Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SH

hedvik.blog.idnes.cz

18. 2. 2011 9:05
Čeština

Bodeť by neměly děti problémy s češtinou a čtením když už v mateřských školách do nich cpeme angličtinu! Naučme je nejdříve česky, čtěme jim česky, mluvme na ně česky bez anglických patvarů a situace se zlepší. Ministry bych jim rozhodně jako příklad nedával. Tam se občas ztrácím i já když analyzuji jakým mluví jazykem. Jestli to takto půjde dál, budeme mít rodné listy v angličtině. Kam ten svět spěje? Chcete-li se učit cizímu jazyku, proč ne? Ale měla by to být volba - nikoli povinnost!!!

0 0
možnosti
MK

Kousavka

23. 2. 2011 8:24
Re: Čeština

Proč by se děti nemohly učit ve školce anglicky? Ony mají - na rozdíl od dospělých - prázdný mozeček a dva jazyky zvládnou levou zadní. Víš, jaký je rozdíl mezi dítětem a dospělým? Že dítě se učit nechce, ale jde mu to. Dospělý by se učit chtěl, ale už mu to nejde.

0 0
možnosti
VH

cvlad

26. 1. 2011 21:18
Souhlas.

0 0
možnosti
P1

poradce 123

25. 1. 2011 18:24
Cha, v práci s textem jsme na světové špičce

Stačí se podívat na třicet let výzkumné práce Davida Grubera a do jeho knih o efektivním čtení, o vyhmátnutí smyslu textu aj. Vygooglujte si. Čert ví, proč si toho ministerstvo školství tak dlouhou dobu neráčilo všimnout...

0 0
možnosti
PZ

Psí zadek

25. 1. 2011 21:17
Re: Cha, v práci s textem jsme na světové špičce

Možná bychom byli na špici, kdyby Gruber za své kurzy rychločtení nechtěl tak nehorázné peníze ;-)

0 0
možnosti
X

xs123

25. 1. 2011 13:57
Problém v porozumění jazyku

tady byl vždycky. Češi se řadili v mezinárodních srovnávacích žebříčcích nahoru v oblasti matematiky a přírodních věd, ale v jazycích a češtině obzvlášt byli za posledních 20 let vždycky pod průměrem. Příčinu vidídm tady:1) Ve výuce ve škole - děti se učí číst "krásnou" literaturu neboli beletrii, což je tedy umělecká disciplína, někdy na značně podivné úrovni(Hrabal?). Ve škole se nečtou smlouvy, návody, nabídky, slohovky se nezaměřují na popis činnosti, napsání žádosti nebo něco podobného, ale píše se líčení, úvaha, apod. Jazyk se nemá chápat umělecky, ale prakticky. 2)Ve škole se děti a studenti neučí - mluvit. Rétorika - neznámý pojem.3)Čeština je nepříliš srozumitelný jazyk, je bohatý a květnatý, ale nejednoznačný. Z českého odborného textu kolikrát vůbec nepochopím některé věci, až si najdu originál v angličtině a tam to pochopím hned. Takový manuál k softwaru v češtině - to je někdy docela nesrozumitelná záležitost.

0 0
možnosti
X

xs123

25. 1. 2011 14:04
Re: Problém v porozumění jazyku

A ještě jeden důvod: Češi mají potřebu působit odborně a vědecky, a to je téměř totožné s velkým sklonem vytvářet si vlastní slang - česko anglickou slátaninu. Stačilo se dívat v neděli na Otázky V.Moravce, ministr Bobeš mluvil česky, ale jeho protějšek už ne. Jeho řeč se hemžila anglicko-českými patvary, jako "byl tu hepylend" - novinka, kterou jsem zatím nesklyšela. I V. Moravec, který hovoří pěkně česky, nehovoří o zemích oecédé, ale ouísídí. A novinka - do odborné publikace v českém časopise si v anglickém abstraktu  máme přeložit tituly, takže Ing. Jiřina  Krupičková se má psát, že je Jiřina Krupičková, MSc.(anlický titul odpovídající Ing.) Podle mne by si teda měla rovnou psát Jirina Krupicka, MSc. A bude to někdo jiný.

0 0
možnosti
DN

danax

24. 1. 2011 9:42
posaďte dítě ke kompu

nejlépe k nějaké onlinovce a bude chápat text i v angličtině....

0 0
možnosti
PH

pavka8

24. 1. 2011 9:40
Paní učitelko

Kdyby se všechny instituce přetrhli? Chce se mi zvracet.

0 0
možnosti
DN

danax

24. 1. 2011 9:53
tolerance... možná to tady chybí

osobně je mi jedno, jestli někdo napíše hrubku a není za to placen... pokud už se jako novinář živí a hrubky píše, vadí mi to víc, nikoli však tolik, abych se kvůli tomu pozvracela... na to potřebuji křišťálovější kalibr

0 0
možnosti
VZP

vítek z prčice

23. 1. 2011 23:50
setkání

Rozvojové země jdou nahoru, my dolů. Brzy se potkáme. :-)

0 0
možnosti
JV

Žadatel

24. 1. 2011 19:38
Re: setkání

Obávám se, že cesty už se proťaly;-(

0 0
možnosti
BT

Barbarka_CZ

23. 1. 2011 23:42
souhlas

Naprosto s vámi souhlasím. Jsem učitelské dítě (i když už čtvrt století staré), které díky rodičům vidí, jak dnešní školství vypadá. Nechápu proto např. i moji sestru, která je přesně jedním z těch moderních rodičů, kteří nechávají svým dětěm (mým neteřím) "přirozený vývoj" a prosazují "volnou výchovu". Když to vidím, jen kroutím hlavou. Obě mé malé příbuzné tráví odmalička víc času u tv či pc než s mamkou či tátou nad nějakou hrou či knihou. U ničeho nevydrží, hned se vztekají, není-li po jejich. Strašlivé. Je mi líto všech učitelek (a učitelů), kterým se tyto a podobné děti dostanou "do ruky".

Btw., máte tam pár gramatických hrubek, např. "instituce přetrhli" v předposledním odstavci. Ale chápu, že v rozčilení se občas něco takového stane, sama s tím mám zkušenosti. ;-)

0 0
možnosti
BT

Barbarka_CZ

23. 1. 2011 23:49
Re: souhlas

Ještě snad dodám, že to nechápu o to víc, neboť sestra je vcelku cílevědomá, chytrá, vysokoškolsky vzdělaná a sama velká čtenářka. Bohužel až moc, děti viditelně vychovává podle encyklopedie, nikoliv podle vlastního rozumu a zkušeností starších generací.

0 0
možnosti
D

DickLarge

23. 1. 2011 23:15
Rozvojová

Spíš úpadková země. Neboli rozvojová ale opačným směrem.

0 0
možnosti
SB

Morgiana

23. 1. 2011 23:01
Já nevím

Nedomnívám se zas až tak moc , že dnešní doba je vyjímečně špatná. Myslím si, že prostě jde o vývoj. Naši předkové jenom četli , protože prostě jiná zábava nebyla a věřím že při příchodu radia, hořekovali stejně jako autorka teď. Dnešní doba je jen rychlejší, protže nové technologie k nám nepřišly klouzavým vývojem ale vtrhla sem svoboda, možnosti a důraz na odpovědnost, který zatím nikomu nic neříká. Tohle vše přejde a třeba další generace najde zalíbení i ve čtení. Něco už naznačuje velký zájem o eknihy a jejich čtečky:)

0 0
možnosti
DN

danax

24. 1. 2011 9:51
ještě že občas někdo prozří

.... doba školních škamen se trochu změnila a prostředí také, pokud budou všichni vyrůstat ve stejné době, budou mít i stejné podmínky

0 0
možnosti
  • Počet článků 376
  • Celková karma 13,89
  • Průměrná čtenost 1897x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy