Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FE

felia

26. 8. 2012 17:46
Článek se mi moc líbí

Maturitní písemky by měly být zrušeny. Měly by být nahrazeny testy schopnosti vnímat čtený nebo poslouchaný text. Kdysi bylo mezi češtináři populární sledovat, kolik slov přečte žák či student nahlas a správně za jednu minutu. Dnešní studentík stěží překoktá 150 slůvek. Potom nedokáže přečíst ani jednu knihu denně, má špatnou paměť a přečtenému textu rozumí jen stěží. Pan Fiala je mnohem populističtější ministr, než byl pan Dobeš

1 0
možnosti
SM

sammach

26. 8. 2012 21:41
Re: Článek se mi moc líbí

Schopnost vnímat a interpretovat, nebo dokonce analyzovat text je zkoušena u zkoušky z literatury. Schpnost vyjádřit se je zkoušena písemnou prací.

0 0
možnosti
RK

semelik

26. 8. 2012 17:06
Dohnat...... a předehnat.

Ale hlavně dár valit peníze do Cermatu.

0 0
možnosti
VV

vovov

26. 8. 2012 13:46
Je třeba zlidštit i rozlišit

To zlidštění: Tak třeba když se například u maturitní písemky z matematiky nesmí jít maturant ani vyčůrat, to může být v některém případě i hrůza. Člověk s plným močovým měchýřem se nemůže na počítání soustředit. Snad by se tento problém dal vhodným způsobem pedagogického dozoru odstranit.

Vyšší či nižší úroveň? Dle mého soudu určitě 2 úrovně a to podle počtu odučených hodin toho kterého předmětu. .... Absolvent střední odborné školy například ekonomického či službového směru nemůže mít vzhledem k hodinové dotaci stejné znalosti jako absolvent gymnázia. Navíc na mnohých středních odborných školách se vzhledem k prázdninové praxi končí teoretická výuka o 14 dní dříve a v průběhu školního roku bývají různé odborné akce, takže to je obvykle celý měsíc z roční výuky kde? Inu v čudu.

0 0
možnosti
FE

felia

26. 8. 2012 17:49
Re: Je třeba zlidštit i rozlišit

Proč by měl zdravý maturant při matematické písemce čůrat, pít nebo jíst. Vy to hodinu nevydržíte? Máte pravdu, průmyslovák nemá stejné znalosti ani schopnosti, jako gymnazista. Nikdy je neměl. Proč by měl mít stejné podmínky při přijímání na vysokou školu?

0 0
možnosti
JN

j.nozicka

26. 8. 2012 10:44
Naprostý souhlas

- maturity zlevnit a zlidštit, ale proč zjednodušit?

Jinak - také budu mít třídní čtvrťáky a také jich lituji, že jim zase někdo na poslední chvíli změnil pravidla. Na škole jsme počítali s tím, že se bude v příštím roce maturovat podle původního plánu: povinně čeština a cizí jazyk, třetí předmět výběr mezi matematikou, informatikou a společensko-vědním základem. Podle toho si také vybírali na konci 3. ročníku volitelný předmět a např. v mojí třídě si jich 90% vybralo informatiku. Fakt nevím, jak se to tedˇ na začátku roku bude řešit ...

0 0
možnosti
FE

felia

26. 8. 2012 17:52
Re: Naprostý souhlas

Maturita by měla být z češtiny, z matiky a z angličtiny. Pro všechny středoškoláky stejná. Přece mají všichni stejné podmínky pro přihlášení na vysoké školy, a to to tady jde. I bez maturity má úspěšný středoškolák ukončené středoškolské vzdělání. Pravda, bez maturity nemůže studovat na vysoké škole.

0 0
možnosti
L

Levicovy.Pravnik

25. 8. 2012 17:39
autorka by měla napsat

i k něco nové závěrečně zkoušce u výučního listu.protože je už všude přematurováno.

0 0
možnosti
MK

Petrolin3

25. 8. 2012 16:24
Proč vůbec maturity?

Nedávno odhalili policajta,který měl falešné maturitní vysvědčení-maturitu nikdy nedělal.Úspěšně policajtoval patnáct let a nikdo nepřišel na to,že mu chybí maturirtní vědomosti.Při  těch patnácti letech úspěšného policajtování vystudoval úspěšně dokonce plzeňská práva.Ani tam nepřišli na to,že mu k tomu maturitnímu papíru chybí vědomosti.

(načapali jej až když dal v práci výpověď-udal jej kolega)Takových je,jedni mají falešná vysvědčení,druzí sice mají pravá,ale získaná všelijak.Najdou se i opravdoví maturanti.(Takový Jágr ten se musel k maturitě asi nadřít) Nestačilo by dávat papír,že dotyčný absolvoval střední školu?Na vysokou školu by zájemci dělali přísné přijímačky.

