Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zpřísňujeme pravidla pro hlavní stranu blogů

Základním mottem blogů iDNES.cz zní: každý může psát, o čem se mu zlíbí a jak se mu zlíbí. Nicméně jen v případě, že respektuje pravidla hry.

A ta někteří blogeři nerespektují. Možná proto, že nechtějí, možná proto, že je jen neznají. Ať tak nebo onak, výsledek je, že se na hlavní straně blogu objevují články, které se do značné míry nebo zcela míjí se základními principy novinářské etiky. Proto jsme nyní v tom smyslu upravili Kodex blogera a ano, budeme přísnější. 

Kodex blogera platný od 1.12.2015

Víme, že blogeři vesměs nejsou profesionální novináři, pokud ale chtějí psát o závažných tématech, musí si nejzákladnější principy pro psaní článků osvojit. Autoři, kteří tyto principy nerespektují, pracují obvykle s nevěrohodnými nebo žádnými zdroji, oblíbeným zdrojem bývá i agentura JPP, tedy Jedna paní povídala, či hoax. Články v tom případě bývají pouhými koktejly pravd, polopravd a nepravd, z nichž jejich autoři konstruují a za fakta vydávají závěry, o nichž jsou skálopevně přesvědčeni. To ale pro seriózní článek nestačí. 

Podobné články se sice tváří jako takřka investigativní žurnalistika, přitom ale slouží spíše jako zbraň pro šíření té či oné doktríny. Metoda "jsem přesvědčen, že to tak je, tudíž to tak je" je ale u témat, která se přímo či nepřímo dotýkají konkrétních lidí, nepřípustná. 

Jak psát dobrý blog

Pokud někdo má za to, že přistání na Měsíci se ve skutečnosti odehrálo v hollywoodských ateliérech, nechť. Jestli je kdo přesvědčen, že dvojčata odpálili sami Američané, nebo že vlády celého světa v dokonalém utajení pouští na prostý lid z letadel chemikálie, aby byl lid poslušnější, co by ne. Legrace musí být. Jestli ale někdo vystupuje jako (obvykle poslední statečný a nezávislý) autor, který odhaluje věci, "o kterých mainstream mlčí", musí to dělat korektně.

A je přitom zcela a naprosto jedno, v čí prospěch či neprospěch bloger píše, koho nebo co kritizuje, či naopak obhajuje. Je zcela legitimní psát kriticky či naopak vstřícně vůči komukoli a čemukoli, pokud k tomu autor užívá korektní prostředky. 

Budeme proto striktně a uznáváme, přísněji než dosud, vyžadovat, aby články na hlavní straně blogu byly relevantně ozdrojované a byly prosty generalizujících odsudků, svatoválečnické rétoriky ap. 

"Cenzura!" ozvou se jistě mnozí. Kdo se ale podívá pozorně, najde na blogu ostře vyhraněné články vůči čemukoli a komukoli, stejně jako články obhajující či dokonce adorující. O cenzuře tedy těžko mluvit, jakkoli víme, že řada lidí je přesvědčena o tom, že blogy cenzurujeme, stejně jako řada jiných lidí je přesvědčena o tom, že dáváme prostor extrémistům, a používá všechny možné páky k tomu, aby dosáhla svého. Marně, nutno podotknout. 

Jak řečeno výše, naše filozofie je jednoduchá - piš o čemkoli a komkoli jakkoli, zachovávej u toho ale pravidla hry. Je jistě legitimní názor, že svoboda projevu je nedělitelná, a buď je, nebo není. Nic mezi. A stejně legitimní názor je, že svoboda projevu, pokud neobsahuje druhou stranu téže mince, tedy zodpovědnost, je pouhá parodie na svobodu projevu. My zastáváme ten druhý názor. S tím, že blogy jsou tu nejen pro blogery, ale také pro jejich čtenáře. Jaká bude úroveň blogů, taková bude i úroveň a očekávání čtenářů. Ti blogeři a čtenáři, jimž konvenují rychloobrátkové, nedůvěryhodné články (hlavně, že teče krev), si jistě najdou jiné pole působnosti. Na hlavní straně Blog iDNES.cz to ale nebude, jak ostatně někteří blogeři již z vlastní zkušenosti ví. 

Jan Dvořák, Tereza Janků, Tereza Boehmová, Petra Bangová

 

      

Autor: Blog Info | úterý 1.12.2015 15:54 | karma článku: 23,51 | přečteno: 2873x
  • Další články autora

Blog Info

Začalo finále Blogera roku 2022. Dejte hlas svým favoritům a hrajte o ceny!

Nominační kolo je za námi a jako každý rok přichází ta nejdůležitější část ankety. Kdo z třicítky blogerek a blogerů uspěje v trojici kategorií? Hlasujte pro své favority a získejte ceny od partnera soutěže, vydavatelství HOST

29.5.2023 v 9:17 | Karma: 20,33 | Přečteno: 7217x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Startuje Bloger roku 2022. Hrajte s námi a nominujte své oblíbené autory!

Tradiční anketa blogu iDNES.cz je zase tu. Vybírejte své autory a nechte je dojít až na zdejší blogerský olymp! A stejně jako jindy ceny dostanou nejen vítězní blogeři, ale také vy, hlasující.

9.5.2023 v 9:01 | Karma: 13,77 | Přečteno: 2348x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Je dobojováno. Nepomohl ani Mára, ani Jezulátko

Další přímá volba prezidenta ČR je za námi. Hlavou státu bude příštích pět let bývalý voják Petr Pavel, který porazil kandidáta hnutí ANO Andreje Babiše. Jak volbu vnímali blogeři? A jaké jsou bezprostřední reakce?

28.1.2023 v 15:59 | Karma: 19,96 | Přečteno: 13293x | Diskuse| Politika

Blog Info

Soutěž hlasujících: komu letos připadly vouchery?

Jako již tradičně i tentokrát se hrálo nejen o stupně vítězů v soutěži Bloger roku, ale také o ceny pro hlasující. Podívejte se, na koho připadl šťastný los!

1.7.2022 v 12:19 | Karma: 10,52 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Fotovideoblog: Předávání cen Bloger roku 2021

Znovu jsme se společně potkali na blogerském srazu, tentokrát v tradičním předprázdninovém termínu. Stejně jako loni v restauraci Tiskárna, v centru Prahy. Kdo nakonec na sraz dorazil? A kdo získal Cenu redakce? Podívejte se!

29.6.2022 v 9:25 | Karma: 21,11 | Přečteno: 2086x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 758
  • Celková karma 25,08
  • Průměrná čtenost 7571x
Adminy blogu jsou Patrik Banga, Tereza Janků, Helena Skočová a Veronika Krátká. Pokud chcete komukoli z nich napsat, adresa je vždy: jmeno.prijmeni@idnes.cz. Nebo pište na společnou adresu admin.blog@idnes.cz.

Průměrný počet aktivních příjemců služby v EU podle čl. 24 odst. 2 nařízení 2022/2065/EU za období 1.7.2023 až 31.12.2023 činí 1942019.