I po mrtvici se dá žít skoro normálně

Neurolog Václav Lukáš prodělal mrtvici čili cévní mozkovou příhodu před čtyřmi lety. Dnes na blogu na iDNES.cz a také třeba v pořadu Co vás zajímá Českého rozhlasu Plzeň píše a mluví o tom, jak se od ní nedat srazit na kolena.

Lidově mrtvice, odborně cévní mozková příhoda nebo iktus je kvůli životnímu tempu čím dál častější, a velmi kruté onemocnění. Co prožívá člověk stižený mrtvicí? Poznává nás? Slyší, vnímá? Můžeme mu vůbec pomoci? „Ano!“ říká Václav Lukáš v pořadu Co vás zajímá v plzeňském studiu Českého rozhlasu, který si můžete poslechnout v nahrávce v tomto článku. 

Poslechněte si svědectví člověka, který příhodu prodělal, prošel všemi jejími fázemi, překonal nejhorší stav, vzepřel se a vrátil se – i díky významné pomoci rodiny – do života. „Dokud někoho neklepne, tak se o to nezajímá,“ varuje Václav Lukáš a dělá proto všechno, abychom my zdraví příhodu neutrpěli. A když už se to přece stane, dává naději jak těm, které příhoda stihla, tak jejich blízkým.

V rozhovoru, v němž vystoupil společně s Janem Dohnálkem, ředitelem společnosti Ictus, která se zabývá poradenstvím, prevencí a pomocí postiženým cévní mozkovou příhodou a jejich rodinám, mluví o mozkové mrtvici z pozice člověka, který atak nejen přežil, ale žije nyní znovu plnohodnotný život, i když s poněkud posunutým vnímáním toho, co je skutečně důležité. 

Na podzim tohoto roku proběhne akce na podporu boje proti mrtvici a jejím následkům.
Vyvrcholí Mezinárodním dnem mozku 29.října 2013.
Podrobnosti najdete před akcí na webu sdružení Ictus i na webu Václava Lukáše. 

Jedním z nejzávažnějších okamžiků je podle doktora Lukáše stav těsně po mrtvici. „První moment je šíleně důležitý,“ říká Václav Lukáš. Duše člověka stiženého iktem se ocitne ve strašlivé situaci - neví, co se s ním děje, je ztracen, zmaten, má strach. Je extrémně důležité, aby se mu právě v té chvíli dostalo psychické a psychologické podpory. „Žel, neděje se tak,“ říká.

Blog Václava Lukáše najdete zde, jeho web tady.

Stránky společnosti Ictus naleznete na této adrese.

Pořad Co vás zajímá moderuje Soňa Vaicenbacherová.

-jdv-

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Blog Info | pátek 29.3.2013 16:50 | karma článku: 25,68 | přečteno: 3822x