Článek 2: Jde o to se rozhoupat ...a hubnout

A jdeme na to ...Vzpomínáte si, jak jsme v mládí držely všelijaké diety? Vajíčkovou, masovou, tukovou Jen se zeptám: máte ještě žlučník? Ale nyní nehubneme do riflí, do úzkých sukní nebo do koktejlových šatů. Hubneme pro zdraví, pomalu a zvolna, při změně stravovacích návyků. My dnes víme, že nemůžeme jíst, co nás napadne, ale naopak, stravujeme se pravidelně a s rozmyslem.

Všechny prostředky na hubnutí jsou jen pomocné, aby nás nehonil hlad anebo abychom nebílili ledničku v období prožívaného stresu. Protože v tomto období se paradoxně tloustne. Chce to skutečně pouze snížit kalorie a být stále ve střehu. Jak se ruka natáhne k nějakému dortíku nebo už,už bychom si přidali alší porci, musí nám mozek hned rozsvítit červenou - Stát!!!

Začínáme proces hubnutí, terapie

Milé dámy, v procesu hubnutí, ke kterému jste s s rozmyslem přistoupily, je nutné upravit stravu se sníženým kalorickým příjmem. Dietní terapie znamená pro nás, že budeme muset zajímat, jak upravit své stravování, abychom snížily kalorické hodnoty svého příjmu. To neznamená, že místo pěti knedlíků si vezmu dva a místo pěti lžic svíčkové jednu. Na takové jídlo zapomeňte, podobné potraviny pro nás už nesmí existovat. Prostě nikdy. Jinak je naše námaha zbytečná. Podstupujeme totiž velmi těžkou a namáhavou cestu. Ta od nás vyžaduje silnou vůli, znalosti a důslednost. Nikdy nedejte na to, že vám někdo řekne – no bože, pro jednou ale vy nesmíte selhat ani jednou. Protože porušení režimu znamená, že se ocitnete zase tam, kde jste byly a ještě možná budete na tom hůř. Určitě víte, co je to jojo efekt.

Ale nebude to tak zlé

Protože nesmíme hubnout překotně. Nesmíme si přát být zítra jako modelky, které stejně jedou na stejném principu jako my nyní. Tedy, ty rozumné. By budeme svou váhu snižovat pomaloučku a budeme si plně uvědomovat každý náš krok, každé sousto. Nesmíme hladovět, dámy. Ale musíme se podvolit obtížím, které představují, že si jídlo budeme připravovat samy a podle návodu, abychom denně dosáhly ideální míry kalorií.

Jak tedy budeme snižovat svou váhu?

Je důležité, je klíčové, abychom mírně snížily kalorický příjem a dosahovaly tak pomalé, ale postupné ztráty hmotnosti. Ideální kalorický příjem by měl být snížen pouze na úroveň potřebnou k udržení hmotnosti na příslušný stupeň. Jestliže je dosaženo na této úrovni snížení kalorického příjmu, budeme svou nadváhu postupně ztrácet.

Rozlišujeme s nízkým příjmem kalorií velmi nízkým příjmem kalorií
Pokud se rozhodneme, že ještě snížíme kalorie v období aktivního hubnutí, je třeba se hlídat, aby tělo nezačalo strádat. Pokud chceme přistoupit na dietu s velmi nízkým příjmem kalorií, tak si to ale opravdu rozmyslete. Pokud hubnete s nízkým příjmem kalorií a postupně a dobře, bez problémů, neriskujte. Víte, že v našem věku platí, že co se porouchá, těžko napravuje. Konečné složení vaší stravy musí být upraveno tak, aby jste neměly žádná zdravotní rizika.

Dietu s velmi nízkým počtem kalorií používají již velmi obézní pacienti, kterým nestačilo k hubnutí pouze nižší příjem kalorií. Pro nás je ideální příjem 800 až 1500 kalorií denně.

Skladba naší potravy bude obsahovat nutně také skladbu živin, které budou snižovat další rizikové faktory, jako je vysoká hladina cholesterolu a hypertenze.

Máme volbu

Můžeme si zvolit dietu v rozmezí od 1000 na 1200 kcal (u žen) a od 1200 do 1500 kcal pro muže.
Proč nesmíme rychle snižovat hmotnost? Pokud zvolíme cestu, že přistoupíme na dietu s příjmem méně, než 800 kalorií na den, vystavujeme se riziku, že nám budou chybět důležité látky. I když ztratíte více váhy s dietou s velmi nízkým příjmem kalorií, naberete, protože jste si nevytvořily správný stravovací styl, který by měl trvalý efekt. A to je právě výsledkem výzkumu i amerických lékařů, kteří zkoumali léčbu obezity v USA a Mexiku. A současně mi to potvrdil i můj lékař, že nejdůležitější je se odpoutat od stravovacích návyků, které nevedly k žádnému efektu hubnutí, spíš naopak. Ale mám zkušenost, že tělo si vyžaduje své a proto je třeba zvolit nějaká šidítka, dokud si tělo a s ním i psychika nezvykne na jiný režim.  Asi za půl roku si zvyknete, že si dáte raději ovoce, než sladkou tyčinku, že si dáte dva čtverečky čokolády a ne tři. Všechno je dílo psychiky, která velí tělu a tělo pak zpracovává všechno, co mu dáte a ukládá tuky v době nouze, na ty lepší časy, až přestanete zbytečně hladovět, aby se mohly pak v klidu odbourávat.

 

© Maura, 01/2011

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 13.1.2011 18:54 | karma článku: 11,95 | přečteno: 812x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07