Chutney: Chutney nebo čatní je zpestření jídelníčku

Chutney (dále jen čatní) má mnoho variant a nemusí být vždy nasládlé. K jeho výrobě se dá například použít mnoho druhů nesladké zeleniny. Ve chvíli, kdy se vám podaří uvařit základní recept na čatní, už se nemusíte nikdy bát experimentovat. Můžeme použít oloupané, nedozrálé ovoce. Například zelené banány, manga, broskve a podobně. Rebarbora nebo tvrdá, či přezrálá rajčata jsou také dobrými kandidáty. A samozřejmě můžeme použít čerstvé lesní ovoce s lehkým aroma, jako jsou například jahody, brusinky, borůvky. Budete se divit, ale můžete použít i sušené ovoce.

Tamarindové lusky

Asi jste už slyšeli o tamarindu. Je to, v některých zemích posvátný, mohutný tropický strom s velikou korunou. Jeho plody jsou hnědé dužnaté lusky (říká se jim tamaryšky) s černými semeny. Mají příjemně nakyslou, aromatickou chuť.

Každý lusk obsahuje až dvanáct ve zralosti černých semen, která dobře klíčí. Z vyklíčeného semenáčku můžeme tamarind indický pěstovat doma jako pokojovou dekorativní rostlinu bez ambicí vypěstovat plody. Rostlina pochází z tropů, chráníme ji tedy před sebemenším mrazíkem a před průvanem. Semena v lusku obklopuje dužnina lepkavé konzistence, velmi příjemně nakyslé, nezvykle aromatické chuti. Je možno ji konzumovat přímo. Krátkým povařením prášku z dužniny ve sladké vodě získáme pikantní chutný nápoj. Dužnina se také používá k dokořenění různých pikantních thajských a indických omáček čatní. Lusky se máčejí deset až patnáct minut v horké vodě, poté se z nich vymačká dužnina. Ta se prodává v plastových sáčcích jako sirup, marmeláda nebo v neupravené rosolovité konzistenci. Hmota se přidává do jídla během vaření, někdy se předtím ředí ve vodě. Používá se také pasta či koncentrát, které se přidávají v přesně odměřeném množství.
Ve specializovaných obchodech se prodává tamarindové pyré, kterým lze nahradit čerstvý tamarind. Pro mnoho národů je vysazený tamarind posvátným stromem. Je dostupný i našem trhu.

Chutney se sezamovými semínky s použitím tamarindového koncentrátu

Opražená sezamová semínka promíchaná s čerstvým koriandrem a mátou, ušlehaná s ostře kyselým tamarindovým koncentrátem a vodou.

Dávka na 125 g sklenici
75 g sezamových semínek
lístky z jednoho svazku čerstvého koriandru
lístky z jednoho svazku čerstvé máty
5 čerstvých zelených chilli papriček
60 ml tamarindového koncentrátu
6-7 lžic vody
půl lžičky soli

Sezamová semínka dejte na litinovou pánev a nasucho opražte na mírném ohni dokud nezhnědnou.
Poté je nasypejte do šlehače nebo mixeru a pomelte. Přidejte koriandr, mátu, chilli, tamarindový koncentrát, vodu a sůl a vytvořte hladkou pastu. Pro přípravu této pasty se dá také použít hmoždíř a palička. Lžičkou přendejte čatní do sterilizované sklenice, nasaďte víčko a po vychladnutí označte štítkem. Skladujte v ledničce.

Další typy Chutney

Jednotlivé typy čatní, tak jak je známe dnes, se samozřejmě liší chutí podle použitých ingrediencí. Avšak některé základní suroviny zůstávají neměnné. Například čerstvý zelený pepř by neměl chybět ani v jedné variantě čatní. Některé zdroje uvádějí, že existují stovky a možná i tisíce kombinací ingrediencí pro výrobu čatní.

Některé z nejčastějších typů čatní

• Rajčatové 
• Angreštové 
• Čatní k samose
• Mangové 
• Čatní k pakorí
• Česnekové 
• Jablíčkové 
• Královské 
• Mátové 
• Čatní z vlašských ořechů
• Rajčatové 
• Kokosové 
• Koriandrové

Jaké přidáváme koření a bylinky?

• Nejpoužívanější koření pro přípravu čatní je skořice, zázvor, muškát, hřebíček, nové koření, kardamom.
• Nejobvyklejší ovoce pro čatní jsou rozinky, tamarind, mango, citrusové plody, meruňky nebo broskve.
• Nejlepší bylinky pro čatní jsou čerstvá máta a koriandr.
• Smíchejte čatní se smetanovým sýrem, zakysanou smetanou.
• Nevynechejte ani česnek a olivový olej.
• Čatní můžete smíchat s domácí nebo kupovanou majonézou a zvýraznit tak chuť pokrmů ze studeného masa zejména kuřecího masa.
• Při vaření používáme kvalitní, například teflonové nádobí. Kyselost čatní by s nekvalitním hrncem mohla reagovat a výsledná chuť čatní by byla narušena. Nemluvě o zdravotním riziku.
• Ze stejného důvodu, jako v předešlém bodě, je lepší používat dřevěné, nebo plastové talíře pro servírování pokrmů s čatní.

Autor: Irena Aghová | pátek 1.4.2011 0:17 | karma článku: 23,75 | přečteno: 5942x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07