Studenti zase píší noviny

Studenti si během podzimu znovu vyzkoušejí, jaké to je psát do novin. Na speciál blogu Studenti čtou a píší noviny na iDNES.cz můžete - stejně jako před rokem - několik týdnů nahlížet pod pokličku toho, co si myslí čeští středoškoláci o současném dění a o tématech, která se jich přímo dotýkají.

Články, z nichž některé budou vycházet na blogu iDNES.cz a další v deníku MF DNES, nebudou jedinou součástí projektu. Studenti ze 790 tříd českých středních škol budou totiž každý den dostávat zdarma MF DNES a využívat ji při výuce. Už v minulém "kole" akce sledovali v novinách různé slohové útvary, všímali si uspořádání novin a hledali články související s probíranou látkou.

V MF DNES i v blogu Studenti čtou a píší noviny budou vycházet vybrané texty, ve kterých se budou studenti zamýšlet nad zadanými tématy. První dva týdny budou psát o moderní výuce, vztazích mezi žáky a učiteli, o natáčení učitelů na mobil či o vývoji spisovné češtiny. Práce na další dvě témata, která se studenti dozvědí až v průběhu projektu, budou v novinách vycházet až do 21. listopadu. Zatím lze prozradit jen to, že druhému tématu bude vévodit slovo "rodina", třetímu "zahraničí". Kromě toho, že články budou vycházet na blogu iDNES.cz a v deníku MF DNES, budete moci se studenty na blogu iDNES.cz také diskutovat. Na blogu Studenti čtou a píší noviny si můžete přečíst i texty, které vyšly v rámci projektu loni na podzim, současnou část projektu na blogu odstartoval článek Nestálé know how kantořiny Jana Hrubeckého z Hradce Králové. 

Středoškolští studenti dostanou prostor v novinách počtvrté (na blogu iDNES.cz podruhé). Poprvé si projekt vyzkoušeli pražští a středočeští studenti v květnu 2007. Na podzim téhož roku se přidaly i všechny ostatní kraje. Do zatím posledního kola se letos na jaře zapojilo 23 700 studentů z celého Česka, do redakce poslali téměř 8 tisíc příspěvků. V právě odstartovaném podzimním kole bude noviny dostávat stejný počet studentů.


 

 

Petr Suchomel MF DNES, Jan Dvořák iDNES.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Blog Info | pondělí 13.10.2008 15:59 | karma článku: 14,93 | přečteno: 2524x