Fotosoutěž: Andrea Anna Peldová chce vidět vaše šuplíky

Napadlo ji, že ne každý fotograf je dost odvážný, aby si založil blog. Těmto plachým bytostem už druhým rokem háže rukavici v podobě Fotografické soutěže pro čtenáře Blog iDNES.cz. Loni se ještě s porotci skládala na dvoutisícovou odměnu pro vítěze, letos už neznámý umělec obdrží kromě nevyčíslitelného sebevědomí i týdenní pobyt ve Špindlerově mlýně.

Jsem nadšenec "dělat lidem radost".Andrea Anna Peldová

Proč Vaše soutěž patří jen čtenářům blogů iDNES.cz a samotní blogeři se zúčastnit nemohou?

Bloger bez čtenáře je něco jako tělo bez ruky. Je až neuvěřitelné kolik lidí naše blogy sleduje. To potěší každého z nás. Z toho důvodu jsem začala hledat cestu, jak udělat radost právě čtenářům. Ne každý má potřebu blogovat a zveřejňovat své fotografie. V šuplíku jich má spoustu, a protože jsem ženská zvědavá, ráda bych je viděla.

Letos proběhne už druhý ročník. Jaký byl ten loňský první?

V porotě se sešli Marek Trizuljak, Richard Horák, Karel Boháček a já. Nejvíc se nám líbil Dívčí portrét Evy Hůlové, ke které se velice pěkně vyjádřil Marek: „Je to dokonalá fotografie. Má výraz, tajemství, výborné technické provedení."

 

Která soutěžní fotografie se nejvíc líbila Vám?

Uchvátila mě Basistka, má silný výraz a duši. Když si vzpomenu na loňský ročník, vybaví se mi právě ona tajemná žena.

 

V čem jsou umělecké soutěže přínosné?

Jsem fotografický amatér a velký nadšenec „dělat lidem radost.“ Evě Hůlové rodiče nevěřili, že v ní něco je. Po vítězství od nich dostala svou první zrcadlovku. To je přesně to, v čem vidím přínos.

Lze vůbec fotografie nějak hodnotit?

Lze. Pocitem. Co člověk, to jiný pohled. Co fotograf, to jiné oko. Každému chutná něco jiného. Pan Miroslav Horníček kdysi řekl: „Fotografie je chodící oko. Klusající zřítelnice. Buď někdo vidí, co se má fotografovat, anebo nevidí. Když to vidí, tak to uvidí i bez fotoaparátu. Tím aparátem to jenom sdělí. To je jako když má někdo myšlenky a píše je. Píše už to, co měl dřív, než vzal pero do ruky. Kdežto někdo může mít v každé ruce pět per, a když nemá myšlenky, tak nemá co sdělovat.“ A proto - zaujmou mě myšlenky, které někdo napíše fotoaparátem.

 

Vítězné fotografie 1. ročníku fotografické soutěže pro čtenáře Blog iDNES.cz.

 

Jak se dohodnete s ostatními porotci?

Letos jsem si přizvala Marka Trizuljaka, Richarda Horáka a Alexandru Synac. Tak snad česky? :-)

Sehnala jste sponzory nebo ceny hradíte sama?

Vítězka loňské soutěže získala 2 000 Kč, na což se celá porota složila. Richard přidal autorskou fotografii vyvolanou na kvalitním fotopapíře. Marek věnoval vítězce autorskou mísu z taveného a ohýbaného skla. Tímto Vám ještě jednou Marku, Richarde a Karle děkuji. Letos se mi podařilo sehnat sponzory, proto budu moci ocenit hned první tři nejlepší fotografie. První místo dostane týdenní pobyt pro dva v Horském hotelu ve Špindlerově Mlýně, druhé víkendový pobyt pro dva také tam a třetí místo ocením tisícikorunou.

 

Přečtěte si pravidla a zapojte se!

 

V jakých intencích budou letos zúčastnění čtenáři blogů iDNES.cz fotit?

S porotou jsme vybrali téma Můj domov – Můj svět. Je to takové vlastenecké nebo vlastní téma. Prostoru je v něm mnoho. Pro mě osobně je domov maminka a svět táta. Fotoaparát bych nasměrovala ke kořenům. K lidským kořenům.

Adam El Chaar

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Blog Info | pátek 1.8.2014 9:00 | karma článku: 15,98 | přečteno: 2607x