Co a proč vybíráme do rubriky Zaujalo nás

Týdně na blogu iDNES.cz přibudou stovky článků. To je opravdu hodně, a čtenáři se v nich mohou ztrácet. Proto mají několik možností, jak zde najít texty, které z rozličných důvodů zasluhují pozornost.

Jednou z možností jsou žebříčky čtenosti a karmy. Čtenost udává počet zobrazení (tedy to, kolikrát si čtenáři článek otevřeli), karma pak říká, kolik těchto čtenářů článek skutečně zaujal. Žebříčky podle karmy jsou dva – oba se generují automaticky na základě vzorců, v nichž se zohledňuje více faktorů. V případě první karmy hraje značnou roli celková čtenost článku, karma2 sleduje nikoli počet přečtení, nýbrž poměr počtu přečtení a počtu kliků na karmu. Do tohoto žebříčku (karma2) se tedy mohou dostat i články s nižší čteností, které však zaujaly větší procento svých čtenářů. Žebříček se zobrazuje na hlavní straně blogu jako rubrika Zaujalo vás.

Vedle rubriky Zaujalo vás nabízíme našim čtenářům k pozornosti články, které zaujaly administrátory blogu. Rubrika Zaujalo nás je tedy rubrikou výběrovou, kterou sestavují administrátoři blogu a není generována automaticky. Rubriky Zaujalo nás a Zaujalo vás se nedublují, což je dobře a je to záměr. Rubrika Zaujalo nás si klade za cíl upozornit na kvalitní texty (psané i pro menšinové publikum), které se věnují zajímavým – i okrajovým – tématům.

Jde o texty, které by v běžné soutěži o titulní stranu blogu, kde vyhrávají většinou aktuální a politické články, či o místo v automaticky generovaném Zaujalo vás, nenašly místo, protože to většinou nejsou texty politické ani určené většinovému čtenářstvu, a proto by v běžné soutěži zapadly. To by byla škoda. Rubrika Zaujalo nás proto vyzdvihuje texty, jako jsou zajímavé fotoblogy, básně, povídky, cestopisy, ale třeba i originální vlastní recepty, fejetony, texty věnující se vztahům, módě, dětem a tak podobně.

Proto se rubriky Zaujalo nás a Zaujalo vás „míjí“, jak píše například Jaroslav Moučka. Nemělo by smysl, aby se ve všech třech rubrikách (titulní strana, zaujalo vás/nás) objevovaly stejné texty, (i když někdy k překrytí dojít může) protože by byla škoda nedopřát místo na slunci i dalším kvalitním autorům, kteří ale nesbírají body na výbušných titulcích a politických tématech.

-red-

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Blog Info | úterý 4.10.2011 20:20 | karma článku: 17,87 | přečteno: 2232x