Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Beknutí muntžaka listového

Stoupám se stále těžknoucím batohem zavátým srázem Himálaje. Jsem nyní nad výší Mont Blancu, kamarádi dávno zmizeli v bílé tmě na cestě do tábora. Nemůžu dýchat, jsem unavená a tolik se mi chce spát… něžné vločky se mi těžce snášejí přes oči. Neochotně se probouzím.

Proti mně stojí v záplavě vloček nezřetelná postavička miniatury jelínka. Zírá na mne bez jakékoli známky strachu. Po snad nekonečné chvíli pohodí hlavou, bekne a zmizí ve vánici. Jakoby říkal: nevzdávej to, jdi dál!

O deset let později mi glaukom navzdory operacím vyničil levé oko a tři čtvrtiny pravého. Život pro mne od dětských let znamenal psaní, hektický dech novinařiny včetně cestování po celém světě, akčních reportáží. Tak tohle je konec. Vzdám to...

Tím „beknutím himálajského jelínka“ neboli kopancem do zadku jsou pro mne vzpomínky na paralympiádu v Naganu a skvělé výkony nevidomých sportovců. Na paralympiádě v Sydney jsem viděla, jak kvadruplegici, hráči bocciy, soustřeďují sílu do pár zbývajících neuronů v krční páteři pro zlatou medaili, vozíčkáři vrhají oštěp bez pomoci kmitu dolní části těla, jednonozí cyklisté dosahují jen o pár sekund nižšího času, než nejlepší dvounohý rekordman, neslyšící česká sjezdařka nemá v Davosu konkurenci...

Ale mám ještě světu co říct?

Nejde jen o obsah. Ano, píšu rychle, ale prostě prstík padni, kam padni. Bez zrakové kontroly je taková rychlost k ničemu. V Tyfloservisu má zkušená lektorka pochybnosti – od třinácti do padesáti let psaní se zrakovou kontrolou a zlozvyky z toho plynoucími, tohle lámat přes koleno je prý skoro nemožné. Do pytle, vypracovala jsem se z myčky nádobí na redaktora. Deset let dálkového studia jsem taky zvládla. Driluji fjfj, až si zadělám na zánět karpálního tunelu. Dobrá. Tak umím psát poslepu. Ale co dále?

Nejhorším psychickým propadem pro mne ani tak není postupná ztráta zraku, ale náhlá nečinnost. Tolik prázdných hodin… připadám si v 53 letech ještě příliš mladá na takto bezútěšné dny zaplněné sice odpočinkově, ale neužitečně.

Díky internetovému kontaktu na Středisko pro nevidomé a slabozraké Dědina se učím vedle chůze s holí, košíkaření, mazlení s hlínou a dalšími dovednostmi ovládat počítač s hlasovým výstupem a skenovat. Díky tomu získávám na rok práci. Legislativní nejistoty kolem zaměstnávání handicapovaných posílají tuto firmu zaměstnávající neslyšící, tělesně postižené i mne kamsi na dno. Slušně řečeno.

Po pravdě, nepotkat mě slepnutí, asi bych v informačních technologiích ustrnula na úrovni doby kamenné mých dnes přece jenom takřka 60 let, spokojená, že umím číst a psát maily, napíšu a uložím článek tam, kam chci.

Jenomže život na našich slepeckých internetových konferencích je převelice čilý a nedá člověku usnout na vavřínech. A tak se dozvídám, jak převádět jednotlivé textové, video či audio formáty. Kamarád počítač mě přivádí k různým slepeckým knihovnám, pro něž tu sama nějakou tu knížku naskenuji či opravím, v dalších nacházím hotové poklady mnou vroucně milovaných autorů.

Díky ozvučenému počítači zjišťuji, že je nesmysl platit v bance za kdeco, když jiná mi nabízí vše zcela zdarma, o vyšším úroku nemluvě. Dokážu si spočítat, nakolik je pro mne vhodný ten či onen operátor. Měsíčně tak ušetřím sedm stovek.

