Bezdomovci: Pane Hašku, zamyslete se nad bezdomovci v Brně

Otřesné skutečnosti, kterým nechci ani věřit, jsem se dočetla v tisku včera. Bezdomovce prý v zimě polévali studenou vodou ... ne, já tomu nemohu uvěřit. V Brně je také mnoho bezdomovců a jak vyplývá z určitých analýz původu jejich bezdomovectví, nejde vždy jen o lidi, kteří k němu cílili svým nastaveným životním programem.

Ať jsou lidé v jakékoliv sociální situaci, pokud jsou českými občany, náleží jim stále práva a povinnosti podle našich zákonů. A sociální situace se musí řešit u každého, protože žádný občan, který se dostane do problému si nezaslouží, aby žil z almužny, pokud byl do doby, než se mu přihodilo neštěstí, řádným člověkem. Bezdomovectví je výsledek špatného sociálního přístupu k občanovi. K takovému stavu by mělo docházet výjimečně. V některých případech se tomu nezabrání.

Vyšetřujme průběžně důvody k bezdomovectví a pokusme se je odstranit

Možná by stálo za to se občas podívat na kauzy, kterými ti lidé prošli, zvážit jejich současné a budoucí možnosti a také jim nabídnout šance. Je na nich, zda je přijmou. Ať se na mne někdo zlobí nebo ne, ty prostředky, které byly vynaloženy na podivné hodiny na náměstí Svobody, mohly být využity k daleko důležitějším účelům a mezi ně počítám i péči o občany, kteří se dostanou, nezaviněně, do velké tísně. A pokud to připouštíme, pak nastavujeme podmínky, které mohou stihnout každého z nás. Proč? Sociální politika není na nejlepší úrovni. A to víme z mnoha případů bezprecedentního zacházení s dětmi, se starými lidmi, kteří jsou také vystaveni násilí a žijí na hranici bídy. Pokud by vznikl projekt k odstranění chudobou ohrožených lidí, jistě by se našli sponzoři, kteří by tyto snahy podpořili a i lidé, kteří by se do něho rádi zapojili. Protože chudoba, žebráci, týraní lidé, osamělí staří lidé bez valné pomoci - to do naší společnosti, jak je přirozeně sociálně nastavena, nepatří. Možná, že některé důvody, které jednotlivé lidi vyhnaly na ulici, by se daly znovu přešetřit a zjistit, zda nedošlo k nespravedlivému konání ze strany orgánů, kteří vedli jejich kauzy. Asi by nebylo od věci zvýšit dohled nad konáním dotčených úřadů v některých smutných kauzách.

Myslím, že v našem městě je hodně skvělých lidí, kteří rozpohybují život a rozdiskutují rádi bolavá místa, která tu jsou, možná skrytá anebo se už projevující. Vhodné aktivity, otevřená diskuse a pomoc sociálně slabým lidem by mohla brzy zvýšit prestiž našeho hezkého a zajímavého města. Společný zájem na zvyšování kulturnosti, bezpečnosti a odstranění některých problémů občanů jistě bude mít vliv i na vzájemnou komunikaci a vztahy mezi lidmi, které nejsou vždy ideální.

Autor: Irena Aghová | středa 13.4.2011 6:04 | karma článku: 14,28 | přečteno: 1644x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07