Aloe vera

Text, který následuje, je přeložen z francouzštiny a doplněn ze starých herbářů. Domnívám se, že naprosto kompletní.

Z hořké šťávy rostliny té dělají aloe, klejopryskyřici, která jest prospěšným lékem. K tomu účelu nařeže se listí a chytá se šťáva kapající; vaří-li se listí ve vodě, není aloe tak dobré; nejšpatnější jest, které se dobývá vytlačením. Nejčistší jest aloe sokotorské, velmi hořké a nepříjemně zapáchající; pochází z Indie; dobrohorské jest žlutší. Lék ten podporuje zažívání, vyměšování žluči a výkalů. oe obsahuje steroidy, vitaminy A, C, E, B – včetně vitaminu B12 a kyseliny listové, minerály – hořčík, mangan, zinek, měď, chrom, vápník, sodík a draslík, aminokyseliny, glykosidy trávicí enzymy, lignin - umožňuje vstřebávání aloe pokožkou, saponiny – posiluje imunitu, tonizuje organismus, odstraňuje stres, zpomaluje proces stárnutí, potlačuje rakovinné onemocnění, snižuje a odstraňuje bolest, antrachinony ( aloin a aloe emodin) - podporují peristaltiku střev (mají silný projímavý účinek). Proto je vývar z kůry (aloe latex) používán k ošetření zácpy. U aloinu je však podezření na rakovinotvorné účinky a nelze vyloučit ani poškození kódu DNA. Proto se dnes již aloe vera jako projímadlo nedoporučuje.

Podpora imunity

Látka acemannon podporuje imunitu (na druhé straně umí tlumit různé alergie), působí protibakteriálně a protizánětlivě a polysacharidy zase stimulují imunitní odpověď lidského organismu. Účinek počišťující objevuje se teprve za 6—8, ba též za 12—24 hodin. Aloe nehodí se pro lidi plnokrevné, vášnivé, též ne při zánětech: dává se v malých dávkách, co pilulky 1—2 gr. při špatném zažívání, zašlemování, nečinnosti střev, proti žloutence a blednici, haemorrhoidám jestliže dostavují se tlučení srdce, závrať a j., též při nepravidelné čmýře. Tinktura připravuje se, když se vezme 1/3, aloe, 1/3, vína neb líhu vodou rozředěného, neb francouzské kořalky, což se po několika dnech slije. Užívá se denně 1—2krát po 8—10 kapkách na cukru.

Švédská životní esence

Švédská životní essence připravuje se takto: Vezme se 1 lot aloe, modřínové houby, reveň, šafrán, kořen citváru, kořen hořce, galganový kořen, myrrha, dryák po ½ It. Vše se utluče, dá do láhve s cukrem, nebo bez něho a nalije se 25—30 It. silné kořalky nebo slabého líhu a nechá se to v teple státi několik dní, načež se to procedí.

Víno z aloe

Víno aloeové připravuje se z aloe sokotorského, jež utluče se na prášek, k němuž přidá se tlučené skořice (4 drachmy), vína xereského (4 žejdlíky), což nechá se 7 dní na teplém místě a pak se procedí; toto víno sílí žaludek a čistí život.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | pondělí 20.12.2010 0:31 | karma článku: 12,28 | přečteno: 341x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07