Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lukáš Treml: Mobilizace pracovních sil

„Ahoj Lukáši, Jana je nemocná, a proto budeš mít ode dneška do konce měsíce služby s Luckou. Ona asi bude víc vařit a ty obsluhovat, nějak se domluvte… Já už musím běžet. Kdyby byl nějaký problém, tak jsem na mobilu.“ S těmito slovy mě v pondělí ráno přivítal a zároveň se se mnou rozloučil můj zaměstnavatel, který byl jako majitel menší kavárny neustále ve spěchu.

„Nějak se domluvte…,“ znělo mi stále v hlavě, zatímco jsem stiskem ruky zdravil svoji spolupracovnici. „Tak to dnes bude dost silný kafe, ale ono se stejně nic nepije tak horké, jak se to uvaří,“ řekl jsem si a myslel na to, že už jsem se zde zvládl vypořádat se spoustou jiných problémů. Indikátor hladiny a šablona na bankovky byly jedinými pomůckami, které jsem zde navíc potřeboval. Někteří zákazníci byli sice ze začátku trochu opaření, aniž bych je polil, ale i oni si celkem brzy zvykli na číšníka s černou kávou a bílou holí.

Ačkoliv jsem zde pracoval od nevidím do nevidím, tak jsem se s Lucií setkal teprve podruhé, a rychle jsem hledal způsob, jak zrušit rovnítko mezi nevidět = nevědět, protože komunikace s někým, kdo prožívá celý svůj život bez poslechu pro mě byla velká neznámá.

Má „neposlušná“ kolegyně sice uměla dobře odezírat, jak ale získat jistotu, že podle mého zadání uvaří kávu ze spolku a ne od žida? Tu zpětnou vazbu jsem viděl dost černě.
Já ani ona neumíme lormovat, psaní do dlaně lechtalo a při větší rychlosti připomínalo hádání z ruky. To, že umím latinku, by se u zákazníků setkalo s povděkem nejspíše proto, že při zkoušce psaní na záda se mi nechtěně málem podařilo již při první větě dvakrát rozepnout Lucii podprsenku... Po dobrém nápadu ani vidu, ani slechu.

A pak se mi za černými brýlemi rozsvítilo: „Kdyby byl nějaký problém, tak jsem na mobilu!“ SMSka se přece nemusí odesílat a můj ozvučený telefon je to správné médium. Slova jsou vidět i slyšet, a ta rychlost! Zkusili jsme to a – světe, nediv se - perfektně to fungovalo.

Mobil šel z ruky do ruky, brzy jsme si „povídali“ jen ve zkratkách. I Jan Ámos by měl určitě z téhle psací tabulky radost, přestože jsme v rámci modernizace přešli z břidlice na křemík.

„Promiňte, že se ptám, ale vy opravdu nevidíte a ona neslyší? A to tady zvládnete celý den sami?“ zeptal se jednou jistý zákazník a po mém přitakání nám složil nechtěně roztomilou poklonu: „Tak takovýhle podnik jsem ještě nikde neviděl, ani o něm neslyšel.“

A tak jsme vlastně vytvořili namísto internetové kavárny kavárnu mobilní, a to jsme s ní ani trochu nehnuli z místa.

Ozvučený mobilní telefon se pro mě postupně stal nejen při komunikaci s Lucií nezbytným mobiliářem – záznam rezervace stolů a větších objednávek, stopování času při přípravě čajů, kalkulování účtů, poslech namluvených knížek při absenci kávylačných zákazníků a v neposlední řadě budíček upozorňující na fakt, že je třeba zavřít krám a jít spát.

V té kavárně jsem zažil mnohé a každoročně se do ní na týden jako dobrovolník vracím. Kavárnu totiž dočasně zcela zatemníme, přejmenujeme ji na „Potměchuť“, „U potemníka“ či „Pod svícnem“ a seznamujeme v ní veřejnost s realitou života nevidomých. Vyžaduji pak po hostech, aby si vypnuli své mobily, protože by světlem narušovali atmosféru „tmářství“.

Několik zákazníků se mi přiznalo, že si v této situaci připadalo bez, byť neozvučeného, mobilu velmi handicapováno. A tak jim občas během té černé hodinky vyprávím, jak jsme tenkrát s Lucií, bez ohledu na operátora či sílu signálu, kooperovali a vysílali signály o tom, že tenhle „kamarád na baterky“ dokáže úžasně rušit hranice mezi světy tmy a ticha.