Další braillnet konference mě zase nutí uvažovat o dotykovém telefonu. Ano, i slepci dokážou pomocí blind friendly aplikací ovládat dotykový iPhone či android. Díky tomu se také dozvídám o dalších neuvěřitelných možnostech, jako jsou hlasové navigace.

Dnes jsem po zápalu plic musela na vyšetření kdesi na Kladně. Zadala jsem do mého smartíka adresu. Hlasová navigace mě dovedla perfektně, ani jsem se moc nepřizabila.

Mimochodem, díky netu se po čtrnácti letech dozvídám jméno toho himálajského jelínka. Jmenuje se Muntiacus putaoensis, česky muntžak listový. Podle wikipedie byl objeven roku 1998. Já ho viděla o čtyři roky dříve.

Olga Vyskočilová se svým textem obsadila 3. místo v 11. ročníku literární soutěže Internet a můj handicap. Do letošní soutěže došlo 30 příspěvků. Všechny si je můžete přečíst na http://inspo.cz/internet-muj-handicap.

Představení paní Olgy ZDE

Autor: Konference INSPO | středa 8.4.2015 19:38 | karma článku: 7,57 | přečteno: 166x
  • Další články autora

Konference INSPO

Úsměv prosím!

Jsou tři hodiny ráno sobota 12. března 2016 a je nejvyšší čas vstát a připravit se na cestu. Cílem je Kongresové centrum až v Praze. Spěchám.

21.3.2016 v 18:09 | Karma: 10,87 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost

Konference INSPO

Internet a můj handicap: Poprvé zvítězil neslyšící autor

Dvanáctým vítězem literární soutěže Internet a můj handicap byl na konferenci INSPO v Kongresovém centru Praha 12. března vyhlášen Alexandr Zvonek. Poprvé tak soutěžvyhrál neslyšící autor.

20.3.2016 v 21:18 | Karma: 6,81 | Přečteno: 119x | Diskuse| Společnost

Konference INSPO

Život desetiletého aspíka

Jmenuji se Martin, je mi 10 let a mám Aspergerův syndrom. K tomu mám několik dalších diagnóz, např. obsedantně kompulzivní poruchu, úzkostnou poruchu, několik fobií...atd.

13.2.2016 v 22:28 | Karma: 16,15 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní

Konference INSPO

Poslední týden pro autory s handicapem

Osud jim nadělil zdravotní postižení nejrůznějšího druhu. Někdo nevidí, jiný neslyší, další je upoután na vozík, jinému komplikuje život duševní onemocnění či třeba následky mozkové mrtvice, jedno mají ale společné.

1.2.2016 v 19:20 | Karma: 5,43 | Přečteno: 101x | Diskuse| Ostatní

Konference INSPO

Ivona Březinová: Jako spisovatelku mě láká jinakost

Spisovatelka Ivona Březinová byla v posledních třech ročnících literární soutěže Internet a můj handicap členkou poroty.

10.1.2016 v 22:48 | Karma: 5,35 | Přečteno: 105x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím schválila vláda. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 337x
Konference INSPO (Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami) usiluje o začlenění lidí se zdravotním postižením do běžného života, informuje je o technických novinkách umožňujících jim lépe se vyrovnat se svým handicapem. Nabízí rovněž prostor pro setkávání lidí s jakýmkoliv zdravotním postižením s pracovníky pomáhajících organizací, představiteli státní správy a odborníky. Od roku 2005 jsou v rámci konference vyhlašovány výsledky literární soutěže Internet a můj handicap, v níž soutěžící popisují své zkušenosti s internetem v kombinaci se svým postižením. Od šestého ročníku organizátor soutěže – BMI sdružení – rozšířil soutěž tematicky o možnost vyjádřit, jak pomáhá lidem se zdravotním postižením také telefon.

Seznam rubrik

Oblíbené články