Bylinky: Co víme o léčivé síle růže šípkové

V lékařství se užívá odvaru ze semen šípkové růže při močových kaméncích a při močovém písku. Ale známe ze starých tradic více receptů, které se připravují z růží.

Odvar ze šípkových semen

Odvar se připraví tak, že polévkovou lžíci semen vaříme 10 minut v 1/2 1 vody, scedí se a pije 3x denně malý šálek.

Odvar ze šípkové dužiny

Při chorobách močového měchýře slouží jako lido­vý prostředek odvar z šípkové dužniny. Připraví se ve stejném poměru jako odvar ze semen a užívá se ve stejných dávkách.

Nálev z korunních lístků růže stolisté

Nálev z korunních plátků růže stolisté, takzvaná rů­žová voda, slouží při mírných průjmech. Hrst plátků se spaří 1/4 1 vody, nechá krátce odstát a scedí. Vypi­je se najednou.

Růžový med na plicní katary

Při plicních katarech bývá v lidovém lékařství do­poručován takzvaný růžový med. Je to nálev ze dvou hrstí plátků růže stolisté a 1/4 1 vody, do něhož se při­dají 3 lžíce medu.

Prostředek na nehojící se vředy

Na staré, nehojící se vředy nanáší venkovský lid do­mácí prostředek, připravený podle tohoto návodu:

r
žloutku

Vše se dobře rozmíchá a 2x denně nanese na choré místo.

Růžový ocet

Při zánětech v dutině ústní se k vyplachování úst často doporučuje takzvaný růžový ocet, který připra­víme tak, že 2 hrsti korunních plátků stolisté růže na­ložíme na týden do 1/4 1 octa. Dávají se potom 2 lžíce do sklenky vody.

Růžový olej

 

Růžový olej používáme při popáleninách, úpalu, všude tam, kde je třeba léčit suchou a popraskanou kůži. Pomáhá při drobných poraněních pokožky, bolestech svalů a kloubů, pohmožděninách a odřeninách. Růžový olej si připravíme tak, že růžové plátky naložíme do vhodné zavařovací sklenice a zalijeme panenským olivovým nebo slunečnicovým olejem jen tolik, aby byly plátky ponořené. Necháme 2 - 3 týdny stát na slunném místě, občas promícháme. Slijeme a dobře vymačkáme.

Autor: Irena Aghová | pondělí 23.5.2011 22:30 | karma článku: 23,26 | přečteno: 1753x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07