Ajurvéda: O rostlince, která miluje lidi

Znáte Tulsí? Asi ne - tak to zkusím třeba jinak - bazalka posvátná. Známe bazalku pravou  a víme, jaké má báječné vlastnosti, hlavně v přípravě italských jídel. Ale také je výborná k přípravě osvěžujících nápojů a stojí jako platný lék mezi ostatními, když trpíme nachlazením a chřipkou. Ale Tulsí, nebo-li bazalka posvátná má velkou tradici a myslím, že si rádi o ni něco přečtete a možná, že se pokusíte i o její pěstování. Protože bazalka posvátná má ráda lidi ... TENTO ČLÁNEK NENÍ REKLAMA, ALE INFORMACE O AJURVÉDICKÝCH ROSTLINÁCH A JEJICH VYUŽITÍ. PROSÍM, ABY NEBYL JAKO REKLAMA CHÁPÁN.

TULSÍ - Ocimum sanktum - neboli Bazalka posvátná

Tato bylinka byla rozšířena z Indie zhruba před 5 tisíci roky a roste v Indii až do nadmořské výšky 1800 metrů. Je to víceletá rostlina, která dorůstá až do 1 metru s lodyhou vzpřímenou, rozvětvenou a u základu dřevnatějící.Listy jsou eliptické až vejčité,chlupaté a na okrajích pilovité.Barva může přecházet od zelené až po načervenalou.Drobné květy mohou mít barvu bílou až načervenale nachovou.Plody jsou hnědočervené.

Čím se liší tulsí od bazalky pravé?

Drogou je nať a nyní pozor: silice obsahuje:citral,eugenol,methylcugenol,methylchavicol,chavibetol a další.Bylina dále obsahuje alkaloidy,glykosidy,saponiny a taniny,kyselinu askorbovou a karoten.Ale hlavně - TULSI obsahuje mnoho antioxidačních a protizánětlivých látek-isotymusin, isotymonin atd.

Tulsí jako lék na léčbu srdce

V ajurvedě je TULSÍ vysoce uznávaná jako lék se širokým účinkem pro léčbu srdce, plic,krve,jater,ledvin,dýchacího ústrojí,zažívacího traktu,nervového systému, metabolismu,snižování krevního cukru,pro snížení účinků toxických jedů, na malárii, alergii, na bodnutí hmyzem, na neplodnost, zbavuje nás stresu, používá se při léčbě rakoviny a po chemoterapii a při celkovém posílení organismu.
TULSÍ má ráda lidi a jejich pozitivní vibrace, čistotu fyzickou a myšlenkovou, odhání démony, duchovně posiluje rodiny kde je pěstována, přináší do rodin lásku.

Koupila jsem si kapsle

 

Nechci nikoho odrazovat od čaje Tulsí, který je vynikající, ale já mám raději kapsle. Stojí 230,00 Kč a užívají se 2 - 3 kapsle denně. Myslím, že když někdo bude chtít Tulsí užívat, kapsle budou výhodnější, protože ne v každém prostředí si člověk může vařit čaj. Tradiční užití: 2 -3 kapsle denně, ráno a brzy dopoledne.

Složení 1 kapsle:

  • Ocimum sanctum 133mg
  • Ocimum sanctum var.2 133mg
  • Ocimum basilicum 133mg

Je o 100% přírodní výrobek z organických bylin se světovými certifikáty kvality. Bez konzervačních látek, umělých barviv, chemikáliích a pesticidů. Neobsahuje látky živočišného původu. Plněno ve vegetariánských kapslích.

Myslím, že si ji zkusím pěstovat doma. Právě hledám na Internetu, kde bych mohla koupit sazeničky. Bude to dobrý hlídač vnitřního rozpoložení. Nemá ráda, když se lidé zlobí ...

 

Přečtěte si více a i o jiných rostlinách:

http://www.salviaparadise.cz/adaptogeny-tulsi-bazalka-posvatna-c-128_259.html

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | úterý 24.5.2011 23:17 | karma článku: 21,99 | přečteno: 2065x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07