0 0
možnosti
L

Levicovy.Pravnik

25. 8. 2012 17:42
Re: Proč vůbec maturity?

uznejte, jak asi někdo pozná,že ten človkě nemá maturitní znalosti???to ho před přijetím do pracovního poměru vyzkoušejí z maturitních otázék???jde jasně vidět,že povinnost mít maturity u některých profesí je úplně zbytečná.je to hlavně v člověku a ne v papíru.u policie určitě. maturita poctivost  policisty nezaručí! a neudělá automaticky z uchazeče dobrého policistu.u městské police už jí pouchazečích od ledna 2009 chtějí.a navíc,když někdo dá maturitu na čtyřky a k tomu se několikrát porpadne jakou má asi cenu??těch málo znalostí co se ten člověk naučí stejně do roka zapomene.

1 0
možnosti
PH

petrph

25. 8. 2012 15:57
tak to Vás jako učitelku lituju

Bohužel, jak jsem to pochopil, i bez vyhozeného Zeleného to bude i nadále Cermat kdo i příští rok bude zajišťovat státní maturity,jakož i návrh testů a jejich hodnocení.Jistěže s nějakými změnami, doporučenými od Fialových expertů, jedna úroveň složitosti, zjednodušení ble ble ble.Ale to gró zůstane stejné bude to zase Cermat kdo až k maturitě vyhodí své tajné testy, nezkontrolované, neověřené, nezvalidované, bez sebemenší vazby na to co a jak se vlastně na těch středních školách  učí.Ty tři roky co jste připravila své studenty vylétly komínem...

0 0
možnosti
VN

Amoniak II

27. 8. 2012 0:01
Re: tak to Vás jako učitelku lituju

Pokud by nebyly testy utajené, byla by to pustá fraška. A pokud zjišťují něco, co se v dané škole neučí - stěžujte si na školu.

0 0
možnosti
JK

kotja

25. 8. 2012 13:46
Trochu off topic

Ale maturita má vliv na to, že si oblek a kravatu spojím s negativními pocity - nervozita, stress.

2 0
možnosti
M

MiSo92

26. 8. 2012 14:49
Re: Trochu off topic

Já si to spojuji s tím úlevným pocitem, když mi řekli že jsem prošel ;)

0 0
možnosti
ZM-NR

Z mechu - nová registrace

25. 8. 2012 13:14
Máte pravdu, úrovní maturita klesla na úroveň učňovské

zkoušky. Doufám, že pár škol tu je, kde maturita má hodnotu té bývalé maturity, i když možná té tehdy lehčí verze (tj. ne výběrová gymnázia, ale spíš školy lehčího typu a nebo gymnázia méně náročná). Dřív vyučení cosi znamenalo, byla to určitá kvalifikace. Někdo byl vyučený soustružník, jiný vyučený příručí - a znamenalo to, že ti lidé něco umějí a mají určité znalosti. K studiu na vš to pochopitelně nestačilo, k výkonu určitých povolání ano.

Dnešní uplatnitelnost maturantů je horší. Maturita je ten nejnižší stupeň, v mnoha ohledech zaostává za těmi vyučenými. Kuchař, který něco umí a nebo řemeslník se uživí lépe než mnohý vysokoškolák (nemyslím jen pro praxi nepoužitelné vš obory). Co dělali dříve maturanti, to nahradil stupeň DIS, nyní spíše Bc. To platí např. o zdravotních sestrách a dalším zdravotnickém nelékařském personálu. Jsem člověk, který větší vzdělanosti přeje, ale na různé pomocné úkony, které sestra dělá, tak na to bylo mnohdy i ta maturita moc. Dva vš vedle sebe, lékař a

0 0
možnosti
ZM-NR

Z mechu - nová registrace

25. 8. 2012 13:21
Re: Máte pravdu, úrovní maturita klesla na úroveň učňovské

sestra. Ta tu byla vždy od toho, aby byla doktorovi k ruce a ne k tomu, aby mu byla naroveň (téměř). To nedělá dobrotu. Těch oborů je celá řada, kde maturitu nahradilo vš vzdělání, ať už nižší (Bc. ) a nebo plný stupeň (Ing., Mgr).

Mladí dlouho studují (možná mělo být "studují") a vědí srovnatelně, jako dříve z nižších stupňů školy. Např. DIS, předělané druhé maturity nejsou ničím víc ani dnes. Ale jsou to zabité roky, kdy mladí nepracují. Takže kdy jít do penze? V 65 je moc brzo, lépe až v 70. Na důchod strhávají člověku pojistné celý život, platím si i připojištění. Průměrný věk dožití mužů je 72 let. Stojí to za to ty důchody vůbec mít? Mít ty peníze naspořené by bylo stokrát lepší. Proč Drábek neřeší, že tu mladí studijí zbytečně dlouho? Proč radši bič na lidi, kteří stejně práci neseženou?

Řada lidí vystudovala jedenáctiletku nebo dvanáctiletku, mě to k maturitě trvalo13 let. Proč znovu zaváděli 9. třídy? Při dnešní kvalitě absolventů by bohatě stačila jedenáctiletka.

0 0
možnosti
  • Počet článků 376
  • Celková karma 13,89
  • Průměrná čtenost 1897x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy