Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

Halfunx

21. 2. 2012 13:19
Školné samozřejmě ne.

Stát celkově nemá peníze (pominu to kam se ztrácí) a potřebuje najít zdroje. Ti co přináší hodnoty pracují a platí daně. Daně z kde čeho, dokonce i z jedné daně daň další. Zvýšení daňové zátěže je dost výbušné téma. Tak někdo přijde s nápadem jak zdanit i ty, kteří ještě navydělávají. Uděláme daň z mozku, rozumu. Kdo má dost rozumu na studium bude platit daň, zadluží se dopředu a uhradí to až bude vydělávat. Platit bude společně s jinými daněmi i skrytou daň z mozku. Za svůj úspěch zaplatíš. Dnes vychází jedno studium mimo bydliště cca 10.000,- Kč/měsíc. Pokud má rodina dvě děti je to 20.000,- Kč/měsíc. A školné 6.600,- Kč/měsíc na dvě děti. Celkem odhad 26.600,- Kč/měsíc. Rodina s průměrným platem (2x24.000,-Kč) tohle neufinancuje. Studovat bude kdo na to má, jenže peníze nejsou vždy rozum. Postupné blbnutí národa je cesta do pekel.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

20. 2. 2012 20:07
Obávám se, že tam máte několik fatálních omylů

"... Student bude tím, kdo si za služby platí a může si diktovat podmínky...." - řekl bych, že povětšinou budou školné platit rodiče. Tudíž oni by měli být těmi, kdo kontrolují plnění.

Dále je třeba si ujasnit, ZA CO se to "školné" vlastně platí. (Což mimochodem bývá v obvyklém prostředí jasné hned v počátcích "smluvního vztahu" a rozhodně se to "nediktuje" (nemění) v průběhu.) Normálně by člověk očekával, že za to, že bude student vzdělán - tudíž naopak, aby učitel dostál této své povinnosti, měl by být přísný a nic neprominout. V českém prostředí je to silně posunuté - rodiče často požadují službu jakési "úschovny", v jejímž závěru bude vystaven "papír". Skutečné vzdělání je víceméně nežádoucí. Zde by ovšem měl zasáhnout stát, neboť je to on (a bude v převážné míře i když se zavede školné), kdo službu platí. A pokud nepožaduje službu "úschovny", tak by měl školy, jež tuto službu poskytují, eliminovat.

0 0
možnosti
C

ChanaJA

25. 2. 2012 19:23
Re: Obávám se, že tam máte několik fatálních omylů

Bohužel aby učitel donutil žáka něčemu se naučit, tak také musí být přísný. Když bude přísný, dá horší známky a tím zhorší celkový průměr známek na vysvědčení. Takže žák dostane méně bodů za prospěch, když se bude hlásit na vysokou školu a bude tím "znevýhodněn". A tady se nám spojuje začarovaný kruh. Který z rodičů podpoří učitele a nechá své milované a nejlepší dítě jen tak "znevýhodnit" jen protože je to správné? Když jsem byli malí, kamarád přišel domů a řekl, že mu paní učitelka dala facku. Jeho tatínek se pořádně napřáhl a dal mu další a až potom se zeptal "A za co?" Upřímě, vážně si myslíte, že většina rodičů je stejná? Moc tomu nevěřím, i když bych si přála, aby to tak bylo...

0 0
možnosti
KL

Tipeq

20. 2. 2012 19:58
Pomohlo by zrušit nebo omezit

výhody plynoucí ze statutu studenta. Celá řada studentů "studuje" jen za tímto účelem - alimenty, soc.dávky, možnost práce načerno, levnější doprava atd. Školné (ani bych to tak nenazýval) by pak stačilo symbolické - klidně i vratná kauce, pokud úspěšně dostuduje.

V českých podmínkách, které panují by bylo nebezpečné platit za opakovaný ročník. Už ted na mnohých středních školách nerozhodují o opakování ročníku znalosti studenta, ale početní stavy ve třídách. Je-li třeba student se vtipně "zrecykluje" a přinese škole podruhé peníze.

1 0
možnosti
  • Počet článků 376
  • Celková karma 13,89
  • Průměrná čtenost 1897x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy