- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Dnes se podíváme malinko podrobněji na vybrané druhy.
Jako obecně nejpřínosnější pro nás určitě můžeme označit vlašáky a těm se budeme věnovat trochu více. Právě tento druh oříšků velice pozitivně ovlivňuje v minulém díle zmíněné snížení cholesterolu a zabraňuje tak kornatění tepen. Doporučují se lidem, se srdečními problémy a vysokým rizikem infarktu myokardu a samozřejmě i rekonvalescentům.
Nalezneme v nich železo, zinek, selen a skupinu vitamínů řady B. Např. vitamin B6, který je výborný pro správnou funkci mozku a stará se i o tvorbu červených krvinek. Možná Vás překvapí informace, že v porovnání s rybami obsahují mnohem více zinku. A k čemu je nám vlastně zinek dobrý? Především pro dobře fungující imunitní systém a má rovněž vliv např. na rychlost hojení ran.
Pozor, pozor! Podstatné je i jejich skladování – po vyloupání byste je měli co nejdříve sníst či je vložit do lednice (ideálně jen na 4 – 6 měsíců) nebo naložit do medu. Po téhle kombinaci už Vás z psychické pohodičky nemůže vykolejit snad vůbec nic.
A „sladká tečka či bonbónek“ na konec – mají positivní vliv na sexuální výkon a především na intenzitu jeho prožitku. Jak vidíte, přínos vlašáků je fajn pro všechny generace.
Rychleji se mrkneme i na burské oříšky, které všichni notoricky známe jako arašídy. Ty jsou velmi dobré pro krvetvorbu a pro osoby s různými nemocemi srdíčka. Nenechají Vás ale ve štychu ani v momentě, kdy se u Vás objeví nějaké nepříjemné kožní problémy. Spolu se zmíněnými vlašskými patří ale k oříškům s největším obsahem tuků a navíc mohou vyvolávat i alergii, takže i zde platí – všeho s mírou…
Další články autora |
Bohumila Kouby, Kladno - Švermov
4 490 000 Kč