V literární soutěži Internet a můj handicap se během uplynulých deseti ročníků sešly příspěvky popisující, jak internet nebo mobil pomáhají vyrovnat se s nejrůznějším zdravotním postižením. V roce 2011 vítěz Lukáš Treml ukázal, že technologie dokáží i zdánlivě nemožné – jako třeba že umožní perfektní komunikaci a spolupráci nevidomého s neslyšící kolegyní.

Nyní BMI sdružení vyhlásilo již 11. ročník této literární soutěže. Soutěžní práce může mít rozsah  maximálně 600 slovAutoři by v ní měli vyjádřit na základě vlastní zkušenosti, jak jim internet nebo telefon pomáhá vypořádat se s daným handicapem. Uzávěrka soutěže je 22. února 2015.  Na vítěze čekají 7000, 5000 a 3000 Kč od Ery a další hodnotné ceny. Výsledky budou vyhlášeny na konferenci INSPO 28. března 2015 v Kongresovém centru Praha. Propozice soutěže jsou na stránkách konference. Inspirovat se mohou soutěžící nejlepšími příspěvky z minulých ročníků.

Autor: Konference INSPO | pondělí 12.1.2015 16:39 | karma článku: 9,26 | přečteno: 443x
  • Další články autora

Konference INSPO

Úsměv prosím!

Jsou tři hodiny ráno sobota 12. března 2016 a je nejvyšší čas vstát a připravit se na cestu. Cílem je Kongresové centrum až v Praze. Spěchám.

21.3.2016 v 18:09 | Karma: 10,87 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost

Konference INSPO

Internet a můj handicap: Poprvé zvítězil neslyšící autor

Dvanáctým vítězem literární soutěže Internet a můj handicap byl na konferenci INSPO v Kongresovém centru Praha 12. března vyhlášen Alexandr Zvonek. Poprvé tak soutěžvyhrál neslyšící autor.

20.3.2016 v 21:18 | Karma: 6,81 | Přečteno: 119x | Diskuse| Společnost

Konference INSPO

Život desetiletého aspíka

Jmenuji se Martin, je mi 10 let a mám Aspergerův syndrom. K tomu mám několik dalších diagnóz, např. obsedantně kompulzivní poruchu, úzkostnou poruchu, několik fobií...atd.

13.2.2016 v 22:28 | Karma: 16,15 | Přečteno: 554x | Diskuse| Ostatní

Konference INSPO

Poslední týden pro autory s handicapem

Osud jim nadělil zdravotní postižení nejrůznějšího druhu. Někdo nevidí, jiný neslyší, další je upoután na vozík, jinému komplikuje život duševní onemocnění či třeba následky mozkové mrtvice, jedno mají ale společné.

1.2.2016 v 19:20 | Karma: 5,43 | Přečteno: 101x | Diskuse| Ostatní

Konference INSPO

Ivona Březinová: Jako spisovatelku mě láká jinakost

Spisovatelka Ivona Březinová byla v posledních třech ročnících literární soutěže Internet a můj handicap členkou poroty.

10.1.2016 v 22:48 | Karma: 5,35 | Přečteno: 104x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59,  aktualizováno 

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

Žena zápasila s policisty o nůž, jednoho pořezala a sama se bodla do břicha

2. května 2024  11:44

Policisté pomáhali v Sušici na Klatovsku ženě, která byla rozrušená a chtěla si ublížit. Před...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Prodej rodinného domu, 365 m2, Čermná nad Orlicí
Prodej rodinného domu, 365 m2, Čermná nad Orlicí

Čermná nad Orlicí - Velká Čermná, okres Rychnov nad Kněžnou
3 370 800 Kč

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 336x
Konference INSPO (Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami) usiluje o začlenění lidí se zdravotním postižením do běžného života, informuje je o technických novinkách umožňujících jim lépe se vyrovnat se svým handicapem. Nabízí rovněž prostor pro setkávání lidí s jakýmkoliv zdravotním postižením s pracovníky pomáhajících organizací, představiteli státní správy a odborníky. Od roku 2005 jsou v rámci konference vyhlašovány výsledky literární soutěže Internet a můj handicap, v níž soutěžící popisují své zkušenosti s internetem v kombinaci se svým postižením. Od šestého ročníku organizátor soutěže – BMI sdružení – rozšířil soutěž tematicky o možnost vyjádřit, jak pomáhá lidem se zdravotním postižením také telefon.

Seznam rubrik

Oblíbené články