Antika. Aischylovo drama Peršané

Dějiny antického Řecka, vyjádřené ve starořecké umělecké i filosofické literatuře jsou velmi složité na studium. A přesto, ti kteří se rozhodli jít touto cestou, často změní hodnoty a najdou jiné a účinné. 

Peršané.

Peršané je dílo, které je pokládáno za zvláštní z důvodu, že ho nelze považovat za drama, ale spíše za vítěznou píseň. Kantátu, oslavující jednu z důležitých událostí světových dějin. Aischylos předvedl zpupnost a její následky a bezútěšnou lítost nad nimi právě na nositelích zla. Středem díla je plastický popis námořní bitvy u Salamíny. Když Xerxés prošel Thermopylami, obsadil střední Řecko, zpustošil Attiku, spálil její hlavní město – Athény a dospěl s loďstvem do salaminského zálivu proti Athénám. Na straně Řeků stála biologická a populační svěžest, vědomí, že v zápase půjde o všechno, nedotčení námořní moci dílo Themistokleovo, i poměrná jednotnost všech řeckých kmenů, o níž se přičinil týž státník spolu s Cheileem  z Tegeji na isthmickém shromáždění roku 481.Válka probíhala pro Peršany úspěšně. Jejich veliké, morálně působivé územní zisky a značná převaha lodí a bojových prostředků mnohokrát vyvážila poměrný námořní neúspěch u Artemísia. Důsledky osobní ješitnosti Xerxése jej vyzvala neuposlechnout opačnou radu halikarnasské kněžny Artemisie  k lodní bitvě. Řekové u Salamíny se nerozprchli a neustoupili z moře do beznadějné stísněnosti na Peloponnésu za korintskou šíji, právem se ale připisuje Themistoklesovi (355), který svým úskokem přiměl Peršany, aby obklíčili početně slabší řeckou flotilu obsazením ostrova  Psylttaleji (447). a východu Múnynchie. Výsledkem byla bitva, v níž řecká statečnost a námořnická zkušenost přemohla perské masy na těžko ovladatelných korábech. Psychologický účinek byl ten, že Xerxés ztratil – snad zbytečně – všechnu odvahu, kvapně ustoupil a ponechal Mardonia  s třemi sty tisíci vojáky  jeho osudu u Plataje (479). V dramatu je odsouzena lidská pýcha, a ť ji propadá celý národ nebo jednotlivec.

Drama Peršané je velmi přímočaré a bez zápletek. Epeisodia vnášejí však již do děje napětí a tragickou životnost . Dareios i jeho předchůdci jsou pro Aischyla dobrými až ideálními vládci, od nich je Xerxés ostře odlišen. Drama stojí vysoko po etické stránce, Drama Peršané předčila Frynichovy Féničanky s obdobným tématem, V roce 472 byla tragedie Peršané odměněna hlavní cenou.[1]

 

[1] Aischylos. Peršané.  S. 21–71. Vydání první. Praha: Petr Rezek. 2019. ISBN 978-80-860-40-1.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 1.7.2021 11:40 | karma článku: 16,47 | přečteno: 173x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07