnek a zázvor a na mírném ohni poduste asi 5 minut dokud cibule nezměkne. Přidejte římský kmín, koriandr, mleté chilli a kurkumu, povařte ještě asi 2 minuty.

B. Přidejte rajčata a kokosové mléko, přiveďte k varu, zmírněte teplotu a pozvolna vařte asi 15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Podle chuti přikořeňte černým pepřem.

C. Do mělkého pekáče naskládejte vejce a po lžičkách zalijte omáčkou. Přikryjte a v předehřáte troubě pečte asi 20 minut až se jídlo řádně propeče.

Sněte o něčem krásném

http://www.youtube.com/watch?v=txTc3jmM5ZM&feature=related

 

Masový kebab s jugurtem

Krokety z mletého masa a koření, smetany a vajíčka, smažené a podávané s jogurtovou omáčkou a ozdobené kořením.

Masový kebab

Ingredience:

750 g skopového, hovězího nebo kuřecího mletého masa

čtvrt lžičky mletého hřebíčku

čtvrt lžičky mleté skořice

čtvrt lžičky mletého kardamomu

čtvrt lžičky mletého muškátového oříšku

půl lžičky mletého římského kmínu

půl lžičky mletého koriandru

půl lžičky mango prášku

půl lžičky papriky

půl lžičky mletého zázvoru

sůl

125 ml sladké smetany

1 vejce

2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

rostlinný olej na smažení

170 g bílého jogurtu

60 ml vody

Koření na ozdobu

čtvrt lžičky mango prášku

čtvrt lžičky papriky

čtvrt lžičky práškového cukru

čtvrt lžičky černé soli

sůl

1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

Příprava kebabu

A. Do misky dejte mleté maso, hřebíček, skořici, kardamom, muškátový oříšek, římský kmín, mletý koriandr, mango prášek, papriku, zázvor a podle chuti sůl a dobře promiste. Po jedné lžičce přidávejte smetanu a pokaždé dobře promiste. Do masové směsi rozklepněte jedno vejce a hněťte o několik minut déle. Nechte 15 minut odstát. Přidejte čerstvý koriandr a znovu dobře promiste. Berte masovou směs po malých kouscích a vytvořte oválné kebaby, což jsou placky asi 5 cm široké.

B. Dejte kebaby na pařící sítko do hrnce s trochou vody a vařte v páře asi 15-25 minut. Hotové kebaby vytáhněte a odložte.

C. V hluboké pevné pánvi rozehřejte asi 2,5 cm oleje a rychle opečte kebaby do zlatova. Vytáhněte je do servírovacích misek, odstavte a udržujte teplé.

D. Do misky dejte jogurt a vodu a mixujte dohladka. Jogurtovou směs nalijte na kebaby.

E. Pro ozdobení smíchejte mango prášek, papriku, cukr, černou a bílou sůl. Touto směsí a čerstým koriandrem kebaby posypejte.

A teď si dejte hodinku odpočinku při šumění vody

http://www.youtube.com/watch?v=__8G8Rnubx4&feature=fvwrel

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | sobota 30.4.2011 18:37 | karma článku: 22,62 | přečteno: 1762x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07