Ach, ty kalorie - 1.

Uvedené kalorické hodnoty jsou měřeny na 10 dkg uvedených jednotlivých potravin. Tyto hodnoty jsou samozřejmě orientační. V různých pramenech se mohou mírně lišit.

Dobrá a promyšlení strava je také lékem

Zaměřte se nyní na zeleninu, která pro nás představuje přípravu salátů, ale i jiných způsobů přípravy potravin. Sledujte přitom její kalorické hodnoty na 100g hmotnosti.
Zelenina
Kapie 30,14 kcal, Kapusta hlávková 40,10 kcal, Kapusta kadeřavá 34,4 kcal Kapusta růžičková 51,19 kcal, Karotka 44,9 kcal, Kedluben 18,8 kcal, Kopr 38,9 kcal, Křen 105,2 kcal, Sójové klíčky 12,9 kcal, Kukuřice cukrová 106,2 kcal, Květák, Lilek 38,9 kcal, Mangold listy 14,1 kcal, Meloun 28,2 kcal, Mochyně 52,1 kcal, Okra 31,1 kcal, Okurky salátové 16 kcal, Olivy 100 kcal, Paprika červená 28,9 kcal, Paprika zelená 15,5 kcal, Pastinák 54 kcal, Patisony 50 kcal, Pažitka 51,1 kcal, Petržel kořen 63,1 kcal, Pór 46,1 kcal, Potočnice 22,4 kcal, Rajčata 24,6 kcal, Reveň 20 kcal, Ředkev 21,5 kcal, Ředkvičky 20 kcal, Řepa červená 48 kcal, Řeřicha setá 13,3 kcal, Salát hlávkový 17,9 kcal, Salát ledový 12,6 kcal, Salát polníček 16,2 kcal. Špenát 32,7 kcal,

Tuky
Podívejte se na kalorické hodnoty tuků, které běžně používáte. Sledujte přitom hodnoty na 100 g.

Bertolli s olivovým olejem 425,5 kcal, Creme Bonjour  277,5 kcal, Creme Bonjour – bylinkový 274,6 kcal, Creme Bonjour – okurka 253,3 kcal, Creme Bonjour – paprika 258,4 kcal, Diana 356 kcal, Dukát 716,7 kcal, Finea light 490,4 kcal, Flora 629,1 kcal, Flora light 354 kcal, Flora pro 323,2 kcal, Flora s vlákninou 368,2 kcal, Hera 741 kcal, Kokosový 895,6 kcal, Máslo 718,1 kcal, Máslo AB – Plus 719,1 kcal, Máslo pomazánkové 355,2 kcal
Oleje 869 kcal.

Maso a máslo jsou bohatým zdrojem nasycených mastných kyselin. Kyseliny (např. kukuřičný, slunečnicový, řepkový a sójový olej). Polynenasycené mastné kyseliny musíme nezbytné načerpat z potravy, protože organizmus není schopen si je vyrobit. Příliš vysoký obsah tuku ve stravě je škodlivý, ale určité množství je nezbytné pro správné fungování organizmu. Malé množství mastných kyselin je spotřebováváno k tvorbě buněk, a proto je jejich účast podstatná v procesech růstu a regenerace. Některé tuky jsou také bohatým zdrojem vitaminu A, D, E a K. Jestliže však tělu dopřejeme více tuku, než potřebuje, tuk se začne ukládat do tukových tkání, což vede ke zvýšení tělesné váhy a k obezitě. Použití tuku k přípravě jídel způsobuje, že potrava je chutnější a sytější. Ve srovnání se sacharidy však poskytují dvakrát tolik kalorií, proto můžeme sníst dvakrát více výrobku bohatých na sacharidy než obsahujících tuky. Pokud je to možné, vybírejme si ty potraviny, které obsahují nenasycené tuky.

Autor: Irena Aghová | neděle 12.12.2010 18:57 | karma článku: 3,87 | přečteno: 237x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 11,10

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,61