- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Mátový sirup z Íránu
Íránský mátový sirup je velmi zajímavý tím, že k jeho výrobě nepotřebujete mnoho máty, jako například při vaření čaje. Je však trvanlivý a můžete ho uchovávat v lednici, uzavřený v lahvi, jeden rok. Nejlepší jsou lahve s keramickou zátkou.
Ingredience
2 hrnky cukru
1 šálek vody
½ šálku bílého octa
šťávu z jedné poloviny citronu
Na co se mátový sirup používá? Možno ho použít na hlávkový salát a nebo je to dobré pití, když tento sirup nalijete do perlivé vody.
Růžová marmeláda Gulkhan od RAGHUNANDANA
Indové nám zase nabízejí růžový sirup. Je vynikající a není těžké si připravit. Jen bych chtěla upozornit, milí čtenáři a gurmáni, že musíte postupovat s velikou trpělivostí. Nyní vám představím recept, který je, jak jinak, i léčivý. Používá se jako příchuť do misek se sladkým jídlem. Nebo ho mícháme s máslem. Jeho velikou předností je mírně sladká chuť, je výborný při snížení horkosti a udržuje vláčnou pokožku a správný krevní oběh. Tak pozor!
Postup:
Růžový sirup z okvětních lístků růže
1 šálek okvětních lístků
1 šálek vody
1 ½ šálku cukru
3 celé hřebíčky
Mladé lístky růže otrhejte a dobře propláchněte. Vložte do vody a přiveďte k varu, Duste asi pět minut. Přidejte cukr a hřebíček. Vařte až do chvíle, kdy je cukr rozpuštěný. A pak odstavte. Podávejte v perlivé vodě. Celkové množství, které získáte je 2 1/2 šálku.
Máte rádi želé?
Pokud ano, tak vám nabízím gurmánské želé přímo z Anglie. Je to výborné zpestření jídelníčku, a jak uvidíme, zase ne tolik pracné a myslím, že se také hodí do české kuchyně.
Jablečné želé s bylinkovou variantou
Želé je výborné, když ho jíme jen tak a nebo horké s máslovými koláčky. A už se nám sbíhají sliny, že ano?
Pokud do jablečného želé přidáte bylinky, mžete ho dávat k rybám nebo k masům či drůbežím pokrmům.
Ingredience:
1,75 kg vařená jablka
1,75 litru studené voda
750 g cukru (přibližně)
Nakrájejte předepsané množství jablek a pěkně je očistěte od všech vadných částí. Musí být pěkně čistá. Dejte na pánev s vodou a přiveďte k varu, duste je tak dlouho, dokud nebudou úplně měkké.. Do kaše nasypte sáček želé a smíchejte dřevěnou vařečkou. Můžete přidat pektin, ale je nebezpečí, že by se mohla vytvořit sraženina. Přidejte cukr. Zahřejte a pokračujte v míchání, dokud se nerozpustí, pak rychle uveďte do varu, tuhnutí je dosaženo za občasného míchání. Do sterilizovaných sklenic nalijte pouze čisté želé a přiklopte.
Varianty
Sage želé: Přidejte 4 polévkové lžíce nasekané šalvěje, jakmile želé odstavíte z plotýnky.
Rosemary želé: Doplňte 8 velkými větvičkami rozmarýnu s vodou.
Kopr želé: Přidejte 4 polévkové lžíce nasekaného kopru nebo 2 lžíce sušeného kopru
Mincovna želé: Přidejte malý svazek máty s vodou.
Bouquet Garni želé: 1 snítka petrželky, 2 bobkové listy a 1 malá snítka tymiánu
Recepty jsou přeloženy z arabštiny, poslali mi je přátelé z Damašku. Mátový sirup jsem už dělala, hodí se použít jako limonáda. Jablečné želé je výborné, ale pouze pro zkušené kuchařky.
Další články autora |
Přestavlky u Čerčan, okres Benešov
3 690 000 Kč